"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bajsattack mot tiggare i Huskvarna



Nicolai och Consuela* kom till Sverige med en desperat förhoppning att försöka få tag på pengar till sin egen och till sina barn och barnbarns försörjning. Möjligheten för dem att få tag på ett arbete hemma i Rumänien var obefintlig. Helst av allt skulle de vilja stanna kvar hemma, ta hand om barnbarnen, odla lite grönsaker och njuta av pensionärslivets frukter efter ett långt och många gånger slitsamt arbetsliv.

I början av förra veckan upptäckte de att bilen som de bott i forslats bort under den tiden som de varit i Jönköping och tiggt. Nicolai visste inte riktigt vem det var som forslat bort bilen men han misstänkte att bilhandlaren som hade sålt skrotbilen till honom hade tagit den. I vilket fall som helst var Nicolai mycket upprörd över det som hänt och sa:
- Jag har betalat ett par tusenlappar för bilen och så kommer någon och bara tar den, hur kan någon stjäla av en man som ingenting har?
Nicolai och Consuela hade ingenstans att sova och de fick sova ute under bar himmel. Att sova ute gick ganska bra så länge som det inte regnade. Men natten mellan fredag och lördag öppnade sig himlens portar över dem och regnet vräkte ned.
- Jag sov inte en blund den natten och jag fick stå där för att skydda mig mot regnet säger Consuela och pekade mot den kommunala toaletten vars tak skjuter ut en bit och ger lite skydd mot det värsta regnet.



I lördags fick Consuela och Nicolai mat, torra kläder, madrasser kuddar och täcken samt ett tält som skyddar dem mot regnet av några vänliga svenskar. Consuela strålade av lycka och gav kvinnan som hon fick tältet av en stor varm kram. Äntligen skulle hon få sova gott igen. Med hjälp av en extra presenning som spändes över tältet hade Nicolai och Consuela ett bra skydd mot de envetna regndropparna.
Natten till måndag vaknade de av att tältet öppnades och något slängdes in. En skarp doft av avföring spred sig snabbt i tältet och Nicolai och Consuela fick famla i mörkret för att komma ut ur tältet så att de kunde tvätta av sig i en vattenpöl och få ut de sängkläderna som träffats.
Nicolai var mycket arg över det som hade hänt:
- Jag kan inte förstå hur någon kan göra så här mot oss, vi har inte gjort något ont, vad är det för en hemsk människa som gör så här mot oss?

I mina ögon är det höjden av feghet när någon ger sig på och kränker dem som är gamla, fattiga och utsatta. Jag oroas över det ökande hatet, hoten och den avhumanisering av människor som sker på den politiska högerkanten i Sverige. Kränkningarna och hatbrotten mot EU-migranter i Sverige har ökat sedan i våras enligt Brottsförebyggande rådet. I tidningar kan vi nästan dagligen läsa om EU-migranter som attackeras på olika sätt runt om i landet. De har rätt att vara här. Att tigga är inte kriminellt och EU-migranterna omfattas av den fria rörligheten som är ett av grundfundamenten i EU. De flesta EU-migranterna är romer. I Rumänien är romerna diskriminerade och behandlas i bästa fall som andra klassens medborgare. Där är det inte ovanligt att folk skriker, gör obsena gester eller misshandlar dem. Trots att det finns en del rötägg även i Sverige är vi svenskarna på det hela taget betydligt vänligare mot romerna än rumänerna. De flesta EU-migranterna som jag har intervjuat de senaste åren tycker att svenskarna är fantastiska människor men utifrån deras berättelser har jag förstått att en liten grupp svenskar utsätter dem för kränkande behandling.



Jag jobbar på Hjärta till Hjärta i Linköping. Vi har precis startat upp ett arbete i byn Paulesca med omnejd för återvändande EU-migranter (tiggare). Vi kommer att ge stöd till utbildning, hjälp med akuta medicinska behov och vi kommer att starta upp ett självförsörjningsprojekt tillsammans med en rumänsk företagare som syftar till att skapa arbetstillfällen i Paulesca. Vi arbetar även med opinionsbildning för att synen på romer i Sverige och Rumänien ska förändras.

Text och foto: Mikael Good

*Nicolai och Consuela heter egentligen något annat

Added 2014-08-20 14:35 | Read 13022 times. | Permalink
Bra inlägg, en del människor har en människosyn som är fruktansvärt skrämmande. LO
Svar från Chasid 2014-08-20 16:48
Tack för din kommentar LO! Oftast bottnar den typen av människosyn i okunskap i och många inte kan prata med EU-migranterna byggs det lätt fördomar och skrönor om dem.
/Mikael Good
Det är verkligen en skrämmande läsning du bjuder på. Det är ingen fet pension jag har men nog har jag så jag kan sticka till dom en hundralapp då och då. Förstår inte hur man kan skylla sitt eget misslyckande på fattiga människor.
Sten
Svar från Chasid 2014-08-20 16:51
Tack för din kommentar Sten! Det finns de som med en dåres envishet påstår att tiggeriet är organiserat men det finns inga som helst belägg för att det skulle vara det i Sverige och sådan lögner har en förmåga att spä på hat och fördomar om människor som vi inte kan kommunicera med.
/Mikael Good
Svar från Chasid 2014-08-20 22:14
Det är fruktansvärt tragiskt att äldre far illa i Sverige! Det viktigaste är att man alltid ser människan och inte gör skillnad på klass, kön och etnicitet. Jag har träffat och intervjuat många pensionärer både i Sverige och utomlands som aldrig skulle ha råd att kuska land och rike runt trots att de har arbetat hårt hela livet och är väl förtjänta av att få resa och ha en trygg och skön ålderdom. Klassamhället slår obarmhärtigt hårt mot ensamstående pensionärer och mot dem som inte har full ATP eller fötts med en silversked i munnen. Men det här har inte något med den här artikeln att göra utan är ett annat ämne som du gärna får ta upp och belysa i din blogg Margareta
/Mikael Good
Margareta Cortés 2014-08-20 22:21
Jo det har nog ändå med varandra att göra. Allt kostar pengar och pengar måste tas någonstans ifrån.
De äldre har svårt att göra sin röst hörd och de får nu, när stadskassan sinar, stå tillbaka. Har vi det så fattigt nu att vi inte kan ta hand om de som byggde välfärden.
Svar från Chasid 2014-08-20 22:29
Det mesta arbetet med EU-migranter sker volontärt för insamlade medel och belastar inte stadskassan i någon större omfattning. Den hjälp som jag själv förmedlat till EU-migranter i min närhet har jag tagit från min egen kassa. Om staten falerar på något område så tycker jag att civilsamhället ska rycka in. Tycker du att äldrevården är under all kritik jobba då volontärt i äldrevården med olika sysslor som personalen inte hinner med!
/Mikael Good
Margareta Cortés 2014-08-20 22:41
Men dessa människor som du och många andra försöker hjälpa här i Sverige. Vore det inte bättre om de fick dessa pengar och den hjälpen hemma i sitt hemland. Pengarna räcker till sååå mycket mer där, de får vara i sitt eget hem med sina barn och barnbarn, slipper förnedringen att sitta som fattighjon på gatan och förnedra sig till att tigga. Slipper bo i eländiga tältläger, slipper bli bortkörda och skällda på, slipper elaka blickar och små allmosor av någon enstaka.
Ärligt! Tycker inte du också att det vore bättre?
Svar från Chasid 2014-08-21 06:05
Jag tror att du får läsa slutklämmen på artikeln igen Margareta! ;) För mig är det en självklarhet att hjälpa EU-migranterna som har kommit hit men det allra bästa är att ge dem hjälp till självhjälp på hemmaplan så att de kan försörja sig och inte behöver lämna sina barn och barnbarn och åka iväg till ett okänt land i en desperat jakt på pengar till deras försörjning: http://www.corren.se/nyheter/linkoping/linkopings-tiggare-far-hjalp-i-sin-hemby-7076566.aspx
Margareta Cortés 2014-08-21 07:32
Men...om jag nu vågar fortsätta att svara dig utan att därför behöva bli anklagade för att vara rasist eller något annat som de som är emot tiggeriet blir. Jag anser att du gör för tiggarna här i Sverige, märk nu att jag inte blandar in det som görs i deras hemländer av dessa frivilliga organisationer, det bidrar till deras utanförskap och utsatta sits.
Du hjälper dem att stanna kvar här och syssla med sin förnedrande sysselsättning, det tycker jag inte är människovärdigt. Det här med hjälp och härbärgen sänder dessutom ut signaler till fler att komma hit och sätta sig i gathörn och utanför butiker. De hör att i Sverige är det helt OK och lagligt.
Jag KAN bara inte se att det gynnar dessa människor, nej all hjälp ska de få i sina hemländer, din kraft och energi borde sättas in på att påverka rumänska staten och EU så att de kan stanna hemma i sina hem. Inte betala en massa pengar för att ta sig till Sverige. De givmildas hundralappar borde gå till er organisation som hjälper på plats istället för att en enstaka får ett tillskott.
Jag var in till stan i går och såg att stan hade översvämmats av tiggare sedan jag var dit senast, vem skulle jag ge? Den som ropade högst eller den som såg mest lidande ut?
Jag vet att de som tycker så här borde vara tyst och inget säga, det är farligt att inte hålla med. Man riskerar både utfrysning och annat skäll.
Svar från Chasid 2014-08-21 09:09
Jag tror inte att du har läst det som jag har skrivit Margareta! För mig är det en självklarhet att hjälpa EU-migranterna som har kommit hit men det är bara en kortsiktig lösning. Den långsiktiga lösningen är att ge dem stöd till utbildning, medicinsk vård och hjälp till självhjälp på hemmaplan så att de kan skaffa sin försörjning där och inte behöver lämna sina barn och barnbarn och åka iväg till ett okänt land i en desperat jakt på pengar till deras försörjning. Jag vill främst vara med och verka för att romernas situation i hemländerna förändras och att deras utanförskap bryts. Jag kommer att berätta mer om hur Hjärta till Hjärta arbetar och kommer att arbeta bland utsatta grupper i Rumänien framigenom.
/Mikael Good
Svar från Chasid 2014-08-21 09:54
Jag vet inte hur situationen ser ut i Buzau men i den byn som Hjärta till Hjärta jobbar i Rumänien är den extrema fattigdomen utbredd. Min erfarenhet av rumänska politiker och ämbetsmän är att de gärna förminskar de ekonomiska problemen för romer i landet. I Rumänien råder en situation som närmast kan beskrivas som apartheid mot romer. Om en rumänsk tjänsteman eller politiker säger att tiggarna överdriver väljer i vart fall jag att ta det med en nypa salt. Nåväl jag ska inte orda mer om det i den här bloggen utan tackar dig för länken och jag kommer att skicka den vidare till en rumänienexpert som kommer att läsa igenom den och ge en replik på den!
/Mikael Good
Väl dokumenterat och hemskt att sånt här får hända i Sverige idag. Fy f-n! Rent ut sagt! Bra att sådant här lyfts fram som i dina inlägg!
Ha det bra!



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eighteen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer