"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Nya och bättre kameramodeller och objektiv

Det går fortfarande utmärkt att ta bra bilder med billiga kameror och med billiga objektiv. Det handlar bara om vem det är som står bakom kameran och om han eller hon kan sin utrustning och på så sätt kan övervinna eventuella begränsningar och ingenting annat. 

Foto har i mångt och mycket blivit en materialsport där den som har störst eller dyrast kamera eller objektiv är bäst. Ständigt jagar utövaren av materialsporten foto efter nya och bättre kameror och objektiv. Det spekuleras flitigt i hur bra nästa kameramodell från Nikon och Canon kommer att vara. Timmar av dyrbar tid läggs ned på att jaga rykten och att diskutera tekniska nyheter in absurdum.

Skulle all den tiden läggas på att i stället ta bilder och att lära sig sin befintliga utrustning så att den fungerar som en förlängning av det ögat ser och hjärtat känner skulle mycket vara vunnet och bildresultatet skulle inte låta vänta på sig trots eventuella begränsningar.

Hur man än vrider och vänder på det kommer det att komma nya och bättre kameramodeller och objektiv. Det kommer att bli full diskussion om varje ny modell när de väl dyker upp. Lär dig i stället den kamerautrustningen som du har och låt förnöjsamhetens väldoft  sakta sänka sig över dig och börja fånga det som du ser och blir berörd av med din tidsmaskin.


Prospective Leica M photographer? © Mikael Good, 2011

Det här är jag faktiskt lite stolt över:  www.591photography.com & www.lifeforcemagazine.com/contributor

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm



Dagens låt: Please, Please, Please, Let Me Get What I Want – The Smiths

//Chasid

Added 2011-10-03 09:39 | Read 4728 times. | Permalink
Foto har alltid varit en materialsport - för en del utövare, men inte för andra.

Jag har nu hållit på med foto i över 30 år och argumenten du för fram känner jag igen från artiklar och insändare i Fototidningar för både 30 och 20 år sedan, för att inte tala om från diskussioner bland fotografer :-)

Den enkla sanningen är att en utrustning inte kan uträtta något utan en fotograf, men också att en fotograf inte får mycket gjort utan en utrustning. Människa och maskin behöver varandra. Sedan uppnår man oftast och mest konsekvent de bästa resultaten när en bra fotograf använder bra grejer.

Att det pratas mycket om grejer beror nog mycket på att många, mer eller mindre medvetet, kombinerar två passioner: Fotografering å ena sidan och ett teknikintresse runt fotogrejer å den andra. Som jag själv brukar hävda - det är två intressen som går mycket bra att kombinera :-)
Svar från Chasid 2011-10-03 10:45
Jag började med foto hösten 1982. Min fotolärare var en proffsfotograf som började med foto i början av 60-talet. Han använde sig fortfarande av samma enkla kamera och objektiv som han köpte då. Hans råd var:
– Lär dig din kamera och dina objektiv så att de blir en förlängning av vad ditt öga ser. Om man byter kamera i parti och minut måste man oftast lära om så att hanteringen fastnar i ryggmärgen.

För mig är det en utmaning att ta riktigt bra bilder med en enkel utrustning, några av mina bästa bilder är tagna med relativt enkla kameror och objektiv. Jag har helt klart blivit påverkad av min fotolärare.

Visst det har alltid funnits en debatt om teknik. Men För 20-30 år sedan köpte de flesta en systemkamera som skulle hålla i minst 10 år och hobbyfotografer hade långt från så fina kamerautrustningar som de har i dag, i den fotoklubb som jag var med i på 80-talet var det bara en som hade en riktigt dyr kamerautrustning för runt 30 000 kronor och han hade ett välbetalt jobb. I dag byter många hobbfotografer kamera vartannat år eller oftare… Men sju år gamla digitalkameror som D70 och 20D skulle fortfarande kunna täcka de flesta amatörfotografernas behov.
//Chasid
Materialdelen är en hobby i hobbyn. Låt dem hållas med sitt specifikationsnörderi. Vi andra som är nördiga på bildtagning kan ta bilder under tiden...
Svar från Chasid 2011-10-03 10:47
Jag försöker bara att locka in dom på bildernas fantastiska väg, en och annan materialsportare har redan bytt sida och det är numera en fröjd att se deras bilder :)
//Chasid
Så sant som det är sagt.
//Rolf
Svar från Chasid 2011-10-03 10:47
Tack så mycket Rolf :)
//Chasid
Bra rutet, du har helt rätt! /Hälsn. Tommy, (som bara känner sig lite träffad! ;))
Svar från Chasid 2011-10-03 10:50
Tack så mycket Tommy. Vet du vad jag känner mig också lite träffad av min text :)
//Chasid
Suck ja, hyfsad optik tror jag är värdefullt. Man märker faktiskt skillnad...men sedan...
Tjaa, det första är att man behöver komma över tröskeln...och bli därute i livet ett tag.
Man behöver vara närvarande...för att få bra bilder tror jag. och det går inte att köpa för pengar...

Ha det bra! / Lena
Svar från Chasid 2011-10-03 18:38
Det spelar ingen roll hur dyr optiken är om man inte använder den till det som den är ämnad till :)
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer