"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rockfoto - Att läsa ljuset



Jag har tidigare varit inne på att det har blivit ett par steg mörkare att fotografera inomhuskonserter på grund av svagare lampor och att LED-belysning blivit allt vanligare. Den nya tekniken förstärker konsertupplevelsen för publiken men gör det samtidigt svårare för filmare och fotografer. 

För ett par år sedan kunde jag läsa ljuset och ställa in kameran på rätt exponering och köra efter den. Nu kan jag inte jobba på det sättet längre och därför har jag köpt en Sony A7s som ger bra bilder upp till 25600 och som har stor exponeringstolerans. Men inte ens den kameran räcker till i alla ljussituationer.

Jag tog bilden på Capital Kings under deras konsert på Gullbrannafestivalen. Bandet har använt sig av bilden i sin marknadsföring.

Text och bild: Mikael Good

 

Added 2017-03-06 17:57 | Read 5075 times. | Permalink
Oj då det verkar komplicerat men du är ingen vanlig gräsrot ..
En bild som jag förstår däremot ger intresse se.
Ha det bra
Gun-Inger
Svar från Chasid 2017-03-07 17:48
Tack för din kommentar Gun-Inger! Allt är komplicerat från början men övning ger färdighet! :)
Bilden är makalöst fin.
Ja det blir lite kris om inte 25600 räcker, man kan ju inte ha alltför kort skärpedjup vid konsertfotografering så det hjälper inte med extremt ljusstark optik.
Svar från Chasid 2017-03-07 17:52
Tack för din kommentar Stefan! Jag körde 25.600 ASA och bländare 1,8 på en konsert i höstas och inte ens det räckte till...
Inomhuskonserter är generellt svårt att få till ljusmässigt, ljusstarka objektiv ger stor bländare ger kort skärpedjup etc, ofta svårt att få slutartiden att räcka till, ljuset växlar ofta - många faktorer som spelar in.

Den här bilden är i mina ögon väldigt intressant och bra, inte minst kompositionsmässigt, men också ur ljushänseende. Den ger intryck av action på scenen, men också en helhet med publiken, stämningen etc. Jag förstår att den är använd i marknadsföringssyfte.

Hälsningar//GöranR
Svar från Chasid 2017-03-07 17:56
Tack för din kommentar Göran! I dagens inlägg skrev jag att jag gärna ger mig ut i publikhavet för att försöka fånga stämningen, det var precis det som jag gjorde på Kapital Kings konsert. En sak som Sonykameror har som jag inte kan leva utan längre är stort dynamiskt omfång. Tack vare det stora dynamiska omfånget har jag lyckats få fram bra bilder ur nästintill hopplösa raw-filer.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twelve as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer