"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mätsökarkameror - vad är det som gör dem så speciella?

Det går nog inte en dag på Fotosidans blogg utan att det skrivs om mätsökarkameror. Vad är det egentligen som är så speciellt med denna smått antika kameraform och vad är det egentligen som gör att dess användare oftast är så analogt konservativa? Jag tänker inte försöka svara på frågorna i min blogg utan överlåter svarandet åt mina läsare och andra bloggare!


Fickvänlig fullformatare, Olympus XA © Mikael Good, 2011

Många användare av mätsökarkameror kan för sitt liv inte tänka sig en kamera som inte går att ladda med film. Även om jag i stort sett är heldigital idag så förstår jag dem och jag uppskattar  fortfarande charmen i att då och då ge mig ut med en helt mekanisk mätsökarkamera laddad med film. 


Yashica Electro 35, nattkameran © Mikael Good, 2011

När jag är befriad från lyx som ljusmätare, autofokus, förhandsvisning och filmframmatning så tvingas gammal inlärd kunskap fram från ryggmärgen och jag får själv ställa skärpan och syfta ljuset med hjälp av min egen inbyggda ljusmätare. Jag var faktiskt ganska så bra på att syfta ljuset en gång i tiden och det är en kunskap som jag gärna vill bibehålla och ett bra sätt att bibehålla den kunskapen är att då och då ladda min helmekaniska  japanska Leica med en rulle Tri-X och ge mig ut i verkligheten utan hängsle och livrem.


Berras Werra © Mikael Good, 2011

En del gamla mätsökarrävar drömmer om en digital mätsökarkamera och då gärna en digital Leica. Men Leica kostar mycket pengar och därför har de kastat lystna blickar mot den nya Fuji Finepix X100 som verkar vara ett litet kameralt Kinderägg för både gamla och nya mätsökarentuiasterna. 


Olympus 35 RD © Mikael Good, 2011

För min egen del har jag redan mitt på det torra, jag har en Lumix GF1 som jag monterat en riktig sökare på och den kameran fungerar utmärkt som digitalt mätsökarsubstitut för mig. Oftast får GF1:an kampera ihop med min japanska Leica och med hjälp av en adapter så kan jag även använda mitt Summicron på GF1:an.


FujicaV2, kameran går som en raket © Mikael Good, 2011

Den fickvänliga Japanen, Leica CL © Mikael Good, 2011

När jag varit ute och vädrat min Lumix GF1 så har det hänt att jag har fått frågan: - Går det fortfarande att få tag på film till en sån gammal kamera?
De skulle bara veta :)


Lumix GF1 Streetshooter © Mikael Good, 2011

Dagens låt: Sick on you - Hollywood Brats

//Chasid 

Ps: Filmkorn är snyggt! 

Added 2011-02-18 10:41 | Read 8988 times. | Permalink
Oj Hollywood Brats på min ära. Du är nog min allra bäste vän ändå :) Mätsökare är en teknikers lösning på fokuseringsproblemet som löstes på ett lätt militäriskt sätt i sann 30-talsanda. Man tog avståndsinställningsmekanismen till kanoner och byggde in den i en kamera. Genialiskt och praktiskt, då du bara har en optisk sökare mellan dig och objektet. Passar mig som handsken. Men ge mig en digital kamera med samma känsla, så vete fan hur jag gör. Men det lär nog dröja. Men att byta bara för att det är enklare vägrar jag. Give it to me babe, give it to me babe
Svar från Chasid 2011-02-18 11:15
Med den kunskapen i bagaget så kanske vi skulle börja kalla mätsökarkamerorna för Kanonkameror istället :)
Jag har tagit på mig uppgiften att visa dagens ungdom att det faktiskt har gjorts och görs bättre musik än den som spelas i reklamradion, idol och melodifestivalen :) Precis som du går in för uppgiften att visa "ungdomarna" att det finns en annan väg en den digitala :) Jag tror inte att du kommer att hitta en digitalkamera med samma känsla som din M6:a Micke och sen är det bara dumt att ändra på ett vinnande koncept!
//Chasid
Mysiga kameror. Jag är mätsökaroffer själv och istället för "analogt konservativa" så kanske man ska skriva "analt konservativa" :)

Mätsökarkameror är för folk som "kan själv".

Jag har naturligtvis provat autofokus, men jag blir aldrig kompis med den och den manuella fokusen på DSLR:er är för jobbig tycker jag.

Jag är inte tillräckligt skicklig på att få fokus, men det är mitt eget fel. Med autofokus så lämnar man över ansvaret till sin kamera och det blir inte helt exakt vilket man får kompensera med bländarinställningen...tycker jag.
Svar från Chasid 2011-02-18 11:17
Då kanske man skulle kunna säga att mätsökarentuiaster har fastnat i den anala utvecklingsfasen :) Nej skämt å sido så har mätsökarna fortfarande en del fördelar och fokuseringen brukar jag lösa med hyperfokal!
//Chasid
Det är just bristen på digitala mätsökare till rimliga priser som gör att vi klamrar oss fast vid de gamla klenoderna =)
Svar från Chasid 2011-02-18 11:06
Men det finns ju billiga och bra digitala alternativ. Min Lumix GF1 har precis rätt känsla trots att den är laddad med minneskort istället för Tri-X :) Men det är ändå en speciell känsla att fota med "japanaren"!
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-02-18 12:12
Men inga billiga mätsökare!
Svar från Chasid 2011-02-18 12:37
Leica finns ju men priset är inte överkomligt för mig. Faktum är att en slät M9:a kostar 15000 kronor mer än alla mina objektiv och kameror och sedan är den rätt så kass över 800 ASA och är en värre sensordamm samlare än 1Ds...
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-02-18 13:35
Det var just bristen på digitala mätsökare till RIMLIGT PRIS jag menade =) Jag väntar på Zeiss ZM i digital version. Det ryktas att det är nåt på gång...
Svar från Chasid 2011-02-18 13:42
Zeiss ZM blir nog inte heller så billig om den kommer i en digital variant. Trots att Leica M9 är snordyr och har många brister så säljer den rätt så bra! Efter vad jag har hört så lär faktiskt Nikon vara på gång med något riktigt spännande som kanske kan komma att appelera på alla mätsökarentusiaster!
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-02-18 14:16
Det är bra om flera inser att det finns en marknad för digitala mätsökare =) Och om bara ZM placerar sig lägre än en M8 så tar de nog en större marknadsandel än vad som känns bekvämt för Leica. Om Nikon gör likadant är det bara att applådera. Leica kommer att förlora i längden...
Svar från Chasid 2011-02-18 16:21
Om jag har förstått det rätt så är Nikon på gång med en professionell kamera som liknar Finepix X100 fast med småbildsformat och utbytbara objektiv, om den kommer ut på marknaden så kommer den nog inte att bli en ren mätsökare av klassiskt snitt. Även om ryktet är intressant så får vi inte glömma att det är ett rykte som varken förnekas eller bekräftas av Nikon och till syvende och sist är det ju alltid bättre att fota med de kamerorna som redan finns :)
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-02-18 16:41
Jag har också läst en massa rykten. Folk älskar att spekulera i allt som de önskar sig. Att de bara orkar! Själv finner jag mig i läget och fortsätter med mina analoga mätsökare till dess det dyker upp något intressant vid horisonten. Då får man ta ställning till det när den dagen kommer. Och hoppas att de fortfarande tillverkar film =)
Svar från Chasid 2011-02-18 16:44
Film kommer nog att finnas i många år till och vem vet det kanske blir en liten renässans för film om några år när folk börjar att tröttna på det digitala :)
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-02-18 17:10
Renässansen har redan börjat, Mikael. Många av dem som är födda med digitalkameror har upptäckt filmen. Världen över. Nå, rörelsen i siffror är ännu så länge blygsam men jag är säker på att trenden kommer att stanna ett tag. Försäljningssiffrorna har i alla fall ökat. Och det känns bra =)
Kul inlägg och sköna kameror!

Jag var själv helt ointresserad av mätsökarkameror tills jag köpte en Canon Canonet QL17 G-III innan jul. Något jag gjorde eftersom jag trots allt blivit lite nyfiken med tanke på alla som hyllar dessa kameror.

Och jag blev såklart helt såld. Har för övrigt ett blogginlägg på G om det! :-)
Svar från Chasid 2011-02-18 11:19
Blir du helt såld så kan jag varmt rekommendera en Leica CL, det är en relativt billig Leica med hyffsad mätsökare.
//Chasid
Vi har samma kombo med gf1 + oly sökare och 20 1,7. Jag har också 14mm 2,8 och ricohsökare och det är den kombon jag använder mest. Med ricohsökaren går blixten upp också.
/Jonas
Svar från Chasid 2011-02-18 13:35
Frågan är vad man ska ha den inbyggda blixten till :) Jag ställer kameran på 1000 ASA och bländare 1,7 när det är lite skumt och det har alltid funkat finfint! Jag funderade på Panasonics 14 mm, kunde köpt en för 2500 kronor men jag la pengarna på en 35:a till min stora kamera istället.
//Chasid
dig 2011-02-18 16:30
Jag använder blixt på nätterna när 1600 inte räcker och jag är lite svajig på handen. Men snälla hjälp mig att hitta ett litet motljusskydd som skyddar linsen från dom värsta fylleslagen.
Svar från Chasid 2011-02-18 16:38
Jag sprang på mitt motljusskydd på eBay. Det funkar finfint på 20 mm: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120663435958&ssPageName=STRK:MEWNX:IT#ht_3222wt_907
//Chasid
dig 2011-02-18 19:07
Jag har beställt en x100 nu. Insåg att det är en snygg kamera som passar mig och det är ju viktigt. Ärligt,,, hur sexig är en gf1. Prisnivån är perfekt och jag är beredd att betala några tusenlappar bara för en riktig bländarring. Hoppas bara att den ligger skönt i handen nu. Funderade på att köpa den där lcd sökaren till gf1 men satsar pengar på en kamera istället.
Svar från Chasid 2011-02-18 19:14
Den lösa sökaren till Lumixen är inget annat än ett dyrt skämt... Jag önskar att Panasonic kopierar Olympus utmärkta lösa elektroniska sökare och det genast! Håller med dig om Lumixen, det är en riktigt osexsig kamera men den är å andra sidan väldigt diskret och gör sitt jobb bra. När du står där med din X100 i näven så kommer du att ha ett pärlband av "gubbar" efter dig som har tusen frågor om kameran :-)
//Chasid
Jag får inte nog av att se äldre kamerautrustning. Vad skoj att du bjuder på en rad olika kameror som du har. Jag är rätt ny i den äldre tekniken.

Var tvungen att slå upp "mätsökarkamera" på Wikipedia för att förstå vad det handlar om. Passade även på att slå upp "genomsiktskamera".
Svar från Chasid 2011-02-18 13:53
Jag var tvungen att plocka ur kamerorna ur vitrinskåpet och damma av dem och då fick jag idén till dagens blogginlägg, men jag kanske skulle ha dammat av dem innan jag tog bilderna :) Micke Borg ger en bra förklaring till vad en mätsökarkamera är i den första kommentaren till inlägget!
//Chasid
Vad förvånad jag blir, jag trodde du hade som princip att inte skriva om utrustning! Och så frågar du vad som är så speciellt med gamla analoga mätsökarkameror, men det tänker du inte besvara i bloggen -- är det inte precis vad du gör? :-)

För mig har dessa gamla kameror samma slags charm som bilar från före andra världskriget. Jag kan titta på den hur mycket som helst, men som bruksföremål är de inte så mycket att ha. Även om de låter härligt :-)

Jag blir lika förvånad varje gång jag har FX100 jämföras med en mätsökarkamera. För det är det ju inte. Autofokus, manuell avståndsinställning med servo och enda möjligheten att kontrollera skärpan är den elektroniska sökaren. Så funktionellt är den mer lik din GF1 än en Leica.
Svar från Chasid 2011-02-18 19:03
Jag gjorde rent i vitrinskåpet och fick en idé om att blogga om de mätsökarkamerorna som jag har. Det är väl egentligen bara två av kamerorna som jag använder relativt regelbundet; den japanska Leican och Lumixen, de andra kamerorna är i varierande stadier av förfall men jag tycker att de pryder sin plats i vitrinskåpet och därför behåller jag dem.

Finepix X100 är inte någon riktig mätsökarkamera utan är mer lik en klassiker som Konica Hexar. X100 kommer säkerligen att fungera som ett bra substitut för många innan den äkta varan i digital form blir mer prisvärd :) Men jag frestas inte av X100 utan håller mig till min Lumix, det är en riktigt prisvärd "street-shooter" som jag har tagit riktigt många bra bilder med.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer