"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Buy Nothing Month - En köpfri månad

December månad är den månaden på året då det konsumeras som mest. Vi köper ännu fler prylar som vi i många fall inte behöver och vi kämpar för att hänga med i den senaste tekniska utvecklingen trots att det gräver djupa hål i våra plånböcker. Har man inga pengar kvar kan man alltid falla för frestelsen att köpa nu och betala senare.

Den 25 december brukar begagnatbörserna fyllas på av prylar som vi har fått men inte vill ha och i många fall måste vi sälja den nyinköpta teknikprylen för att få råd med oväntade utgifter såsom, el, hyra och uppvärmning. Många svenskar lever idag från hand till mun och har ingen buffert för oförutsedda händelser, det viktigaste verkar vara att vi alltid har de senaste prylarna så att vi kan imponera på våra vänner och bekanta…

Finansministern har sagt att man bör ha en årslön undanstoppad för eventuella oförutsedda utgifter. Det är lätt för honom att säga som har ett hus som är belånat högt över takåsarna... Men självklart har finansministern rätt i att man ska ha en buffert även om han själv inte lever som han lär. Arbetslöshet eller långtidssjukskrivning kan tära hårt på privatekonomin och som privatpersoner kan vi inte räkna med att få några ekonomiska stödpaket från EU eller IMF under granen… 

Jag kommer att försöka ha en personlig köpfri månad i december. Om jag behöver köpa något utöver kläder, mat och hygienprodukter kommer jag att främst att köpa det begagnat. Jag tror inte att den extrema köpfesten som vi har idag kommer att leda till något gott. Missförstå mig bara inte, jag har inget emot konsumtion men den överkonsumtionen som vi har idag tär mycket hårt på jordens resurser och är inte speciellt bra för allas vår miljö.

Om svenska hushåll konsumerade lika mycket som i början av 1990-talet skulle vi kunna lägga undan så mycket som 5000 kronor i månaden. Även om vi redan då konsumerade för mycket så tror jag att det skulle vara välgörande för oss att ta ett par steg tillbaka till de konsumtionsnivåerna.

”Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har på saker vi inte behöver för att göra intryck som inte är bestående på människor som vi inte bryr oss om” 
(Tim Jackson)


Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: chasid68.blogspot.com

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Added 2011-12-14 09:26 | Read 4703 times. | Permalink
Finansministern var en hon, Anne Wibble. Dagens tror jag har sagt att man bör ha minst en extra månadslön sparad.

Jag har ofta köpfria månader trots att jag har barn. Men den här månaden blir det inte det - köpte en soffa på blocket som var använd i en vecka till en tiondel av nypriset.
Finansministern var en hon, Anne Wibble. Dagens tror jag har sagt att man bör ha minst en extra månadslön sparad.

Jag har ofta köpfria månader trots att jag har barn. Men den här månaden blir det inte det - köpte en soffa på blocket som var använd i en vecka till en tiondel av nypriset.
Svar från Chasid 2011-12-14 15:51
Tack för din kommentar Magnus :)
Jag har för mig att även dagens finansminister fällde ett liknande uttalande för ett par år sedan i vart fall framkom det av Aftonbladets undersökning av ministrarnas ekonomi att han inte hade något sparkapital.
Jag tror att det kan vara välgörande både för oss och miljön att ha en köpfri månad eller vecka per år. Som jag skrev i inlägget så tycker jag att det är ok att köpa begagnat och en soffa för en tiondel av nypriset låter som ett rikigt bra fynd :)
//Chasid
ztenlund 2011-12-14 16:26
Jag föreslår att du granskar hur Aftonbladet gick till väga kritiskt. Har man lite förstånd så inser man att det är fråga om sensationalism baserad på bristfälligt underlag.

Edit: Däremot kan jag ibland undra över julens extrema köphets. Att ge bort saker som folk ändå _verkligen_ vill ha eller behöver är ju en sak, men det är nog väldigt mycket som köps som de flesta nog tycker var rätt onödigt så där kring annandag jul...
Svar från Chasid 2011-12-14 18:20
Tack för din kommentar Martin :)
Som vanligt får man granska Aftonbladets uppgifter kritiskt, jag är väl medveten om att de håller på med sensationsjournalistik. Men om man bara läser mellan raderna så tycker jag ändå att det är anmärkningsvärt att finansministern inte lever som han lär. Jag trodde att han var helt skuldfri och hade en rejäl slant på banken.
//Chasdi(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftythree as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer