"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rockfoto - Georg "Jojje" Wadenius

För de flesta är Georg "Jojje" Wadenius mest känd för sina banbrytande och genomarbetade barnskivor. För min egen del var sångerna ”Jag är det fulaste som finns”,”Kalles klätterträd”, ”Mitt sår” och framförallt ”Mitt lilla barn” en naturlig del av min barndom och jag har hört dem otaliga gånger. Men Jojje är mer än så.

 
Jojje startade fusionbandet Made in Sweden 1968. Han fick en grammis för barnskivan Goda´Goda´ från 1969 som han gjorde tillsammans med författaren Barbro Lindgren. Skivan rankas som ett av de bästa svenska albumen genom tiderna. Jojje var med i gruppen Blood, Sweat & Tears mellan 1972-1975 och medverkade på fyra album. 1978 gjordes en uppföljare till Jojjes och Barbro Lindgrens första barnskiva, den fick namnet Puss, puss, sant, sant. Efter det var han fast medlem i husbandet till TV-serien Saturday Night Live mellan 1979-1985. På hemmaplan fick han ett smärre genombrott med den klassiska fusionplattan Cleo från 1987.



Jojje har turnerat eller framträtt med David Sanborn, James Brown, Robert Plant, Anne Murray, Marianne Faithfull, Steely Dan, Kent och Simon and Garfunkel, han har bland annat spelat på skivor med Aretha Franklin, Backstreet Boys, Diana Ross, Kent, Luther Vandross.



För några år sedan återförenades Cleo och de spelade in Cleo 2 och gav sig ut på turné. Jag såg Cleo när de spelade på Gullbrannafestivalen. Bandet som består av några av norra Europas bästa musiker bjöd på melodisk svängig instrumentalmusik av allra högsta klass.



Jojje hade även en speciell barnkonsert där han spelade sina klassiska barnvisor från plattorna Goda´ Godá,  Puss, puss, sant, sant och Zzoppa som han gjorde tillsammans med Kenneth Gärdestad 1999. För mig var det en ordentlig nostalgikick att åter få höra några av de visorna som var med och formade min barndom. Jag kunde fortfarande alla texterna från Goda´ Goda´ och sjöng glatt med samtidigt som jag fotade.



Bilderna på Georg Jojje Wadenius tog jag med en Canon EOS 1D MK IIn och ett 70-300mm.



Här kan du lyssna på skivan Goda´Goda´: https://open.spotify.com/album/6g6kDzMmzMY43SGEC7Jvxi

Text och foto: Mikael Good

    

Added 2017-04-12 16:37 | Read 5676 times. | Permalink
Gudabenådad artist o guitarist - betytt mycket för mig o mina barn också, kul du hade bilder på honom! LO
Svar från Chasid 2017-04-12 18:50
Tack för din kommentar LO! :)
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer