"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Behärskar du den svåra konsten att vänta?



Vi jäktar fram i tillvaron i vår ständiga jakt efter genvägar som ska föra oss dit vi vill så snabbt som möjligt. Självhjälpsböcker som skrivits av livsstilscoacher har vuxit upp som svampar ur jorden och de lovar oss snabba och effektiva lösningar på hur man snabbt kommer till målet med allt från viktminskning till sin mentala hälsa. Tidningars livsstilsbilagor svämmar över av tips på olika genvägar som kan föra oss framåt i livet och ju närmare sommaren vi kommer desto fler blir löpen om hur vi snabbt ska fixa våra strandkroppar. Man skulle nästan kunna tro att slippa vänta har blivit en mänsklig rättighet i den rikare delen av världen.

Tålamod har blivit en bristvara i ett samhälle där hjulen bara snurrar allt snabbare och snabbare. Som motvikt till alla genvägarna borde någon egentligen skriva en bok om den svåra konsten att vänta. Jag tror att det är viktigt att vi moderna människor återerövrar den kunskapen som våra förfäder en gång hade. Många skrattade säkert lätt åt historien om afrikanen som satte sig ned och väntade in sin själ efter en hektisk dag. Men det kanske är som så att afrikanen gör precis det rätta? Vi kanske också skulle behöva göra som honom och sätta oss ned och vänta in vår själ istället för att fortsätta i vårt allt för höga och för själen skadliga tempo.

"Om människan inte har någon kontakt med sin själ, blir livet tomt. Egot strävar då efter att fylla tomrummet, men det tar till fel metoder. Det är bara själen som kan skänka livskänsla, djup fullbordan och mening åt livet."
- Citat av Tommy Hellsten ur boken Du är mer än du anar - Libris förlag

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Added 2013-02-14 09:46 | Read 4890 times. | Permalink
Tänkvärt och intressant skrivet!
Att sätta sig ner och vänta in sin själ låter som en bra idé, faktiskt.
/Anna
Svar från Chasid 2013-02-15 13:55
Tack för din kommentar Anna :)
Jag tror att vi skulle må bra av att bara vänta lite då och då. Mitt tålamod är inte alltid det bästa och jag skulle själv behöva ta lärdom om det som jag skriver.
/Mikael Good
Tänkvärda ord!
Ha en fin dag!
Svar från Chasid 2013-02-15 13:55
Tack för din kommentar Heléne :)
Jag önskar även dig en bra dag!
/Mikael Good
"Vägen är målet" - så är det för det mesta.
Även om alla saker som vi upplever i nuet kanske är menade att leda till något ytterligare (målet) - så har de ofta ett viktigt ett egenvärde i sig. Inom filosofin talar man om att något är intrinsikalt gott. Det betyder att om bara den saken fanns så skulle den ändå vara god - även om den inte leder till någonting ytterligare. Det här har en modern människa svårt att förstå. Vi är så fixerade vid att allt skall leda till något ytterligare, till olika mål i framtiden, att vi till och med försöker med diverse genvägar, helt blinda för att det vi upplever under resans gång kanske visar sig vara det viktiga. Livet - det vill säga det man upplever just nu är intrinsikalt gott. Verkligheten finns bara nu. Gårdagen är ett minne, och morgondagen en fiktion.
Visst har man i regel tid att vänta, och att samtidigt uppleva det som väntan ger. Inom fotografin brukar det ju ofta vara så att det goda motivet kommer som en snigel - men försvinner som en blixt. Den som har väntat en stund under god kontemplation, kan skjuta i det avgörande ögonblicket.

Suggestiv landskapsbild förresten. Där skulle jag trivas med att sitta och vänta!
Svar från Chasid 2013-02-15 14:02
Tack för din kommentar Peter :)
Bilden har jag tagit från toppen av Sinaiberget som anses vara den platsen där Mose umgicks med Gud och fick ta emot hans lag.
/MIkael Good
Får mig att tänka på något jag läst: En småbarnsmamma som försöker hinna iväg till jobb och dagis stannar till, vänder blicken uppåt och säger "Gode gud, ge mig tålamod. MEN FORT!"

Simma lugnt! /Thomas
Svar från Chasid 2013-02-15 14:04
Tack för din kommentar Kai Thomas :)
Berättelsen om småbarnsmamman är väldigt typisk för en stressad småbarnsförälder som för en desperat kamp för att få sitt livspussel att gå ihop!
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer