"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag har inte manipulerat mina naturbilder!

Ett stort antal naturfotografer har enligt ett envist rykte tagit bort bilder från sina hemsidor för att undvika en manipulations debatt i kölvattnet av Terje-affären. Trots att jag inte ens räknar mig som naturfotograf har jag ändå blivit berörd av det lilla envisa ryktet...


Enbuske © Mikael Good

Allt började för ett par veckor sedan när jag  plockade bort en utställning som jag kallar för Nature från min portfolio. Jag plockade bort utställningen för att jag ville ha en mer dokumentär prägel på min portfolio, tidigare spretade den åt allt för många håll. Men på grund av att utställningsalbumet försvann från min portfolio var det någon eller några som genast började spekulera i bildernas äkthet. Men ni kan känna er helt lugna! Albumet Nature finns fortfarande kvar för allmän beskådan, jag har bara flyttat det till Fotosidan och inga bilder har tagits bort eller förändrats: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=52268


Ung älgtjur © Mikael Good

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: Johnny Thunders and The Heartbreakers - Pirate Love

//Chasid

Added 2011-10-11 14:41 | Read 8033 times. | Permalink
Misstänksamheten har blivit större efter Terje-affären och rykten har som bekant alltid varit näst intill omöjliga att stoppa. Frågan är hur man kan gå vidare? Går det att införa någon slags "dopingkontroll" och hur ska det göras? Jag såg att PhotoNatura kan kräva att få granska RAW-bilder från de som söker medlemskap. Kanske börjar olika fotoföreningar göra stickprov bland sina medlemmar om man nu har ärligheten som främsta regel i sin förening.

Vi som fotograferar för vårt stora nöje utan några ambitioner att bli något inom fotograferingen, vilka krav kan ställas på oss och hur ska det gå till?

Nu är det inget problem för min egen del. Jag tycker det känns enklare att tro på vad man får berättat och bli lurad lite då och då, än att gå och misstänka att alla ljuger för en. Jag njuter därför av dina fina bilder och har inga misstankar att det skulle vara frågan om bildmontage.

/Gunnar
Svar från Chasid 2011-10-12 08:15
Tack för din kommentar Gunnar :)
Det är inte lätt att få ett stopp på manipulerandet och dom som är skickliga är riktigt svåra att upptäcka. RAW-format går att förvanska och det går till och med att förvanska negativ, genom att göra negativ av digitala bilder! Till syvende och sist så får vi helt enkelt försöka lita på varandra och vara mycket tydliga med vad vi har gjort med bilderna.

Jag gör helt enkelt som dig Göran och väljer att i fortsättningen lita på att bilden blev till på det sättet som fotografen beskrev. Jag valde att lita på att Terje talade sanning tills Flashbacks CSI-team avslöjade honom. Jag har förlorat mitt förtroende för Terje som fotograf men jag hoppas verkligen att han kan ta sig ur lögnens grepp och kommer tillbaka som människa.
//Chasid
Historien är intressant! Jag har berättat för fotografvänner här på ön om Terje-affären och allt rabalder den skapat. Här kunde man inte se att det var något att bråka om. Fotografi är bildkonst, sa man. Det intressanta är bilden, inte tillkomsthistorien.

Själv tycker jag att Terjes fejkbilder helt enkelt inte var bra. Men din älgtjur är det. Även om du inget sagt skulle jag bara utgått från att den var autentisk. Om du sagt att den i själva verket är fejkad, hur skulle jag reagera då? Skulle jag fortfarande tycka att den var bra? Tja, jag vet ju inte, det är så lätt att spekulera.

Men usch vad tramsigt om folk spekulerat i att du tagit bort ett album för att bilderna där inte skulle ha varit äkta!
Svar från Chasid 2011-10-12 09:01
Tack för din kommentar Ernst :)
Hade Terje haft ett klart definierat konstnärligt syfte med sina manipulationer så kanske han hade kunnat gå helskinnad ur historien. Nu har han slingrat sig och ljugit så vida pass att han har tappat förtroendet bland många. Det är tråkigt för Terje är i grund och botten en ganska så intressant och nyskapande fotograf som tidigare förde sin genre framåt ett par steg, genom sitt nuvarande agerande har han istället hjälpt till att föra den bakåt...

Det finns dom som säger att så länge man inte skadar andra så är det ok. Terje har tyvärr skadat många genom sitt agerande och hade han istället valt att vara helt öppen och ärlig så hade säkerligen skadan kunnat repareras till viss del.

Jag har mina misstankar varifrån ryktet kan komma men då jag saknar bevis väljer jag att inte säga något. Självklart är alla som vill manipulera sina bilder fria att göra det så länge som dom redovisar vad dom har gjort, det är många som uppskattar bildmontage och fotomåleri och det får dom gärna göra även om jag själv inte gör det. När jag vill måla plockar jag istället fram en duk och min färgpalett.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer