"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

De slösade bort 3 trillioner dollar

Det har kostat USA drygt 3 trillioner dollar att få tag på och avrätta Osama Bin Laden enligt en uträkning som gjorts av journalisterna Tim Fernholz och Jim Tankersley för tidningen the National Journal.

3 trillioner dollar är ungefär 19000 miljarder kronor, pengar som har slösats bort på meningslösa krig med mängder av oskyldiga offer som följd. Hade pengarna istället investerats i fattigdomsbekämpning hade FN:s milleniemål uppfyllts med råge och USA:s anseende hade stärkts betänkligt runt om i världen. Barack Obama har hämtat mycket inspiration från en av sina stora hjältar dr Martin Luther King. Men han skulle ha lyssnat lite mer på sin förebild:

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that" -Martin Luther King Jr.

Scat Cat
Scat Cat (c) Mikael Good, 2007

Dagens låt: The Great American Novel - Larry Norman

//Chasid

Added 2011-05-07 17:46 | Read 3538 times. | Permalink
Ja, det är för bedrövligt att världen ser ut som den gör. Terrorismen är trist, men det finns så många problem, fattigdom, miljö, klimatfrågor och orättvisor som sopas under mattan. Amerikanska staten lånar pengar för att bedriva krig och är nästan bankrupt. Hur många civila offer har inte krävts i jakten på Usama? Jag är inte så säker på att världen blir en så mycket bättre plats bara för att en person likvideras. Det är precis som du säger hat och oförsonlighet som är problemet. Våld föder våld, och hämndbegäret är lika osunt som alla andra begär.
Svar från Chasid 2011-05-09 14:18
Även om det ser mörkt ut i världen så har jag ändå hopp för framtiden :) Det gäller bara att få med så många som möjligt på resan mot målet!
//Chasid
Hade pengarna investerats i linje med FN:s milleniemål och till att hjälpa demokratiska initiativ runt om i världen tror jag att det sk "kriget mot terrorismen" skulle varit avklarat för länge sedan. Själva grogrunden skulle försvunnit hos de breda folklagren och de extrema fanatikerna hade blivit starkt isolerade.
Svar från Chasid 2011-05-09 14:22
Jag kan inte annat än att hålla med dig Niklas. Talibanerna vinner i popularitet för att de satsar på bistånd. En vanlig kommentar i Afghanistan är: - Jag tycker inte om talibanerna men de ger oss i alla fall mat!
//Chasid
Jag känner att jag verkligen vill kommentera, men jag saknar ord. Ett mycket bra inlägg som belyser saker värda att reflektera över.
Amerikatt har inte råd att vara efterkloka tyvärr. De kommer - som alla supermakter - gå i sitt eget fördärv.

/ Martin
Svar från Chasid 2011-05-09 14:20
Det amerikanska imperiets fall kan vara närmare än vad vi tror... Stort är det stora Babylons fall.
//Chasid
Men vi vet ju inte hur Obama själv tänkt om detta, och vad han känt sig tvingad till. Men han skriver i sin självbiografi att en av hans äldre mentorer en gång sa till honom (fritt återgivet): "Dina svåraste ögonblick kommer när du tvingas ge upp något som är viktigt för dig, och besluta om något du tycker är fel!"

Jag har känt enorm respekt för Obama, och jag är inte beredd att ge upp den för Bin Ladins skull. Jag skulle inte själv vilja ha Obamas jobb.

Annars håller jag förstås med dig/King.

Sedan kan man ställa sig skeptisk till uppgiften om det där fantastiska beloppet. Men det ändrar ju inget i princip.
Svar från Chasid 2011-05-09 14:27
Jag har inte heller givit upp min respekt för Obama men han har förlorat i mitt anseende på ett par områden och bägge områdena berör livet. Det stora beloppet innefattar förutom den direkta jakten på Bin Laden som pågått sedan Clintons dagar 1998 även två stora krig som har startats i kölvattnet av den 11 september. Den som har störst skuld till det ofantliga beloppet är George "Warmonger" Bush.
//Chasid
EGW 2011-05-09 22:50
Om vi talar om skuld så är det väl ändå ingen som har större skuld än de människor som stod bakom attacken mot World Trade Center?
Svar från Chasid 2011-05-10 10:06
Al Qaida har helt klart störst skuld men det rättfärdigar inte att USA spenderar ofantliga belopp på att leka cowboys och talibaner för att få tag på de ansvariga. Jag är glad för att Bin Ladens tid är över även om jag hellre hade sett att han ställdes inför rätta för sina brott mot mänskligheten. Men USA:s agerande på vägen mot målet har gjort att mycket slumrande hat har väckts och att hundratusentals oskyldiga har mist livet...
//Chasid
"När du jagar monster akta då dig för att inte bli ett monster själv". Vet inte vem som sa detta men tänkevärda ord.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer