"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Katastrofområde Huskvarna


Lillån i Huskvarna är i vanliga fall en stilla liten å som långsamt ringlar sig fram genom ett vackert landskap, men det ymniga regnandet förvandlade Lillån till en aggressivt rytande och fräsande fors som girigt slet med sig allt som kom i dess väg.

Träd, stenar och jord rasade ned i den rytande forsen som girigt kapade åt meter efter meter av terrängen. För att råda bot på skadorna har kommunen beslutat att bygga en en tillfartsväg. På vägen ska lastbilar kunna ta sig fram med sin tunga last av sprängsten som terrängen runt rasbranten ska stärkas upp med. 




Det är bråttom. Om det skulle komma ännu ett skyfall som väcker Lillån ur sin stilla slummer innan arbetet är klart är det stor risk att några av husen uppe på toppen av kullen måste evakueras på grund av rasrisk. Skulle arbetet med att stärka upp terrängen runt rasbranten kommer ett par hus antagligen att lösas in och rivas då de ligger i den omedelbara riskzonen för att störta ned i ravinen.



Altanen som för ett par dagar sedan hade flera meter till godo till kanten av ravinen är nu bara ett par decimeter från kanten. Kommer det ännu ett jordskred är risken stor att altanen faller ned i Lillån.



Träd och jord drogs med ned i jordskredet.
 
Text och foto: © Mikael Good, 2012

Added 2012-07-11 19:15 | Read 7769 times. | Permalink
Huvva...vad regnet ställer till det :(
Har för mig att jag tidigare sett en bild i din blogg om ett annat kaos.
Hoppas husen klarar sig.
/Lena
Svar från Chasid 2012-07-11 20:52
Tack för din kommentar Lena :)
Du har helt rätt i att jaghar skrivit om ett annat kaos vid Lillån för några år sedan: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/lillavagen-i-huskvarna-gjorde-skal-for.htm
//Chasid
Nordik 2012-07-11 21:00
Jepp, där var det ju. Hade som för mig att den ån bråkat förr =)
En märklig historia som upprepar sig vid det ena vattendraget efter det andra. När jag bodde i Nyköping var det Trosa-ån, och ett antal villor i Vagnhärad drattade omkull. I Vancouver för ca 8 år sedan störtade en villa ned för en bergsbrant, det var flera tiotals meter.
Svar från Chasid 2012-07-12 09:08
Tack för din kommentar Ernst :)
Tills i tisdags låg huset vars uteplats syns på bilden tryggt inom de marginalerna som satts upp men i och med det stora skredet har förutsättningarna ändrats. I Sverige har flera hus som legat i riskområdet för att dras med i jordskred köpts in av kommunerna och rivits och som det ser ut idag med den ökade nederbörden i Sverige kommer säkerligen fler hus att behöva lösas in.
//Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer