"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Flipp eller flopp - Leica X Vario



De stora förväntningarna som hade byggts upp på nätet inför lanseringen av den nya Leicakameran har mötts med en storm av missnöjda kommentarer och blogginlägg. Det verkar tyvärr som om Leica har lyckats med bedriften att måla in sig själva i ett hörn...

En överprissatt kamera med fast zoom och APS-C format, som kanske hade fått en och annan kameranörd att höja på ögonbrynen år 2007 duger inte år 2013! Smält ned alla Leica X Vario som ni tillverkat och börja om på ny kula. Bygg in en elektronisk sökare i kamerahuset och sätt dit en M-bajonett. Skulle den nya kameran kosta runt 20.000 kronor tror jag att ni skulle få fler beställningar än vad ni skulle kunna leverera och framförallt skulle ni kunna få merförsäljning på M-optik vilket ni inte får idag. Jag tror inte att den nya kameran skulle parasitera på försäljningen av M-kameror men många M-ägare skulle säkert göra sig av med sina Fuji- och Sonykameror som de har som komplement till sin M-kamera till förmån för den nya kameran.

Jag vill passa på att poängtera att jag gillar att Leica vågar att simma mot strömmen och producera attraktiva digitalkameror med ett stort mått av analog känsla. Visst M-kamerorna kostar en hel del. Men med tanke på att de tillverkas för hand av arbetare som får skälig lön för sitt arbete så är priset ändå inte så högt, särskilt inte om man jämför priserna med Canons och Nikons toppmodeller. Faktum är att jag skulle välja en Leica M 240 framför en Nikon D4 och en Canon 1DX vilken dag eller stund i veckan. Leica M är liten, smidig, lättjobbad och diskret precis som en kamera ska vara. Det är en fröjd att arbeta med en digital M-kamera. Det känns precis som att arbeta med en analog kamera förutom att man slipper allt blasket.
 
Det var många som hoppades att Leica skulle släppa en digital Leica med M-fattning utan mätsökare med antingen APS-C eller H-format nu blev det tyvärr inte så. Jag hoppas att Leica X Vario inte blir en allt för dyr läxa för företaget och att den ändå bär sig själv ekonomiskt. Jag vill ju att Leica ska fortsätta att simma mot strömmen och tillverka M-kameror i alla evighet eller åtminstone så länge jag lever. Förhoppningsvis kommer jag att kunna byta ut min Leica M8.2 mot en begagnad M 240 om ett par år.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Added 2013-06-12 09:58 | Read 10835 times. | Permalink
Leica X Vario känns onekligen lite som en groteskt överprissatt Canon Powershot G1 X. Visst, Leica X Vario har lite större och bättre sensor och mycket troligt ett objektiv med högra kvalitet. Och antagligen generellt mycket bra byggkvalitet. Men den är klumpigare och många gånger dyrare än en Powershot G1 X som i sin tur ansetts lite dyr och klumpig ...
Svar från Chasid 2013-06-12 17:31
Tack för din kommentar Martin :)
Canon G1X känns som en betydligt mer genomtänkt kamera än Leica X Vario och som grädde på moset kostar den bara 4800 kronor.
/Mikael Good
Grevture 2013-06-12 21:21
X vario får (lite smådyra) kameror som Nikon Coolpix A och Ricoh GR att framstå som riktigt prisvärda - de har ju i allt väsentligt samma sensor, saknar visserligen zoom men är i gengäld smidiga nog att gå ned i en byxficka.
Som jag befarade, ingen kamera som tilltalar mig. Däremot finns det säkert många därute i vida världen som har mycket god ekonomi, inte bryr sig om specifikationer och tror de köper en statuskamera. Och det är den säkert i dessa köpares bekantskapskrets. Sedan tror jag (dessutom) att det går att ta bra bilder med den också;)

http://24.media.tumblr.com/1900b920353b6c5c4f21cbfe5a1d2861/tumblr_mkiwo6Rnvt1r3uyado1_1280.jpg


/Stephan
Svar från Chasid 2013-06-12 17:44
Tack för din kommentar Stephan :)
För en del är en Leica en statussymbol som hänger som ett dyrbart smycke runt halsen och jag tror inte att de som tillhör den gruppen är nöjda med en Leica X Vario för futtiga 23000 kronor. De vill ha pimpade M-kameror för betydligt större pengar. Men för många är en Leica inte en statuskamera utan ett verktyg och det finns just inte så mycket annat att välja på än Leica om man vill ha en digital mätsökarkamera. Leica M 240 är lite av min drömkamera och jag önskar att jag någon gång får tillräcklig snurr på verksamheten så att jag får råd med den. Men framtill dess får min Leica M8.2 och min 5D MK II göra jobbet.
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer