"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Succé för mitt senaste fotoprojekt

Father, Tufanu

För ett drygt år sedan drog jag igång ett nytt fotoprojekt med arbetsnamnet "A Romale, A Chavale". Syftet med projektet är att motverka den avhumanisering av romer som sker runt om i Europa och tyvärr även i Sverige och verka som motvikt till det brutala högerextrema mörker som sänker sig över Europa och visa på att vi alla är människor som är älskade precis som vi är. 

Saleswoman, Tufanu

Tanken med projektet är att lyfta fram romerna och visa dem som de är. Trots att de har utsatt för förföljelse, förnedring och förtryck i hundratals år är de ändå ett lyckligt folk som alltid har nära till leenden och skratt. Glädjen och musiken svetsar dem samman som grupp och har blivit ett sätt för dem att fly undan allt det hat, förnedring och förtryck som de utsätts för. 

Tina

När jag drog igång projektet hade jag aldrig kunnat drömma om vilket genomslag som det skulle få. Tidigare projekt som Greetings from Lativa och de glömda barnen i Ryssland har fått ganska bra respons. Men de har inte ens varit i närheten av den respons som jag fått för "Devlesa avilan" som projektet nu heter.

Accordion player

Sedan jag drog igång projektet i augusti förr året har jag fått mängder av bilder och reportage publicerade i både små som stora tidningar såväl inom som utom landet. Jag har blivit intervjuad i tidningar, TV och radio. Jag har skrivit debattartiklar i Aftonbladet och Dagens Arena, blivit inbjuden att tala på en minnestund för förintelsens romska offer och på romernas nationaldagsfirande i Huskvarna. Förutom allt detta har jag fått ett bildspel visat på rysk TV! 

Girl, Tinca, Romania

Men framförallt har jag fått vara med och lyfta fram situationen för vägens folk i rampljuset och har fått inspirera andra fotografer, reportrar och filmare att göra egna reportage. Jag har även delat med mig av mina kunskaper och erfarenheter till reportrar och fotojournalister från både små som stora tidningar samt till privatpersoner.

Ioana Ghita

Tanken är att projektet slutligen ska utmynna i en utställning som ska visas i både Rumänien och Sverige samt publiceras i bokform. Bilderna i projektet har jag tagit både i Sverige och Rumänien. I min portfolio kan du ta del av fler bilder från projektet: https://www.flickr.com/photos/chasid68/albums

Text och foto: Mikael Good

Added 2015-07-31 12:18 | Read 9554 times. | Permalink
GRATTIS!!! Det är du väl värd för ditt viktiga och idoga arbete! =)
Svar från Chasid 2015-08-01 14:03
Tack för din glada kommentar Heléne! :)
/MIkael Good
Roligt att du får sånt genomslag, det är projektet värt ur alla synpunkter! Inte minst bedömt från dom här bilderna!/ Björn T
Svar från Chasid 2015-08-01 14:03
Tack för din kommentar Björn! :)
/Mikael Good
Gillar ögonkontakten du får med människorna i bilderna. Bilden på mannen med dragspelet och den sista på kvinna är mycket talande. Starkt, men ändå finstämt.
Svar från Chasid 2015-08-01 14:04
Tack för din kommentar Timo! :)
/MIkael Good
Kudos för genomförandet av projektet och grattis till succén!

Jag blir dock inte speciellt berörd av dessa bilder på leende människor. Inte på samma sätt som Koudelkas bilder av "Gypsies": http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult&ALID=2TYRYD1KHF54
Svar från Chasid 2015-08-01 14:09
Tack för din kommentar Stefan! :) Tanken med projektet är att lyfta fram romerna som det glädjens folk som de är och då vore det konstigt att inte ha med bilder på leende människor! :) Josef Koudelka är facit vad gäller dokumentärfoto och ingen fotograf kan mätas mot honom speciellt inte mot hans projekt "Gypsies".
/MIkael Good
Bra jobbat och viktigt arbete!
Svar från Chasid 2015-08-01 14:05
Tack för din kommentar Susanne! :)
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer