"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Storleken har ingen betydelse det är ändå bildresultatet som räknas

Många fotografer vill bara ha större och större kameror och objektiv att glänsa med men jag har valt en helt annan väg. Mina kameror och objektiv blir bara mindre, smidigare och lättare utan att för den skull ge avkall på bildkvaliteten. 

En kamera eller ett objektiv får aldrig komma mellan mig och bilden och det är viktigt att kameran har en mycket snabb reaktionsförmåga och kan leverera ett bra resultat. Kameran ska fungera som en förlängning av vad mina ögon ser och vad mitt hjärta känner och då har jag inte tålamod med lång uppstartid, seg fokusering och dåliga batterier, allt måste sitta direkt, pang, pang, pang.



Som ni säkert redan vet så har jag aldrig tyckt om att se ut som en gisten hornmina med stora kameror och objektiv som sticker ut från alla håll och kanter. När man fotar är det viktigt att inte se ut som en geek och det är väldigt svårt att se cool ut med allt för stora kameror och objektiv. Jag undviker inte att bli sedd när jag fotar utan jag är öppen med vad jag gör. De flesta av mina bästa bilder har jag tagit i umgänget med andra personer och då är det bra att ha en kamera som inte väcker allt för mycket uppmärksamhet.



Jag har alltid varit förtjust i 4/3 formatet och jag har haft ett antal kameror med det formatet som andra- eller tredjekamera genom åren. De har varit bra på i stort sett alla punkter förutom dynamiskt omfång och brusegenskaper på höga ASA. Även om jag nöjer mig med bra resultat 1600 ASA så vill jag helst ha en liten smidig kamera som leverera bra resultat på 3200 ASA.



Nu har jag äntligen hittat en kamera som uppfyller alla mina krav och efter att ha testkört den är jag helt lyrisk. Pansonic Lumix DMC-G3 är precis en sån kamera som jag har längtat efter. Trots att det är en förhållandevis billig kamera är den välbygg och duger gott och väl till yrkesbruk. Panasonic har visat att det går att bygga bra digitala systemkameror som är mindre än 70-talets slimmade modeller och storleksmässigt är G3:an betydligt mindre än Olympus OM1. 

Nu kanske det låter som om jag är sponsrad av Panasonic, med det är jag inte (ännu). Jag är bara tacksam att en liten kameratillverkare som Panasonic vågar tänka om och rätt när de stora drakarna bara går mot större och klumpigare kameror och objektiv. 



Jag har redan sålt av mina dyraste Canonprylar och det är inte alls omöjligt att jag säljer resten och bara satsar på Micro 4/3 i framtiden. Nu finns det som sagt en riktigt bra kamera med Micro 4/3-format och jag har en trippel med små smidiga och ljusstarka objektiv att mata den med och framförallt kan jag se cool ut när jag fotar :)

Innan jag hinner få några sura kommentarer vill jag även påpeka att det som är rätt och riktigt för mig inte nödvändigtvis behöver vara rätt för dig. Var och en må pröva sig fram tills de hittar den analoga eller digitala tidsmaskinen och de objektiven som passar bäst för deras behov och fotostil! Huvudsaken är att man vet vad man vill säga med sina bilder och inte låter tekniken bli ett hinder på vägen.



All images © Mikael Good, 2011. All rights reserved.

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: Heaven Knows i´m Miserable Now - The Smiths

//Chasid

Added 2011-11-24 10:46 | Read 4876 times. | Permalink
Tycker samtliga dina bilder i detta inlägg är oskarpa. Vad beror det på?
Svar från Chasid 2011-11-24 16:36
Tack för din kommentar Ragnar :)
Det beror förmodligen på din skärm. Skärpan sitter där den ska på min skärm.
//Chasid
Fina bilder på charmiga ungar!
När det gäller kameror och objektiv har de för mig bara blivit större och större. Kanske beroende på att jag började med en Minox B. Lite svårt att gå åt andra hållet då. :-)
Svar från Chasid 2011-11-24 19:00
Tack för din kommentar Olle :)
Jag började fota med en Voigtländer Vito-C 1982 och den kameran som jag använder mest idag är lite mindre :) Det är nog svårt att hitta mindre kameror än en Minox, men Ricoh´s GR-serie är nog aningen mindre.
//Chasid
Olle 2011-11-24 19:12
Nä, Ricoh har knappast tillverkat nån mindre kamera än den här:
http://camerapedia.wikia.com/wiki/Minox_B
Storleken har betydelse skulle jag vilja säga, det är viktigt att de är små, så man tar dem med sig. Jag har aldrig förstått att varför kameror ska vara stora. Små och (tillräckligt) bra är bäst. Det är sällan jag använder min Canon idag, men jag är inte redo att göra mig av med den ännu. Till en del saker är den bra att ha.

Länge leve m4/3!
/J-O
Svar från Chasid 2011-11-24 20:00
Tack för din kommentar Jan-Olof :)
G3:an är en riktigt fickvänlig systemkamera men trots det är den robust. Bildkvaliteten är den bästa som jag sett i någon Micro 4/3 kamera, GH2 ligger faktiskt i lä trots att det är en betydligt dyrare kamera.Länge leve Micro 4/3 :)
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number nineteen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer