"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

75 procent av oss vill byta jobb - Så hittar du vägen ut ur ditt ekorrhjul

Jag läste precis en artikel i Svenska Dagbladet med rubriken Detta klagar vi mest om på jobbet. Artikeln handlar bland annat om att 75 procent av oss svenskar vill byta jobb och att 80 procent av oss lider av stress som är det vanligaste arbetsmiljöproblemet.

De som jobbar, jobbar allt mer och under mer och mer pressade förhållanden med hög arbetsbelastning och allt mer höjda produktionskrav. Med det i baktanke är det kanske inte så konstigt att svensken mår dåligt. Det är få som vågar lämna tryggheten som de har i ett fast jobb och kasta sig ut i det okända för att pröva om vingarna bär dem till det jobb som de verkligen vill ha och drömmer om.

Stressen får allt mer grepp om oss. Människorna i det här landet  knaprar piller som aldrig förr. Vi knaprar piller mot magsår, piller mot dålig sömn och tröstar oss med ett glas vin eller öl efter arbetsdagen. Vi stressar oss genom både arbets- och privatlivet på jakt efter den kortvariga lyckan som infinner sig när vi vittjar våra bankkonton den 25:e eller 27:e  varje månad...

Hur ska vi egentligen bära oss åt för att komma ut ur våra ekorrhjul? Är vi beredda på att gå ned i lön så att fler får jobb och arbetstempot minskar så att stressen försvinner? Vill vi jobba vidare under de stundtals hemska arbetsförhållande som vi har bara för att vi ska få en tusing eller två mer att trösta oss med i lönekuvertet? Å andra sidan så kanske summan av de olika inköpen som vi gör för att döva vår arbetsångest är större än de extra tusenlapparna som vi får i plånboken.

Jag tror att vi alla skulle må bra av att ta ett eller två steg tillbaka, sänka arbetstempot och lönen och istället höja vår livskvalitet, det kan vara en bra väg ut ur våra ekorrhjul. Samtidigt som vi skulle må bättre på jobbet skulle fler personer få möjlighet att komma ut i arbetslivet.

“Det är bättre att vara fattig och leva ett rikt liv än att vara rik och leva ett fattigt liv”/ Mikael Good


Konstgjord lycka © Mikael Good, 2010

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: chasid68.blogspot.com

Dagens låt: Money Can ́t Buy me Love - The Beatles

//Chasid

Added 2011-11-02 09:16 | Read 5060 times. | Permalink
Jag tror jag lånar ditt citat, att spara för framtida bruk, det var bra!
Det är en underlig värld vi lever i. Det där ekorrhjulet som bränner ut oss är populärt och många står på kö för att få springa i det.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Chasid 2011-11-02 13:52
Tack för din kommentar Kai Thomas :)
Du får gärna låna citatet, tanken är att det ska spridas :)
Folk springer fortare och fortare i sina ekorrhjul på jakt efter mer pengar så att de kan köpa sig fler små stunder av lycka... Det är egentligen en ganska så tragisk utveckling som kommer att sluta med att många springer rakt in i väggen...
//Chasid
Är inte du arbetslös? Känns "lite" märkligt att komma med råd till andra i den situationen måste jag säga. Antar att det är vi som betalar ditt uppehälle, eller tar jag fel?

Jag skulle gärna låta bli att jobba, men inte på andras bekostnad. Jag skulle också gärna jobba halvtid för lägre lön, men se det sätter facket och annat stopp för. Jag har ju "rätt" till fulltid, så det blir omöjligt med något annat om man är anställd.
Svar från Chasid 2011-11-02 14:33
Men lille vännen det förstår du väl att jag inte har varit arbetslös hela mitt liv och jag har många tidigare erfarenheter som jag kan dela med mig av trots att jag för tillfället är utan jobb :) Det är inget konstigt med det och skulle fler välja att gå ned i lön och i arbetstempo så skulle jag snart få ett arbete!

A-kassan är en försäkring mot arbetslöshet och ingenting annat och det är pengar från den försäkringen som betalar mitt uppehälle för tillfället, men jag ligger inte på latsidan vad gäller jobb, senast förra veckan var jag på anställningsintervju och idag har jag sökt två arbeten, arbetslös är det sista som jag vill vara jag vill verkligen jobba och göra rätt för mig!
//Chasid
“Det är bättre att vara fattig och leva ett rikt liv än att vara rik och leva ett fattigt liv”Det är nått jag börja tänkt på efter lästa detta inlägg
Skulle också gärna byta till något mera meningsfullt..Men vardagen är så inrutad så jag tänker inte längre..

men så kommer frågan vad ska man byta till? jag tillhör kategorin som inte tillhör begåvningsreserven då är det industrijobb som erbjuds med tider som jag har nu ock då är man ju tillbaka till ruta ett.
Svar från Chasid 2011-11-03 11:57
Tack för din kommentar Niklas :)
Det finns många som stormtrivs med att jobba på industri. Jag har jobbat vid löpande bandet på en industri och hade arbetskamrater som älskade att få gå omkring och lyssna på radio hela dagarna utan att behöva engagera sig allt för mycket på jobbet. Jag tycker inte om att lyssna på radio så jag slutade :)
Trots att jag har ganska så hög utbildning skulle jag inte ha något emot att ta ett industrijobb ett jobb är alltid bättre än inget! Ett jobb blir aldrig sämre än vad vi gör det till :)
//Chasid
Mrdoderhult 2011-11-03 14:17
Klart det är så.
MrKarisma 2011-11-21 10:29
Det är precis så jag känner också, just nu städar jag kontor DELTID på kvällarna och får ut runt 7000 i månaden på det, för några timmar per kväll?!? Det är ju helt sjukt bra tycker jag iaf. Räcker gott att leva på, ja om man nu INTE anser att gå ut och supa varje helg, byta platt-teve en gång vartannat år, resa två veckor till Thailand över jul varje år, äta på restaurang flera ggr i veckan, köpa senaste modet varje månad är ett existensminimum.. :)
Kanske ska tillägga att vi är två som drar in pengar i mitt hushåll..



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifteen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer