"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Psykopatiska chefer - lika farliga som charmiga

Så lyder titeln på en bok av Lars-Olof Tunbrå som kom ut för drygt nio år sedan. Boken och ämnet är aktuellare än någonsin då utbildning och erfarenhet allt som oftast ställs åt sidan på anställningsintervjuer till förmån för kandidatens sociala kompetens.

Det ger psykopaten eller den som har lättare psykopatiska drag ett veritabelt smörgåsbord av arbetstillfällen som de kan frossa av på arbetsmarkanden. Dessa personer är mästare på att slå blå dunster i ögonen på människorna som de möter och de är oftast inställsamma, manipulativa och charmiga och har ett stort mått av social kompetens.

De skvalpar över av självförtroende och de rör sig charmigt och världsvant i en ständig jakt efter nya utmaningar i sina liv. Men det är bara yta, deras känslor är förkrympta och de lever i en värld full av lögner och svek. Deras medmänniskor är bara verktyg för dem att nå sitt mål och för psykopaten spelar inte deras känslor någon som helst roll. Psykopaten saknar nämligen empatisk förmåga och har svårt att se till andra människors behov och önskemål. För psykopaten står alltid det egna egot i centrum och de sätter alltid jag, mig och mitt främst i sina liv.

Psykopaten saknar förmåga att känna skuld och de kan skälla ut och sparka arbetskamrater som står i vägen för deras vilja utan att blinka och utan att känna den minsta uns av medkänsla. Psykopaten är en impulsmänniska som aldrig tänker på konsekvenserna för sitt agerande. Psykopaten väljer fritt mellan sanning och lögn, det som passar bäst för stunden och som bäst tjänar deras direkta syfte blir deras omedelbara val. 

Många chefer har lättare psykopatiska drag och enligt vissa källor kan 5% av alla i ledande ställning vara renodlade psykopater. Det är en siffra som kommer att stiga i takt med att den sociala kompetensen blir allt mer efterfrågad bland chefer i näringslivet. 

Jag har lärt mig att dra öronen åt mig när jag möter en chef som är riktigt genomtrevlig. Av erfarenhet vet jag att deras humör kan vända på en femöring och att de utan betänklighet kan hugga kniven i ryggen på sina anställda om de inte gör som de vill.. Personligen föredrar jag faktiskt en chef som är sur och butter framför en chef som är överdrivet charmig och trevlig. Det är inte ovanligt att personer som är mycket duktiga, lojala och dugliga, får sparken från sina arbeten när de har en psykopat eller en person med en lättare psykopatisk beteendestörning som chef. Psykopaten är arbetsplatsens påfågel som själv vill suga åt sig all ära och beröm på bekostnad av sina arbetskamrater.

Det här är inte en vetenskapligt skriven artikel. Mitt främsta syfte är att de som läser artiken själva ska läsa på och skaffa sig merkunskap i ämnet. Jag hoppas även att artikeln kan blåsa liv i debatten om psykopater på arbetsplatsen. Det är ett ämne som har blivit allt viktigare i takt med att utbildning och erfarenhet ställs åt sidan till förmån för den sociala kompetensen på anställningsintervjuer och det är inget annat än mumma för charmigt manipulativa personer.

Läs gärna Lars-Olof Tunbrås bok: "Psykopatiska chefer - lika farliga som charmiga" (Liber ekonomi) 


© Mikael Good. All rights reserved

Dagens låt: Psycho Terapy - The Ramones

Text och foto: Mikael Good

http://www.chasid68.blogspot.com/ 

Added 2012-01-26 10:31 | Read 14214 times. | Permalink
Det är helt klart intressant information och skrämmande om den typen av människa får mer spelrum i arbetslivet. Har hört liknande saker förut och tackar dig för boktipset. Härlig bild, som en målning med ögat som förhoppningsvis genomskådar psykopater!
//Ewa
Svar från Chasid 2012-01-26 14:05
Tack för din kommentar Ewa :)
Tyvärr så är vårt samhälle och vårt näringsliv en perfekt biotop för psykopaten eller de som har en mindre psykopatisk beteendestörning. Bilden är inte något fotografi utan en blandning av en akrylmålning och en digital målning som jag gjorde i Painter 5 för tio år sedan.
//Mikael Good
Mycket intressant läsning! Det har man hört talas om tidigare. Mycket bra information här också!
Svar från Chasid 2012-01-26 14:06
Tack för din kommentar Mikael :)
Jag hoppas att artikeln kan väcka den slumrande debatten och sprida sig till tidningarnas löp.
//Mikael Good
Intressant, jag har haft den misstanken i många år utan att närmare forska i det. Det känns rätt självklart att en person som har till uppgift att rationalisera, utlokalisera och ständigt slå nya kvartalsrekord måsta ha drag av känslomässiga störningar.
Samtidigt som dom säger sig vilja skapa vinnande team intrigerar dom och skapar konkurrens och osämja mellan arbetstagarna.
Samtidigt som dom kräver att medarbetarna skall arbeta sjäkvständigt går dom in och kontrollerar och övervakar.
Tack för påminnelsen. Jag har själv varit chef för ett tjugotal personer, nu är jag pensionär, och har tid att läsa boken, tack för tipset.
Svar från Chasid 2012-01-26 14:11
Tack för din kommentar Björn :)
Du var säkert en riktigt bra chef Björn!
Jag tror också att människor som har som uppgift att rationalisera och göra sig av med personal har en eller annan form av beteendestörning. Särskilt som jag vet att de kan säga upp folk utan att blinka och inte för en stund tänker på konsekvenserna av sitt handlande. Jag vet i vart fall att jag skulle ha svårt att sova på nätterna om jag var tvungen att hålla i bilan och ge folk foten... Företag eller organisationer som är uppbyggda som en diktatur med en allsmäktig och allvetande chef (diktator) i toppen ska man akta sig för.
//Mikael Good
Detta är ett synnerligen intressant och nertystat ämne! Det skulle behövas grävande journalistik att kolla upp t.ex. stora internationella försäljningsorganisationer, speciellt amerikanskägda, där mellanchefer har fria händer att göra sig av med duktiga anställda (ofta ambitiösa och duktiga kvinnor, som är smartare än chefen själv = obekväm ...). Jag kunde skriva mycket om sådant, har massor med material, men tyvärr skyddas cheferna av bolagsjurister som man inte har råd att tampas med.
- hawk
Svar från Chasid 2012-01-26 14:23
Tack för din kommentar Håkan :)
Grävande journalistik skulle behövas även i det här landet. Att företag eller organisationer gör sig av med ambitiösa och duktiga kvinnor eller män som kan mer än chefen och som överstrålar honom i kunskap och därmed blir obekväma är tyvärr inget som bara sker i internatiolnella försäljningsorganisationer det sker även i svenska företag och organisationer. Jag har två färska exempel på människor i min bekantskapskrets som har råkat ut för just det och de har istället ersatts med personer som står med mössan i hand och säger jag och amen till allt vad chefen säger... Om du inte har råd att ta striden själv så kan du alltid lämna vidare ditt material till exempel Uppdrag granskning.
//MIkael Good
Jag kan bara bekräfta bilden av en psykopat. Jag har arbetat med en tvättäkta psykopat, supercharmig, skicklig säljare, inbiten lögnare (han ljög även om det inte behövdes och även om han måste ha insett att omgivningen begrep att han ljög) och hänsynslös mot alla i sin omgivning. "Passar det inte så stick" kunde användas mot alla, frun, anställda m fl. Han har åtminstone ett självmord på sitt obefintliga samvete. Rik som ett troll blir man inte av att vara snäll....
Svar från Chasid 2012-01-26 15:07
Tack för din kommentar Sven :)
Jag har också erfarenhet av att arbeta med psykopater och med personer som har en lättare form av psykopatisk störning. Passar det inte så kan du sluta var en väl vedertagen fras mot alla som försökte sätta sig upp mot dem. Psykopater går bokstavligen över lik för att få sin vilja igenom och det enda som glänser i deras liv är deras stora ego. Kvinnorna som har kommit i deras väg har de först behandlat väl och satt på pidestal för att sedan när de tröttnat på dem göra sig av med dem som en slit och släng produkt utan värde… Numera skyr jag människor som bara bryr sig om jag, mig och mitt som pesten och som sagt var överdrivet charmiga och trevliga människor undviker jag att beblanda mig med.
Även om det sticker i ögonen att sådana människor får både makt och rikedom så är jag övertygad om att de också kommer att få betala fullt pris för sin hänsynslöshet en dag.
//Chasid
Välskrivet och mycket intressant ämne. Själv har jag turen att arbeta med kompetenta chefer men vart ändå nyfiken på att läsa mer. Så tack för boktipset!
Svar från Chasid 2012-01-26 20:35
Tack för din kommentar Johan :)
Jag har fått jobba med i stort sett alla typer av chefer och jag har verkligen uppskattat att arbeta med dem som är helt reko.
//Mikael Good
Jag tror inte alls att det är som du skriver. Utbildning och erfarenhet är alls inte på väg att ersättas social kompetens. Däremot, så har den sociala kompetensen alltid varit en beståndsdel vid rekrytering. Men att påstå att det skulle mer eller mindre ta över, är helt fel. Vågar jag påstå.

Jag tycker också att det är lite tråkigt att allt fler människor slänger sig med benämningen "psykopat". Den personlighet som du beskriver, har i mina ögon och enligt min erfarenhet inte stor chans till en anställning, så det veritabla smörgåsbordet ser inte jag framför mig.
Den som får välja bland smörgåsbordets läckerheter, är individen som har en utbildning, erfarenhet, kompetens, social och emaptisk förmåga.

Dåliga chefer har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Precis som dåliga anställda.
Blå dunster, är kortsiktigt för chefer, anställda med flera...
//Peter-L
Svar från Chasid 2012-01-26 20:49
Tack för din kommentar Peter :)
Den sociala kompetensen har inte helt tagit över vid en rekrytering men den är idag oftast viktigare än utbildning och arbetslivserfarenhet men därmed inte sagt att de är oväsentliga vid en rekrytering. Jag har varit på många intervjuer där de inte ens har dubbelkollat mina meriter med mina referenspersoner eller bett om att få se orginalhandlingar på betyg och arbetsgivarintyg... Nu är jag ingen manipulativ person men om man leker med tanken så hade det varit enkelt för en sådan person att snacka sig till de jobben.

Runt 5% av cheferna kan vara psykopater men det stora flertalet 95 procent är det inte. Men jag tror att det kan vara bra att vara medveten om att problemet finns och därför försöka kväsa det i sin linda. Om fler rekryterare var medvetna om hur psykopater går till väga så skulle de kunna avslöjas mycket tidigare och därmed inte orsaka så mycket skada. Något som alla rekryterare borde plugga in sig på är den här listan: http://www.psykopat.se/kannetecken-pa-en-psykopat.php
Det finns många chefer som kommer upp i många poäng på den föregående listan men som inte ska kvalificeras som psykopater då de bara har lättare psykopatiska drag. Men en sak är säker jag har hellre en dålig chef som man kan resonera med än en munvig psykopat som chef, de som har upplevt det senare har haft ett ren helvete på sina arbetsplatser...
//Mikael Good
Håkan Eklund 2012-01-26 22:47
Jag tycket att ordet chef borde skickas till sophögen! Ledare är en bättre term, och en ledare skall leda med föredöme, hans/hennes största uppgift är att locka fram det bästa hos sina medarbetare, och då krävs det människokännedom - som många "chefer" helt saknar. Ledarens uppgift är inte att briljera med sin makt och sina kunskaper utan att se till att de anställda inspireras/motiveras till att göra ett bra jobb!
Själv jobbar jag som chefredaktör för en tidskrift, men har med avsikt lämnat bort ordet "chef", redaktör räcker gott och väl.
- Hawk
Peter-L 2012-01-27 00:03
Jag kan hålla med dig och för mig spelar inte ordvalet någon större roll, utan det är uppgiften och innehållet som är det viktiga. Det du beskriver ovan. Fast en chef kan också behöva va en chef ibland, att va den som kan gå in med mandatet att ta beslut även om man inte är överens. Och "chef", med de egenskaper du beskriver är inte fel i mina ögon. Har själv haft ett antal chefspositioner i större internationella organisationer, både amerikanska och svenska.
Men visst..... ledarskapet är viktigt! Precis som anställdas prestationer, oavsett yrke. //Peter-L
Svar från Chasid 2012-01-28 16:46
Jag håller helt klart med om ordet chef borde bytas ut mot ledare. Under min yrkeskarriär har jag haft ett par chefer som varit riktiga föredömen som ledare och de har haft en förmåga att locka fram det allra bästa ur sina anställda. De har skapat en riktigt bra atmosfär på arbetsplatsen som har varit alla till gagn. Jag hoppas att min nästa chef kommer att vara en bra ledare, men oavsett om jag har haft bra eller dåliga chefer har jag alltid sett till att göra mitt bästa för företaget. Jag har en professionell inställning till mitt arbete och är noga med att alltid göra ett bra jobb oavsett situationen.
//Mikael Good
Här står det om ny forskning som visar att narcissister klarar jobbintervjuer bättre än vanligt folk. De har ju charmen och den sociala kompetensen gemensamt med psykopaten. http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/c120402144738.htm(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyfive as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer