"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Håller den ryska opinionen på att vända?



Fastän jag är svensk har jag bjudits in i en del grupper för ryska bildjournalister och reportrar och på så vis har jag skaffat mig en del ryska vänner. Fram till i går var det knappt någon av dem som yppade ett endaste litet ord om den ryska invasionen av Krim. Men idag har det skett en förändring och många som fram till nu har valt att vara tysta har börjat att kritisera och opponera sig mot invasionen. Kan det kanske vara som så att den ryska ledningen har börjat att tappa greppet om sitt eget folk och att den ryska opinionen håller på att vända?

Text och foto: Mikael Good

Added 2014-03-06 21:48 | Read 6389 times. | Permalink
Jag tror det börjar bli tydligare även för dom ryska invånarna i ukraina att putin gick in inte som stöd utan för att visa sin makt mot vad demonstrationer/revolution mot auktoriteterna innebär i den auktoritära diktatur han företräder i sig själv.
Svar från Chasid 2014-03-07 21:30
Problemet för Putin är att Ryssland inte är någon diktatur utan en demokrati och invånarna tycker och tänker inte riktigt som ledningen i landet vill. Många ryssar vill ha en stark ledare men Putin har inte riktigt levt upp till det idealet och hans popularitet dalar för var månad som går. Jag brukar säga att jag inte är så orolig för Putin, jag oroar mig mer för han som kommer efter!
/Mikael Good
Putin har skaffat sig ett nytt problem att hantera, internt och externt, utan att han kommer att få någon nytta av det hela. Det är ett stort misstag.
Svar från Chasid 2014-03-07 21:31
Jag håller med dig. Hela invasionen av Krim är ett gigantiskt misstag som kommer att leda till att Putin blir av med sin tron.
/Mikael Good
Jag har pratat med folk boende i Kharkov i östra Ukraina (företaget jag jobbar för samarbetar med ett företag där), och de flesta där är etniska ryssar och unga. Ingen av dem har något som helst intresse av att bli beskyddade av Ryssland, utan de vill mycket hellre närma sig Europa. Enligt dem är det främst äldre människor som vill tillhöra Ryssland.

I just Kharkov är det dock än så länge ganska stillsamt och bara en del stillsamma demonstrationer, men det kan förstås ändras snabbt.
Svar från Chasid 2014-03-07 21:33
De ryssarna i Ukraina som har enklare jobb och utbildningar lutar sig också gärna mot Ryssland. Levnadsförhållandena för den gruppen är bättre i Ryssland. Men de lite bättre beställda grupperna vill gärna in i EU så att de kan få ta del av den fria rörligheten.
/MIkael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer