"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

The winner of Leica Oskar Barnack Award 2011 is:

Jag hade nog egentligen aldrig trott att jag skulle kunna kamma hem förstaplatsen i Leica Oskar Barnack Award 2011 och det gjorde jag inte heller men det var samtidigt kul att få vara med. Den danske fotojournalisten Jan Grarup tog välförtjänt hem det åtråvärda förstpriset med sin utmärkta serie: "Haiti Aftermath“.

Här kan ni se mitt bidrag till tävlingen: http://www.leica-oskar-barnack-award.com/#/en/contest/oskar-barnack-award-2011-entries/good-1/1


© Mikael Good, 2001

Vill du vara med och stödja återuppbyggnadsarbetet på Haiti kan du klicka på länken: http://www.hoppetsstjarna.se/nyheter-a-press/haiti.html

Dagens låt: Amsterdam Klezmer Band - Immigrant Song

//Chasid

Added 2011-06-15 18:31 | Read 4389 times. | Permalink
Tråkigt för dig, men en merit att vara med.
Svar från Chasid 2011-06-16 08:20
Jag vet inte om det är meriterande att ha varit med men det har varit kul :)
//Chasid
Jag tycker nog inte att årets vinnare var så märkvärdig faktiskt, känns som katastrofbilder man sett tusen gånger förut. Lite trist om det blir så att det är viktigare att befinna sig på "rätt ställe vid rätt tidpunkt" än kvaliteten och fördjupningen i reportaget. Men detta är ju en trend man tydligt kan se i de flesta dokumentära tävlingar. Annars brukar Oskar Barnack Award hålla en hög klass tycker jag, vi får hoppas att de inte trillar i samma grop som årets bild m.fl.
-affe
Svar från Chasid 2011-06-16 08:25
Vid en första anblick så blev jag också lite besviken över att det åter var dussinbilder från en katastrof som vann ännu en dokumentärfototävling. Men ju mer jag har tittat på Jans bilder så har de vuxit i mina ögon, trots den tuffa situationen och utsattheten så finns det ändå en stor värme, respekt och medmänsklighet i hans bilder.
//Chasid
Jag är så kluven till fotografisk exploatering av katastrofplatser. Visst måste världen få veta för att kunna hjälpa. Men så känner man också fotografens strävan efter scoop, det spektakulära.
Svar från Chasid 2011-06-16 08:28
Jag tror inte att Jan har strävat efter att få med sig ett scoop utan om att berätta om det som måste berättas, läs gärna vad han själv säger i Leicas blogg. Men många fotografer som åkte till Haiti hade fel fokus särskilt dem som åkte dit för att följa Carola eller åkte dit på speciella äventyrsresor som arrangerades av skrupelfria resebolag...
//Chasid
EGW 2011-06-16 08:40
Fast det gör väl inte ont att det blev ett vinnande tävlingsbidrag.
Svar från Chasid 2011-06-16 09:18
En positiv aspekt med att Jan Grarup vann tävlingen kan bli att fokus åter riktas mot Haiti. Efter jordbävningen fick Haitierna en massa fagra löften om stöd och hjälp från olika länder och hjälporganisationer, men det är bara ett litet fåtal av alla dom löftena som har infriats… Hoppets Stjärna som jag har jobbat för har nästan infriat sina löften men det rör sig om så lite pengar att det knappt är en droppe i havet av hjälpbehovet som finns. Förhoppningsvis kan Jans bilder bli en påminnelse till framförallt USA som trots att de har lovat mångmiljardstöd knappt gjort något alls…
//Chasid
Det är en viktig sak att upplysa och informera om misär och tragedier som sker i vår värld. Men att göra en tävling av det som uppmuntrar fotografer att fotografera det för en tävlings skull, känns hemskt, tycker jag.

Grattis till vinnaren av tävlingen, som vinner en Leica M9 och 5000 euro.
Svar från Chasid 2011-06-16 08:35
Oskar Barnack Award handlar inte om att visa upp misär och tragedier, klicka gärna in på deras sida och gå igenom några av de 2000 bidragen så får du se. Jag hade tillstånd från familjen jag fotograferat att använda bilderna och om jag hade vunnit förstapris hade jag delat det med dom, 5000 € hade räckt till en ny bättre bostad för familjen. Även om min ekonomi är ansträngd just nu pga arbetslöshet så vet jag att dom har det sämre än mig och är i större behov av pengar än mig.
//Chasid
Rei Trulsson 2011-06-16 08:50
Jag kikade bland alla bidrag som deltog i året tävling innan jag skrev här. Det var både brett och djupt. Min poäng är att så länge sådana bilder vinner, så uppmuntrar man fotografer att jaga sådana bilder för att vinna en tävling.
Svar från Chasid 2011-06-16 08:57
Du har rätt i det Rei, nästa år kanske Oskar Barnack Award översvämmas av katastrof- och krigsbilder och det vore en tråkig utveckling... Bredden har varit stor i tävlingen hitills och vi får hoppas att bredden består!
//Chasid
Rei Trulsson 2011-06-16 10:04
Jag tycker att tävlingen har ett bra och intressant syfte och mål. Men juryn behöver se fler moraliska aspekter i sin bedömning. Om vad det ger för signaler till deltagare och åskådare.

Dina attentioner är nobla, Mikael. Det glädjer mig.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyone as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer