"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det fotografiska samtalet lyser med sin frånvaro på Fotosidan

Jag hade hoppats på en betydligt större respons på inlägget American Outsiders by photographer Tom Stone som jag publicerade i min blogg i går än de två kommentarerna som gavs. 

Tanken var att försöka få igång ett fotografiskt samtal på Fotosidan utifrån Toms bilder och statement. Men trots att det är många som har läst inlägget har tyvärr debatten lyst med sin frånvaro… Hade jag valt att skriva om nya Canon 1D X, Leicas kommande EVIL-kamera med småbildsformat eller om analoga mätsökarkamerors förträfflighet hade bloggen säkert svämmat över av kommentarer…


Orphan from Jiling County, China © Mikael Good 20041224

Framförallt undrar jag var alla försvarare av det fotografiska samtalet är och varför de inte tog chansen att delta i debatten när de hade möjlighet till det? Det här stärker mig bara i min egen övertygelse om att Fotosidan inte är rätt plats för det fotografiska samtalet och att ett nytt forum där bilden och samtalet kring den är i fokus är mer behövligt än någonsin. 

Trots misslyckandet med att få igång det fotografiska samtalet på Fotosidan är jag varken bitter eller besviken. Och jag blev inte heller utan ett fotografiskt samtal. Hälften av besökarna kom från andra länder. På Facebook och i min mail var jag delaktig i mycket intressanta och givande fotografiska samtal utifrån gårdagen inlägg och det med både kända och okända fotografer :) Jag valde att skriva gårdagens inlägg på engelska för att jag hade förutsett ett stort internationellt intresse.

Det är ännu inte försent att få igång ett fotografiskt samtal utifrån gårdagens inlägg! Om du har missat att läsa det så är det bara att klicka länken, läsa igenom texten, titta på bilderna och ge dig in i debatten. Inlägget är på engelska men du får gärna kommentera på svenska: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/american-outsiders-by-photographer-tom-stone.htm


Latvian Farmer, Jelgava © Mikael Good, 2010

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: Tramp & Tom Waits - Jesus' Blood Never Failed Me Yet

Här kan ni läsa mer om hur dagens låt blev till: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus'_Blood_Never_Failed_Me_Yet

//Chasid

Added 2011-11-01 08:52 | Read 5920 times. | Permalink
Vad är ett fotografiskt samtal?
/L
Svar från Chasid 2011-11-01 11:13
Det är en högst relevant fråga som bäst kan besvaras med att det är ett samtal om och kring fotografier som någon har tagit.
//Chasid
Lars Lundsten 2011-11-02 23:51
Bara så jag förstår. Man talar alltså kring fotografiet som någon tagit tex, vilket objektiv och blixt som använts. Är jag på rätt spår?
Jag håller med dig om känslan, speciellt den där unga kvinnan, såg väldigt skör ut, men jag tycker han borde ha spart på krutet, lagt upp en annan layout, jobbat mer mer beskrivande och porträtt. Det hade gjort det mer lättläst, mer överraskande, mer befriat.

Man kan ju jämföra honom med Salgado, som har en annan svärta, lite okänslig, men arbetar effektivt med vidvinkeln,men fyller alla bilder med information , utöver porträttet. Sune Jonsson är ju också en lirare som lagt till info utöver porträttet i bilden. Jag tror att bilderna blir mer fria, mer överraskande om man blandar och ger med kompositionerna. I princip kan man ju säga att han gjort en mosaikvägg med porträtt och de skulle säkert funka bra på en vägg med typ 100 bilder i format 70/100..jaja, du vet, man kan vrida och vända på allt..
Svar från Chasid 2011-11-01 12:22
Lustigt att du nämner Salgado, Micke. Salgado var inne och kollade inlägget i går och såvitt jag vet gillade han vad han såg. Men det hade varit riktigt kul att läsa hur han upplevde bilderna det finns ju som du säger en del likheter mellan Salgados och Toms bilder.

Jag håller med dig om att det är bättre att blanda och ge när man sysslar med komposition och presentation. Jobbar själv på det viset eftersom jag är fostrad i ett filmiskt berättar tänk. Internet är egentligen rätt så uselt om man vill visa upp bilder som binds samman av en röd tråd. Det fungerar egentligen bara att ställa ut bilderna så att betraktaren snabbt kan få ett helhetsintryck och det är svårt att åstakomma på internet. Men utan internet så hade jag å andra sidan inte ramlat över Toms bilder!
//Chasid
Jag avhöll mig ifrån att kommentera. Mest för att jag blev såpass tagen att jag inte visste vad jag skulle kunna tillföra.

Att han fotograferar snävt och nära känns lite som hela poängen. Omgivningen är oväsentlig. Det är personen på bilden och bara personen på bilden som är viktig. Man sugs in i dem, deras uttryck och känslorna som de förmedlar.

Hursom tror jag inte att nätet med sitt behov av snabb tillfredställelse är rätt plats att presentera hans bilder på. Fotoböcker, några timmar att fördriva och gott kaffe. Gärna med Waits i högtalarna.
Svar från Chasid 2011-11-01 12:26
Tack för din kommentar Johan :)
Det är lätt att bli tagen av Toms bilder och som du skriver så sugs man in i dom. När jag såg bildspelet på Youtube med låten Jesus' Blood Never Failed Me Yet som bakgrund fick jag tårar i ögonen av den mycket starka upplevelsen.

Jag tittade igenom Toms bilder på hemsidan och på flickr samtidigt som jag lyssnade på Sonny Boy Williamson det var en nästan magisk kombination som jag varmt kan rekommendera :)
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer