"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Har Vladimir Putin tagit sig vatten över huvudet?



Ryssen kommer kraxar olyckskorpar runt om i Europa och denna gången kanske det finns fog för deras kraxande. Men har egentligen Ryssland de militära- och ekonomiska musklerna som krävs för sitt offensiva agerande mot Ukraina eller har de helt enkelt förhävt sig och tagit sig vatten över huvudet?
När jag var Ryssland på en reportageresa för ett par år sedan kom jag till ett land med hopp om framtiden. De sämst ställda i det ryska samhället hade fått det betydligt bättre under Vladimir Putins och Dimitri Medveds presidentperioder. Det är framförallt bland fabriksarbetare, bönder, statsanställda och pensionärer som partiet Enade Ryssland som Vladimir Putin företräder har sitt starkaste stöd. Men det är också de grupperna som kommer att drabbas hårdast om den ryska ekonomin skulle försämras. Rysslands ekonomi är beroende av den betydande exporten av gas och olja till Europa. Om den inkomstkällan skulle tryta genom embargon eller genom att Europa väljer att bli mindre beroende av rysk olja och gas kommer Ryssland att få problem med sin ekonomi. Krimäventyret och vapenskrammlet mot Ukraina kan visa sig bli riktigt kostsamt för det ryska folket. Om de ryska arbetarna får försämrade levnadsvillkor eller blir av med sina arbeten kan vågskålen snabbt väga över till nackdel för Vladimir Putin och landet kan stå inför en ny revolution.

Även om den ryska försvarsbudgeten har ökat kraftigt de senaste tio åren så spenderade ryssarna enligt IISS "bara" 448 miljarder kronor 2013 mot de 3945 miljarder kronorna som USA spenderade på försvaret och de drygt 1700 miljarder kronorna som EU-länderna tillsammans spenderade på försvaret under samma period. Trots senare tids modernisering och upprustning av den ryska armén är stora delar av deras vapen hopplöst föråldrade om man jämför med de vapen och den slagkraft som EU-länderna och USA gemensamt besitter. Den militära förmågan i Ryssland har ökat kraftigt de senaste åren men slagkraften är bara en skugga av vad den var under Sovjettiden och landet har varken den militära förmågan eller ekonomin som krävs för ett längre krig. Vad Vladimir Putin har för intentioner återstår dock att se, men hittills har hans agerande kostat betydligt mer än vad det smakat.

Text och foto: Mikael Good

Added 2014-04-04 11:34 | Read 7764 times. | Permalink
Den ryska militära förmågan är svårbedömd. Man har på den tekniska sidan en helt annan doktrin. Man betonat teknisk fältmässighet framför alltför känsliga digitala system. Det skall vara robusta grejer som håller i krig. Ryska piloter flyger i alla väder - medan amerikanerna ofta blir stående på marken med sina känsliga och icke fältmässiga system.
Det går alltid bra för den amerikanska krigsmakten och Nato, när man inte möter kompetent motstånd. Det är inga problem att till exempel terrorbomba Belgrad, när man kan välja i vilket väder man skall starta - och när ingen skjuter tillbaka. Man sitter och dödar folk som om man spelade datorspel.
Min gissning är att om USA och Nato kom i militär konflikt med en potent motståndare som Ryssland, så skulle det visa sig att den västliga militära förmågan i en verklig krigssituation är en helt annan än på pappret.
Svar från Chasid 2014-04-04 17:48
Om 10-15 år kan Ryssland mycket väl vara en potent motståndare till USA och EU, men idag är de inte riktigt redo för annat än korta snabba erövringskrig mot länder som är tekniskt svagare än dem. Du har rätt i att USA och EU tidigare förlitade sig på känsliga och icke fältmässiga system. Men efter de senaste 15 års erfarenheterna av strider i Afghanistan och Irak har de vapen som är både tekniskt avancerade och tål av riktigt tuffa förhållanden.
/Mikael Good
F d KGB-agent som president. Då sår man draksådd och nu verkar det som om skörden håller på att bärgas.
Svar från Chasid 2014-04-04 17:43
Många politiker om har fostrats i den sovjetiska andan sitter på topposter i de forna länderna inom Sovjetunionen...
/Mikael Good
Om Rysslands militära kapcitet vet jag intet.
Däremot är jag helt övertygad om att om politiker runt om i världen hade prioriterat forskning kring energiutvinning så hade vi haft mindre att bråka om här i världen.
Det borde de senaste 30-40 åren ha varit uppenbart för vem som helst , t o m politiker, att enrgifrågorna skulle ha prioriterats. Förutom hälsa förstås.
Svar från Chasid 2014-04-04 13:47
Jag håller med dig Peranders! Det är vanvettigt att lägga så mycket pengar på krigsleksaker. Det hade varit mycket, mycket bättre att använda alla de pengarna som har kastats bort på krigsmaterial på hälsoprojekt och till att utrota fattigdomen och att satsa på förnybara energikällor istället. Men politikerna vill hellre bygga dyra jasplan än att lösa cancerns gåta...
/Mikael Good
syntax 2014-04-04 16:09
Visst , det är ju lätt att hålla med om - men som min gamla mormor brukade säga: "Om inte OM vore, kossorna i luften fore".
Det finns dessvärre mycket att bråka om, och mer lär det bli. Man måste kunna värja sig mot våld. Om man inte vill bekväma sig till att hålla en armé - så får man acceptera någon annans.
Svar från Chasid 2014-04-04 17:35
Det ena behöver inte motsäga det andra! Jag tycker att det är ren och skär dårskap att slänga iväg en massa pengar på dyra Jasplan när det är en förstärkt insatsberedskap som vi främst behöver. Finland spenderar bara hälften så mycket på sin armé som Sverige men finnarna har ändå en betydligt högre insatsberedskap än oss, tack vare att de inte valt att slänga iväg en massa pengar på snordyra stridsflygplan, utan i stället valt att fördela anslagen jämt mellan de olika vapengrenarna.
/Mikael Good
syntax 2014-04-04 18:36
Min mening är nog att Sverige skall ha ett försvar som på ett rimligt sätt kan hävda landets territoriella integritet - inte insatsstyrkor som struttar omkring på uppdrag i "långtbortistan". Sveriges mycket långa gränser kan omöjligt försvaras via insatsstyrkor. Däremot hjälper det en del med modernt flyg.
Det finns så många tråkiga aspekter av den här frågan, men för att spä på med ytterligare en: På kort sikt är det antagligen inte i första hand direkt och uppenbar militör aktion man har i åtanke (i de kretsar som hetsar på utvecklingen), utan snarare en politik där man med en blandning av propaganda och mer diskreta praktiska åtgärder som att hålla igen på viktig varuhandel (man kan ju helt enkelt låta byråkratin göra det den är bäst på) destabilisera sina grannländer. Man kan jobba med opinion i och utanför des länderna för att gradvis bygga upp en situation och stämning där de i alla fall enligt någon slags skruvad logik finns skäl att ingripa och "skydda" egna eller andras intressen.

Härska genom att söndra, något vi sett så många exempel av genom hela historien och in i nutid. Det har alltid varit alla mer eller mindre stora makters favoritmetod eftersom den är jämförelsevis billig och ofta kan skötas genom ombud så man slipper smutsa ned sina egna händer.

Risken är stor att vi kommer att se mycket politiskt kaos i Ukraina de närmsta åren, helt enkelt eftersom landet har en mäktig granne som har ett starkt intresse av att det är just kaos där. Tro till exempel inte att Putin och hans hantlangare vill ha bort ultranationalisterna i Ukraina - de är nyttiga idioter som gör det mycket enklare både att destabilisera och att uppnå legitimitet för ryska ingripanden. Extremister blir ofta just det - nyttiga och omedvetna verktyg åt kyligt kalkylerande maktspelare.
Svar från Chasid 2014-04-04 17:41
Vladimir Putin spelar högt och räknar kallt med att omvärlden inte ska lägga sig i hans maktambitioner. Men om de gör det och den ryska exporten stryps så kommer problemen snabbt att hopa sig i Ryssland. Vladimir Putin är säkerligen mycket tacksam att det ukrainska revolutionsrådet valde att sätta 5 nationalsocialister från Svoboda på ministerposter det gav honom en anledning att gå in och säkra Krim. Utan det direkt korkade beslutet från revolutionsrådet hade det varit i stort sett omöjligt för Ryssland att agera som de gjorde. Dumma beslut föder som bekant dumma handlingar.
/MIkael Good
Grevture 2014-04-04 18:47
Jag är ganska övertygad om att besättandet av Krim hade planerats sedan länge och man bara var tacksam att så att säga få en ursäkt gratis.
Hur man sätter press på (och därmed destabiliserar) ett mindre grannland utan att använda sin militära övermakt (annat än som ett hot):
http://www.dn.se/ekonomi/ryssland-kraver-ukraina-pa-miljardbelopp

Gillar verkligen ryssarnas resonemang om att pengarna de vill ha tillbaka var ett förskott på deras hyra för flottbasen i Sevastopol:

"Han [Gazpromsordförande Aleksej Miller] tillägger att rabatten egentligen var en förskottsbetalning från Moskva för framtida hyra av Svarta havsflottans anläggningar i Sevastopol, som nu annekterats av Ryssland.
– Ryssland betalade ett förskott. Därför är de 11,4 miljarder dollarna en skuld som Ukraina har till Ryssland."

Aha. Så jag betalar ett förskott på en bilhyra till Hertz. Sedan stjäl jag bilen och vill nu ha tillbaka förskottet från Hertz eftersom jag inte tänker hyra den längre. Intressant sätt att resonera ...



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer