"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Krisen i Ukraina - Europa står på randen till ett nytt krig



Med tanke på situationens allvar var det en akt av ren och skär dårskap av det ukrainska parlamentet att utse en koallitionsregering med Ihor Tenjukh som försvarsminister, Oleksandr Sitj som vice premiärminister och Oleh Maknitskij som chefsåklagare i Ukraina.
 


De tre männen kommer från det nationalsocialistiska partiet Svoboda. Förutom sin antisemitism är partiet ökänt för sitt hat mot både homosexuella och ryssar. De har en stab av unga våldsbenägna unga män som lyder minsta vink från partihögkvarteret, risken att de nu beväpnar sig är överhängande när en av deras egna innehar försvarministerposten. Att sätta politiker från Svoboda på tunga ministerposter i Ukraina kan vara misstaget som åter sätter Europa i brand och det är en av förklaringarna till varför Ryssland agerar som de gör.

Tyvärr bortser många tidningar från detta i sin rapportering. Märk väl att jag inte försvarar ryssarnas agerande. Jag tror att det går att få till en fredlig lösning utan spända muskler och vapenskrammel. Tyvärr kommer tiden för en fredlig lösning snart att ticka ut. I skrivande stund har den ukrainska armén satts i högsta beredskap. Med en ukrainsk försvarminister från ett rysshatande ultranationalistiskt parti och ett Ryssland som inte backar ett steg från att skydda ryssar och sina egna intressen är risken för krig överhängande...

I den bifogade länken från tidningen Expo med rubriken "Svoboda ideolog kallar förintelsen för en guldålder" kan ni läsa mer om Svoboda: http://expo.se/2012/svoboda-ideolog-kallar-forintelsen-en-guldalder_5421.html

Text och foto: Mikael Good

Added 2014-03-01 10:50 | Read 5974 times. | Permalink
Verkligen en oroande utveckling! Tack för länken!
/Niklas
Intressant läsning! Visste faktiskt inte att de är fascister, har bara följt vanliga media där det här inte framgått. Jag tror mycket av rapoorteringen kring en del annat också, framför allt Ryssland, OS och Putin varit ganska så vinklad och ensidig.
Svar från Chasid 2014-03-01 12:46
Rapporteringen om Ryssland är väldigt vinklad och ensidig. Jag tycker att det är tragiskt då det är bättre att bygga broar än murar mellan nationerna. Det är skrämmande att många politiker i väst med president Obama i spetsen stöder en ukrainsk regering där ett nationalsocialistiskt parti innehar några av de tyngsta ministerposterna... Undrar just hur svenska media skulle reagera om partiledaren i svenskarnas parti utsågs till vice statsminister och hans närmaste man till försvarminister... Och varför skriver inte tidningar om de beväpnade horderna av svobodaanhängare som misshandlar homosexuella och ryssar nu när polisen är borta från gatorna i Kiev?
/Mikael Good
Bra Mikael att du tar upp detta.
Läste artikeln på Expo - synnerligen intressant o skrämmande läsning, varför rapporteras o diskuteras inte det av våra vanliga nyhetsmedia? Mycket märkligt. LO
Tack för info Mikael! att det var så illa visste jag inte. Mycket farlig situation.
Här i Sverige är pressen blixtsnabb på att utnämna "the good guy" och "the bag guy" - så att folk genast skall veta vad dom skall tycka. Den svenska nomenklaturan håller ett järngrepp över åsiktsbildningen här i landet, och gör vad dom kan för att förhindra det fria demokratiska samtalet ute bland medborgarna.
Svar från Chasid 2014-03-02 16:23
Det som skrämmer mig mest är att första gången på 69 år har ett nationalsocialistiskt parti flera viktiga poster i en europeisk regering... Detta är något som media inte vill ta upp och skriva om för de har precis som du skriver bestämt sig för att Putin är den dåligt killen. Jag försvarar inte på något sätt Rysslands reaktion som i mitt tycke är en allt för kraftig överreaktion. Jag hoppas att Ukraina upplöser sin nya regering och tillsätter en regering utan nazister och sätter sig vid förhandlingsbordet och löser konflikten med fredliga medel i stället för med vapen.
/Mikael Good
Oj.

Kan bara hålla med om de övriga kommentatorernas undran om varför så lite skrivs, eller nämns, av drakarna.
Skrämmande utveckling är det, minst sagt...
Precis som du säger är det också skrämmande med media som oftast ger en väldigt ensidig, förenklad och vinklad bild av verkligheten.
Hej Mikael,
ett inlägg som man bara inte kan lämna okommenterat. Situationen är kuslig och betydligt närmare oss än man kanske tror. Mycket intressant läsning du förmedlar och oroande i allra högsta grad.
Hälsningar Lena



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer