"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Pressfotografer ersätts med smartphone-appar

Nu kan alla bli Expressen-fotografer. Det enda du behöver göra är att ladda ned deras app Scoopshot till din smartphone. Men de som är smartast är Expressen som sparar massor av pengar då de slipper att betala en massa lönekostnader till pressfotografer.

Många dagstidningar gör sig av med sina pressfotografer och de ersätts med smartphone-appar, bildbyråfotografer eller multijournalister som kan skriva, fota och redigera. Man kan lugnt säga att pressfotograf inte är något framtidsyrke och det kommer nog inte att dröja så värst många år innan yrkesgruppen pressfotografer inte längre finns kvar på tidningsredaktionerna och det är egentligen inte så konstigt nu när alla kan bli Expressen-fotografer:
http://www.expressen.se/nyheter/kolla---sa-enkelt-blir-du-en-expressen-fotograf/ Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Ps: Även om jag själv inte firar midsommar så önskar jag alla er som gör det en riktigt trevlig midsommar.


Added 2012-06-22 09:00 | Read 5388 times. | Permalink
Hej Mikael. Lite sorgligt. Inget slår ett riktigt proffsigt bildreportage där man kan både njuta och beröras av bilderna, både tekniskt och innehållsmässigt. Ha en skön helg! Mvh Thomas
Svar från Chasid   2012-06-24 11:50
Tack för din kommentar Thomas :)
Jag håller med dig om bildreportage Thomas, men tyvärr är det en konstform som får stå tillbaka i många tidningar då det tar allt för mycket dyrbart annonsutrymme i anspråk...
//Mikael Good
Tyvärr är kvalitet på bilderna inte lika viktigt nuförtiden så de nöjer sig med vilken fotograf som helst. Håller med att pressfotografer kommer att försvinna i framtiden och det är inte bara pressfotografer som ligger illa ute utan även de andra yrkefotografer. Vi som lever får se vad som händer med fotografi världen!
Svar från Chasid   2012-06-24 11:51
Tack för din kommentar Mikael :)
Oavsett vad som hände så tror jag att den dokumentära fotografin kommer att överleva på ett eller annat sätt, men det är inte säkert att dess utövare kommer att få betalt för sitt arbete.
//Mikael Good
Jag har svårt att tro att Expressen gör av med några fotografer för att de tagit fram den här appen. Tidningens fotografer kan ändå knappast vara på plats direkt vid alla större olyckor eller dylika händelser. Problemet med den här typen av bilder är att tidningen inte har full koll på hur bilderna kommit till. Det kan komma förfalskade bilder av folk som vill tjäna pengar.

Att många tidningar skär ner på fotografer (och andra journalister) har snarare med en vikande marknad för papperstidningar. Hur många under 40 har morgontidning idag? Hur många under 40 köper regelbundet en kvällstidning?
Svar från Chasid   2012-06-24 11:57
Tack för din kommentar Magnus :)
Jag är över 40 och jag köper varken morgon- eller kvällstidningar. Istället för att prenumerera på en morgontidning valde jag att köpa en laptop och med den kan jag ta del av betydligt fler nyheter.
Appropå pressfotografer tror jag att det är läge för dem som vill fortsätta att bredda sig och både skriva, fota, redigera samt uppdatera webbsidor.
//MIkael Good
Man måste nog se lite bredare på den här frågan. En nyhetsfotograf kan omöjligt täcka allt som händer i samhället och jag betvivlar starkt att det kommer ersätta professionella fotografer. Jag ser det mer som ett komplement i samhällsrapporteringen och de som är kunniga i konsten att berätta med bilder fortfarande har en framtid inom press och reportage. De bilder som Expressen kommer att vaska fram är mer av snabb nyhetsrapportering och det har faktiskt pågått ganska länge att "Svensson" skickar in sina bilder till tidningar. Nu går det bara lite fortare och smidigare. Sedan är ju frågan hur många som kommer att använda funktionen. En rutinerad och driven fotograf som under många år lärt sig konsten att berätta med bilder kommer att vara eftertraktad. Jag jobbar själv på en reklambyrå och vet vikten av berättande bilder. Det är allt för många som inte ser helheten och saknar berättarteknik och kreativitet så jag tror att bildredaktörerna också är väl medvetna om det. Om tidningar skulle tappa sina yrkesfotografer och tidningarna fylls av kreti och pleti bilder så kommer de att sakta dö ut. Det kanske t o m kan komma fram en ny generation av yrkesfotograferer i o m dessa appar då det gamla gardet så småningom går i pension.

Med vänlig hälsning, Ove.
Svar från Chasid   2012-06-24 12:04
Tack för din kommentar Ove :)
Jag har ofta möts av kommentaren från redaktionschefer: "- Ditt material är riktigt bra Mikael, både jag och läsarns skulle vilja ha med det i tidningen, men det tar tyvärr för mycket annonnsutrymme i anspråk och det går inte tidningens ägare med på..." Trots det har jag mot förmodan lyckats med bedriften att få ett stort antal reportage publicerade i olika tidningar och magasin. Men det är samtidigt inget som jag kommer att kunna försörja mig på och jag har ingen illusion om att göra det heller. Jag är på jakt efter ett stadigt brödjobb som inte har med fotografi att göra av den anledningen att jag inte vill ta död på min kreativitet.
//MIkael Good(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtytwo as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer