"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tidsdokument eller gatufoto?

Jag hade precis köpt en begagnad systemkamera på annons och en de första bilderna som jag tog med den kameran var den här gatufotobilden från mars 1983. Bilden saknar avgörande ögonblick och är full av tekniska brister. Men jag tycker ändå att bilden har ett visst värde som ett tidsdokument då den gamla fina träteatern revs år 1984. 


Borås teater (c) Mikael Good, 1983

Dagens låt: Script for a Jesters Tears - Marillion

//Chasid

Added 2011-05-13 13:51 | Read 10060 times. | Permalink
Det ligger mycket i vad Gunnar Smoliansky sa: "Väntar man i 50 år blir alla bilder bra."
Och det är väl egentligen detta som är unikt med fotografiet, möjligheten att dokumentera tiden.
-affe
Svar från Chasid 2011-05-14 09:30
Nu har det bara gått 28 år sedan bilden togs men jag håller med både dig och Smoliansky. Det är en föränderlig värld som vi lever i!
//Chasid
Gillas. Jag som inte ens fick se den. Flyttade till Borås 1989
Svar från Chasid 2011-05-14 10:10
1989 hade den värsta rivningshysterin lagt sig i Borås och sedan dess har kommunen bemödat sig att bevara gamla fina kåkar. Det är värre med Jönköping, här har en hel del gamla fina kåkar blivit grävmaskinernas rov sedan jag flyttade hit 1992.
//Chasid
Eftersom du säger det själv -- du har utvecklats mycket som fotograf sedan denna bild togs. Men jag håller med dig, som tidsdokument har den sitt värde. Och ibland är det ju intressant att begrunda sin egen väg.

Har Borås fått någon ny teater/konsertlokal sedan dess?

Nyköping har också en gammal teater, ett riktigt kulturhistoriskt dokument, och den har fått stå kvar. Trots att en ny och modern har byggts. Den gamla är, om jag så säger, lika charmig som opraktisk. Den bedrivs företrädesvis ideellt och förstås med kommunalt bistånd. Jag undrar om de kommer att anse sig ha råd att behålla den i längden?
Svar från Chasid 2011-05-14 16:46
Det har nog allt hänt en hel del med mitt fotograferande sedan 1983. Men det är först från mitten av 90-talet som jag har haft ett mål och en mening med mitt foto. Borås fick en ny teater redan 1975. Den gamla teatern byggdes 1873 och det hade varit kul om den hade bevarats för eftervärlden.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eleven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer