"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mobilkameran som tar bättre bilder än Fujis kommande systemkamera

Fotosidan är ett lätt offer för kameratillverkarnas skickliga marknadsavdelningar. Hur ska man annars kunna förklara alla dessa ständiga kamerarykten i olika former som florerar i olika forum och bland nyheterna på ettan. 

Ska ni skriva om teknik skriv då åtminstone om kameror som defakto finns på marknaden och som kan testas så att det går att utröna för läsarna om det är något att ha eller inte. 
Hur kommer egentligen nästa "nyhet" på Fotosidan att se ut? Kanske kommer vi att mötas av den här texten på ettan: "Canon kommer eventuellt att släppa en spegellös digitalkamera med småbildsformat och utbytbara objektiv som kanske kommer att revolutionera marknaden ifall den kommer ut på marknaden innan Photokina 2012".


Lodjuret Katja mötte jag i dom vilda skogarna runt Kyppered i Borås © Mikael Good, 2011. (Bilden är inte manipulerad).

Den bästa kameran är inte den som man eventuellt kommer att ha i sin hand när den kanske har kommit ut på marknaden om ett år eller två år utan den som man har i sin hand för tillfället. Hur man än vrider och vänder på det så tar jag faktiskt bättre bilder med min sketna mobilkamera än med Fujis kommande systemkamera som knappt har lämnat skissbordet ännu.

Jag har slutat att skriva om "kameranyheter" i min blogg och sedan dess har jag tappat uppemot 50% av mina läsare. Men det känns faktiskt bra att inte längre behöva vara med och göra gratisreklam för kommande produkter som skickliga marknadsförare serverade mig genom mailen. Sluta att gotta er i nyheter om kameror och objektiv som kanske dyker upp på marknaden någon gång i framtiden och lägg istället den värdefulla tiden på att använda era befintliga tidsmaskiner till det som de är ämnade för.


Lodjuret Mats, jag gjorde bilden i de djupa skogarna runt Kyppered i Borås © Mikael Good, 2011. (Bilden är inte manipulerad).

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Trots att dagens låt skrevs för 30 år sedan är den aktuellare än någonsin:
Dagens låt: Going Underground - The Jam

//Chasid

R.I.P Steve Jobs, 1955-2011

Added 2011-10-06 09:18 | Read 4667 times. | Permalink
Jag tycker du har lyckats få dit lodjuren mycket snyggare än en viss... ;o) Det måste vara afrikanska lodjur, de är inte riktigt lika de svenska.

Fotointresse kan vara allt från rent fotograferande med väldigt litet tid vid datorn eller motsvarande analogt arbete till de som tar en grundbild för att sedan skapa något helt nytt i datorn, och detta inom alla genrer. Det finns också de som av olika skäl mest intresserar sig för tekniken och jag tycker det är helt OK. Jag har varit ute och fiskat med en vän några gånger, jag sätter på ett drag och börjar fiska medan han sitter och plockar bland sina grejer (han har många drag och flera olika rullar) och hinner knappt ägna sig åt själva fiskandet.

Jag tycker det är helt OK att vissa vill diskutera ny teknik i all oändlighet men jag slipper, som tur är, att läsa om jag inte vill. Allt är helt upp till var och en. Det finns säkert de som kör Porsche som knappt kan köra bil. Här på Fotosidan finns alla och det är på sätt och vis en styrka samtidigt som det är lätt att drunkna i alla bilder, diskussioner och grupper.

/Frode
Svar från Chasid 2011-10-06 10:28
Jag har faktiskt inte klippt in "lodjuren" i miljön, bilderna är helt autentiska :)

Jag kan faktiskt förstå att det finns dom som tycker om att diskutera befintlig teknik men jag förstår inte allt spekulerande och alla rykten om eventuella kommande kameramodeller och optik som bland annat finns på Fotosidans förstasida. Det finns redan gott om dedikerade ryktessidor på internet som hanterar dom frågorna bättre. Jag tror inte att din fiskekompis sitter och spekulerar i kommande fiskedrag och rullar när han träffar likasinnande :)
//Chasid
frwe 2011-10-06 10:38
Det tror jag faktiskt att han gör, men inte med mig :) /Frode
Hehe... när jag var tonåring och läste Foto kastade jag mig över kameranyheterna och slukade dem! Jag tror att det är barnasinnet i oss som fascineras så av bilder och kommentarer kring våra leksaker. Och de leksaker vi ännu inte har, där närs våra drömmar av annonser och nyheter.

De som tillverkar och säljer utrustning måste faktiskt jobba hårt för att skapa uppmärksamhet kring sina produkter. Annars får de snart stänga utvecklingsavdelningar och fabriker, och folk hamnar på gatan utan jobb. Men visst är det lite snurrigt. I grunden håller jag helt med dig, det bästa man kan göra som fotograf är att verkligen växa ihop med det man har. Då kommer också troligen nästa inköp att präglas av mer visdom.
Svar från Chasid 2011-10-06 19:40
Tack för din kommentar Ernst :)
Det är många som kastar sig över tekniknyheterna i fototidningarna även idag :) Men den stora skillnaden då mot nu är att företagen inte gläntade på dörren in till de superhemliga produktionsavdelningarna.

Jag kan faktiskt förstå att det finns ett stort intresse för kameranyheter även om jag själv är tämligen ointresserad. Att man testar nya kameror och objektiv och visar upp resultatet av testerna för dom som är intresserade kan fyllla ett viktigt syfte för många läsare. Men allt det här spekulerandet om nya modeller i tid och otid har jag svårt för att förstå vitsen med. Den ena fantastiska nyheten efter den andra kommer eventuellt att släppas då och då. Det är bättre att köpa en ny kamera nu och använda den nu (fast jag föredrar själv att handla begagnat). Kamerorna kommer ändå bara att bli bättre och bättre och om tio år är de säkert så bra att vi inte behöver gå ut och fota själva längre :)
//Chasid
Du skriver:
"Fotosidan är ett lätt offer för kameratillverkarnas skickliga marknadsavdelningar. Hur ska man annars kunna förklara alla dessa ständiga kamerarykten i olika former som florerar i olika forum och bland nyheterna på ettan. "

Vem menar du med Fotosidan? I forumen skriver medlemmarna och nyheterna skriver redaktionen. Vi har ytterst sällan rykten som nyheter. Artikeln om den kommande Fujikameran som du verkar syfta på är inget rykte utan vi återger den information som finns.

Vad som florerar i forumen är samma saker som florerar i övrigt bland fotointresserade på nätet. I vilken mån medlemmarna är offer för marknadsavdelningar kan man förstås ha synpunkt på. Men vi kan ju inte censurera diskussioner om kommande kameror.

Du skriver:
"Ska ni skriva om teknik skriv då åtminstone om kameror som defakto finns på marknaden och som kan testas så att det går att utröna för läsarna om det är något att ha eller inte."

Varför ska vi inskränka vår roll som konsumentupplysande journalister och låta bli att delge information som kan vara av nytta. Att Fujifilm satsar på en kommande systemkamera är till exempel en givande information för den som överväger att köpa Sony Nex men egentligen gillar Fujifilms sätt att utforma kameror bättre.

Du skriver:
"Hur kommer egentligen nästa "nyhet" på Fotosidan att se ut? Kanske kommer vi att mötas av den här texten på ettan: "Canon kommer eventuellt att släppa en spegellös digitalkamera med småbildsformat och utbytbara objektiv som kanske kommer att revolutionera marknaden ifall den kommer ut på marknaden innan Photokina 2012"."

Nä varför skulle vi? Ditt exempel innehåller ingen konkret information om en nu modell och då finns det ju ingen anledning att skriva.
Vi skriver som sagt ytterst sällan om rykten. I de få fall vi skriver är det för att det finns en hel del konkret information och trovärdiga bilder att tillgå. Senast vi gjorde det var i fallet med Sony A77. Och det visade ju sig stämma till 100 procent.

Du skriver i en kommentar:
"jag förstår inte allt spekulerande och alla rykten om eventuella kommande kameramodeller och alla rykten om eventuella kommande kameramodeller och optik som bland annat finns på Fotosidans förstasida. Det finns redan gott om dedikerade ryktessidor på internet som hanterar dom frågorna bättre."

Här har du fel i sak eftersom vi har som policy att undvika rykten. I de få fall vi skriver finns det så gott som alltid en trovärdig produktbild.

Du är välkommen att diskutera Fotosidans journalistik i forumdelen som rör Fotosidan.
Svar från Chasid 2011-10-08 08:13
Du använder ofta ordet journalistik Magnus. Då skulle jag vilja passa på att efterlysa lite mer journalistiska texter på Fotosidan för att öka variationen. Jag hittar faktiskt inte så mycket journalistik på Fotosidan längre. När Jessica skrev nyhetstexter för ettan på Fotosidan var dom ofta både journalistiska och intressanta även dom texterna som handlade om teknik. Nu är det mesta som jag hittar ren och skär teknikinformation som är klädd i lättsamma bokstäver.

Jag har tidigare delat med mig om en del rykten om teknik i min blogg och jag förstår att du gärna skriver om teknik. Teknik är lätt att skriva om och kräver inte så vidare värst mycket engagemang. Jag valde att sluta att skriva om teknik då jag till sist förstod att jag var i händerna på kameratillverkarnas skickliga marknadsavdelningar. Antalet läsare sjönk drastiskt i min blogg efter att jag skippade tekniken men jag bryr mig inte så mycket om siffror och är nöjd med varje läsare som jag har.

Jag tycker att det är fullkomligt ointressant att läsa om kameror som ännu inte finns ute på marknaden och som inte har kunnat genomgå den för den tekniske journalisten så viktiga kritiska granskningen. Om jag var intresserad av en ny kamera vill jag åtminstone har svar på frågorna vad?, var?, när?, vem?, och hur? Skulle jag vara riktigt intresserad av en kamera skulle jag testa den själv, det tar mig oftast ett par sekunder för att se om en kamera passar mig eller inte. Mitt test av Fuji X100 är nog ett av världshistoriens snabbaste test, jag slog på kameran och väntade, väntade sedan startade apparaten och jag stängde av den och satte snabbt tillbaka den. För långsam uppstart blev mitt omdöme.

Det viktigaste för mig är inte sensorstorleken utan hur snabbt kameran startar så att jag inte missar några bilder, är autofokusen tillräckligt snabb?, fungerar ljusmätaren som den ska?, är kameran användbar på höga ASA? Ett rykte om Fujis nya systemkamera ger mig inte svar på frågorna som jag har och min sketna mobilkamera som jag verkligen hatar och avskyr är bättre än alla kommade systemkameror från Fuji.

Du har en gedigen fotokunskap och en stor erfarenhet av att jobba som pressfotograf Magnus. Därför skulle jag gärna läsa fler artiklar där du delar med dig av din erfarenhet till Fotosidans medlemmar och dom texterna får gärna vara journalistiska :) Det finns redan tillräckligt med bra forum för kameranyheter på internet och det vore trevligt om ettan på Fotosidan slapp att bli ett svenskt svar på Dpreview.

Tack för inbjudan till Fotosidans forum, men jag trivs faktiskt bäst här i bloggdelen där jag får skriva mina artiklar i lugn och ro.
//Chasid
froderberg 2011-10-08 14:38
Du skriver:
"Då skulle jag vilja passa på att efterlysa lite mer journalistiska texter på Fotosidan för att öka variationen. Jag hittar faktiskt inte så mycket journalistik på Fotosidan längre."

Vi har två typer av material på förstasidans löp: journalistiska texter och informationstexter. De senare är nästan uteslutande information om Fotosidan för sajtens medlemmar.

Till absolut största delen är det journalistiskt material. Notiser, tester, reportage, korta intervjuer med mera.

Av ditt blogginlägg från idag tolkar jag att du har din egen definition av journalistik - att materialet måste tilltala dig för att det ska få kallas journalistik och att den som skriver måste vara utbildad. Det är fel rent sakligt och det samma sak som med begreppet fotografi. En alla som fotograferar håller producerar fotografi. Om det är höjd och kvalitet på bilderna så är det god fotografi. Allt som produceras för offentliga mediers redaktionella utrymme är journalistik.

Jag har visserligen en journalistutbildning, men det är vad jag producerar för vem som avgör om det är journalistik.

Så är det egentligen kvaliteten du är missnöjd med och vill diskutera? Det är du naturligtvis välkommen att göra.

"När Jessica skrev nyhetstexter för ettan på Fotosidan var dom ofta både journalistiska och intressanta även dom texterna som handlade om teknik. Nu är det mesta som jag hittar ren och skär teknikinformation som är klädd i lättsamma bokstäver."

Du får vara mer konkret i din kritik om du vill åstadkomma någon förändring. Mitt uppdrag är till en del att vara initierad teknikskribent. Mitt mål är att se igenom marknadsföringssnack och ställa frågor som andra medier missar. Du får gärna kolla igenom mina webb-tv-intervjuer och ge mig synpunkter på vad jag missat.

Teknikinformation i sig är ju inte dåligt. Det är ju det som konsumentjournalistik går ut på - att få informationen sållad av en kunnig journalist.

"Jag har tidigare delat med mig om en del rykten om teknik i min blogg och jag förstår att du gärna skriver om teknik. Teknik är lätt att skriva om och kräver inte så vidare värst mycket engagemang.

- - -
Jag tycker att det är fullkomligt ointressant att läsa om kameror som ännu inte finns ute på marknaden och som inte har kunnat genomgå den för den tekniske journalisten så viktiga kritiska granskningen. Om jag var intresserad av en ny kamera vill jag åtminstone har svar på frågorna vad?, var?, när?, vem?, och hur?"

Varför skriver du om saker som inte intresserar dig? Mitt intryck av dig är att du har ett visst fototekniskt intresse. Till skillnad mot dig skriver jag i stort sett inte om rykten.

Att jag skulle skriva om teknik för att det är lättare är rent nonsens. Dels är det mitt uppdrag att främst skriva om "hårda nyheter". Amy Lagerman skriver "mjuka nyheter" men gör just nu ett kort uppehåll.
Sen är det rätt krävande att kunna skriva initierat om alla märken. Vissa bloggare är experter på ett märke eller en fotografisk gren, men att hitta journalister som har brett fototekniskt kunnande är svårt. Jag har själv försökt rekrytera så jag vet.

"Mitt test av Fuji X100 är nog ett av världshistoriens snabbaste test, jag slog på kameran och väntade, väntade sedan startade apparaten och jag stängde av den och satte snabbt tillbaka den. För långsam uppstart blev mitt omdöme."

Så kan inte jag jobba eftersom jag måste utgå från alla typer av fotografer som finns. Jag känner många som är väldigt nöjda med X100 därför att kameran passar dem. Mitt jobb är att ta reda på vilka en kamera är tänkt för och se om den passar dem. Därför får jag testa vissa kameror ut en nybörjares perspektiv och andra kameror ur andra perspektiv.

Du kanske missade att det går att snabba upp uppstarten på X100?

"Ett rykte om Fujis nya systemkamera ger mig inte svar på frågorna som jag har och min sketna mobilkamera som jag verkligen hatar och avskyr är bättre än alla kommade systemkameror från Fuji."

Notiser kan inte svara på alla frågor som ett test kan svara på. TT väntar inte med att gå ut med notisen att det brinner på Storgatan tills de fått reda på brandorsaken.

Något Fuji-rykte har vi inte heller gått ut med. Jag har skrivit en notis om Fujifilm för att det fanns relevant och intressant information - dels för dem som uppskattar Fujifilm och dels för dem som är intresserade av branschen i stort. Jag kan inte göra som du och lägga mina personliga åsikter om ett märke som ett filter för nyhetsrapporteringen. Jag måste också vara beredd att omvärdera min uppfattning. Det händer att företag tar till sig av kritiken och förbättrar sig.

" Jag valde att sluta att skriva om teknik då jag till sist förstod att jag var i händerna på kameratillverkarnas skickliga marknadsavdelningar. "

När det gäller nyhetsrapportering händer det att läsarnas och tillverkarnas intressen sammanfaller. Men när vi väljer nyheter gör vi en nyhetsvärdering. Vi skriver expelvis nästan aldrig om kommersiella fototävlingar. De får annonsera om de vill nå ut med sina förtäckta marknadskampanjer.
Rollen som journalist är att sålla. En bra journalist har då kunskap och erfarenhet att vila på. Jag kan ofta värdera om en teknisk nyhet verkligen är intressant och se vad tillverkarna "glömmer" att nämna i informationen. Och egna värderingar om kvalitet är jag försiktig med tills jag testat. Däremot kan jag skriva att "Kodak uppger att kornet är 30 procent mindre än i föregående film". Du kanske tolkar det som att jag går Kodaks väg, men det är ju ett löfte från Kodak som kommer att testas av tidningar och konsumenter. Och det löftet är själva nyheten.

"Du har en gedigen fotokunskap och en stor erfarenhet av att jobba som pressfotograf Magnus. Därför skulle jag gärna läsa fler artiklar där du delar med dig av din erfarenhet till Fotosidans medlemmar och dom texterna får gärna vara journalistiska :) Det finns redan tillräckligt med bra forum för kameranyheter på internet och det vore trevligt om ettan på Fotosidan slapp att bli ett svenskt svar på Dpreview."

Jag skriver gärna mer kunskapsartiklar men det är svårt att hinna med. Jag försöker få mina frilansare att skriva så bra kunskapsartiklar som möjligt och jag försöker delge mina kunskaper när det är relevant i den vanliga nyhetsrapporteringen.

Fotosidan har inte ambitionen att bli ett svenskt Dpreview. Det vore inte önskvärt eftersom de missar att anpassa sitt material till målgruppen. Vem läser 25 sidor mätdata om en semesterkamera? De lägger också ut hela pressmeddelande med minimal egen analys. Vi gör tvärt om.

Sedan blandar vi teknik-, bild- och kunskapsartiklar. Man kan diskutera fördelningen däremellen, men jag tror att en övervikt på teknik också speglar intresset. Det visar ju siffrorna. Men precis som när man gör en tidning är mixen viktig.

"Tack för inbjudan till Fotosidans forum, men jag trivs faktiskt bäst här i bloggdelen där jag får skriva mina artiklar i lugn och ro."

Tänk på att synpunkter på Fotosidan lätt blir ett rop ut i rymden i bloggen. På forumet läser alla vi på Fotosidan saker som rör Fotosidan och vi garanterar svar. Vi hinner inte följa alla bloggar.

Trevlig helg!
Hahahaha, en mobilkamera är totalt chanslös mot en digital systemkamera eller en systemkamera överhuvudtaget. Det är lätt att sitta och skryta över ett stort skärpedjup eftersom en mobilkamera har mkt kortare brännvidd 5 mm vs 250 mm, samtidigt som bländaröppningen är betydligt mindre. Men jämför man sensorn och den totala skärpan så är en systemkamera betydligt vassare och levererar betydligt bättre bilder. Det finns tomtar som vill få min HTC Desire HD att låta lika bra som min Canon EOS 550D, men jag ser en enorm skillnad i framförallt upplösning, bildkvalitet och dynamiskt omfång. En större sensor leder också till mindre brus och gynnar bildkvaliten... Det borde man väl själv förstå att en systemkamera oavsett ålder och fabrikat kommer spöa skiten ur en mobilkamera oavsett modell och utveckling.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentysix as digits in this field

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer