"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

White OnlyJag var tvungen att gå in på stationen i Linköping för att med egna ögon se om det som var sagt var sant. Mycket riktigt, på varje soffa satt skyltar som påpekade att sittplatsen enbart är för resenärer med giltigt färdbevis. Jag kunde inte låta bli att att associera skylten med de förhatliga "White Only" skyltarna som tidigare fanns i USA:s segregerade Sydstater och i Aphartheidens Sydafrika.

Tanken är att skyltarna ska hjälpa till att hålla oönskade element såsom hemlösa svenskar, missbrukare, vilsna tonåringar, fattiga EU-migranter och andra trasiga själar borta från vänthallen. Jernhusen som äger vänthallen vill inte låta frusna och trötta hjärtan komma in i stugvärmen för en liten stunds värme.

Att hantera fattigdom och utanförskap ingår inte Jernhusens arbetsbeskrivning, men medmänsklig värme borde definitivt finnas på en offentlig mötesplats. Istället väljer Jernhusen att stänga dörren och tvinga ut alla dem som inte passar in i arbetsbeskrivningen rakt ut i kylan. Jernhusen har genom sitt agerande lyckats att göra Sverige till ett kallare land . Som medmänniskor har vi alla ett ansvar även företag!

Appropå något helt annat fick jag precis ett mail från den verkställande direktören på en världsomspännande TV-kanal. De är intresserade av att visa bildspelet Ederlezi i ett av sina debattprogram, om allt går vägen kan bildspelet komma att nå en mångmiljon-publik! :) Jag återkommer med mer information när jag vet mer.

Text och foto: Mikael Good

Added 2014-11-07 09:42 | Read 8979 times. | Permalink
2014-11-07 10:15   rolf jansson
Hej Mikael! Ja så är det,om du parkera på en plats som kostar hur gör du då????
mvhRolf Yngve
Svar från Chasid 2014-11-07 10:31
Jag betalar så klart! Men vad ska Jernhusen göra med alla dem som är där för att möta vänner och familj? Och hur ska de som inte förstår svenska ens kunna läsa skylten?
/Mikael Good
rolf jansson 2014-11-07 12:17
Mikael...är du politiker...så måste du se problemet.. man sätter inte en skylt utan att det är ett problem...så klart...
mvhRolfYngve
2014-11-07 10:36   Rita Frankling
Hej Mikael!
Så du tycker att det är helt OK att de som inte ska resa ockuperar hela vänthallen så att resenärerna inte får sitta. Senast jag skulle resa med tåg från Stockholms central var jag där lite för tidigt och ville sätta mig och vila mina onda ben men det fanns inte en enda sittplats ledig någonstans och ändå har centralen många sittplatser. På alla bänkar satt det och låg det människor som inte var resenärer. De belamrade även de lediga platserna med sina kassar.
Jag har ont och svårt att stå och vänta men blev ändå tvungen att vanka omkring i min väntan på att tåget skulle komma in och få sätta mig där. Inte ens i trapporna kunde man sätta sig för där låg det människor och sov. Toaletten gick det inte att komma in på för där pågick det tvätt och morgontoalett.
Jag kan förstå resebolagen som värnar om sina resenärer att de som betalat sin biljett ska kunna få sitta och vänta för även om tågen inte alltid går i tid så bör det finnas ställen att vänta in dem.
Tycker du att det kan jämföras med apartheid då är jag inte ense med dig.
Vänliga hälsningar Rita Frankling
Svar från Chasid 2014-11-07 11:12
Vi upplever nog det olika. Jag är långpendlare och spenderar en del tid på stationen i Linköping varje vecka. Jag brukar prata så gott det går med EU-migranterna för att jag är nyfiken på varifrån de kommer och varför de kommit hit. Jag stör mig inte heller på alla tonåringar, missbrukare eller på hemlösa svenskar som försöker att värma upp sina frusna kroppar inne i vänthallens stugvärme. Även om en del av oss saknar biljett är vi alla på väg åt olika håll i livets resa.
/Mikael Good
En ny sort segregation smyger sig på. Men redan innan har det funnits skyltar som säger att toaletterna bara får användas av restaurangens/caféets/bensinstationens/mm kunder. Människor i nöd göre sig icke besvär.
Jernhusen har väl ett skäl till det dom gör, och det är antagligen inte av humana skäl, det får nog anses som förtryck och jag delar din uppfattning Mikael: Vi har blivit för egoistiska och empatin har därför kommit i andra hand.
Hyllar ditt bildspel om Romer
Jag håller med dig, Mikael. Mina tankar gick oxo till de där skyltarna. Det finns väl andra sätt att utöka sittplatser än att sätta upp förbuds skyltar? Ogästvänligt är känslan jag får.(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftynine as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer