"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rockfoto - Allt svårare att fotografera inomhuskonserter



Belysningen bidrar i hög grad till att förstärka stämningen på konserter. Men i takt med att halogenbelysningen bytts ut mot nyare miljövänliga och ljussvagare alternativ kombinerat med att LED-skärmar blivit allt vanligare, har det blivit allt svårare att fotografera inomhuskonserter och större krav ställs därför på både utrustning och fotografer.

Jag upplever att det skiljer 2-3 steg mot tidigare och där jag för ett par år sedan klarade mig på 3200 ASA behöver jag ofta 12800 eller mer för att få med mig bilderna. Det har även lett till att jag får lägga ned mycket mer tid på bildbehandling än tidigare.

Bilden på DJn Soul Glow Activatur som tidigare frontade crunk rockbandet Family Force 5 tog jag på 12800 ASA. Bilden var för mörk och jag fick lyfta den drygt två steg i ACRn.

Text och foto: Mikael Good 

 
 

 

Added 2017-03-03 09:27 | Read 6465 times. | Permalink
Utöver att man idag kanske kör med svagare ljus så har diodlampor och bakgrunder i form av diodmatriser en annan fotografiskt irriterande egenskap - de blinkar. Vilket gör att man inte alltid kan köra med så korta slutartider som man skulle önska :-)
Svar från Chasid 2017-03-04 10:36
Tack för din kommentar Martin!
Håller med om att blinkande bakgrundskärmar i kombination med svagt ljus och ett flitigt användande av rökmaskiner försvårar fotograferandet. Men å andra sidan förstärker det konsertupplevelsen för publiken!
Fast det blir ändå mycket bättre än när man fick köra pressad högkänslig negativ färgfilm. ;)
Svar från Chasid 2017-03-04 10:39
Tack för din kommentar Magnus!
På den gamla goda tiden körde jag oftast med Tri-X pressad till 800 eller 1600 ASA när jag fotade iniomhuskonserter och det blev ganska så kornigt med dagens mått mätt.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventeen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer