"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bojkotta Israel – Sverige ut ur Afghanistan!

Jag tycker om att fota elskåp och de budskapen som klottrats eller klistrats upp på dem. Det har hunnit att bli en hel del elskåpsbilder genom åren och vem vet det kanske blir en utställning av dem i framtiden. Budskapen på elskåpen strider allt som oftast mot min egen övertygelse men jag tycker att det är kul att dokumentera elskåp ändå!


Undrar just om Göteborgarna på affischen vill kopplas ihop med det Kommunistiska partiet? De ser snarare ut som snälla IFK Göteborg supportrar än kommunistiska aktivister...

Ibland är det svårt att förstå budskapet i politisk reklam! Vad har egentligen Sveriges militära närvaro i Afghanistan med Israel att göra? Bojkottar vi Israel om Sverige drar tillbaka sin militär från Afghanistan och varför viftas det med en palestinsk flagga på en affisch som handlar om Afghanistan?

Rubriken till dagens inlägg är hämtad från affischen och den behöver nödvändigtvis inte stå för mina egna åsikter och tankar. Jag tänker inte gå in på vad jag själv tycker om Israel eller Sveriges militära nävaro i Afghanistan, det här är trots allt en fotoblogg och jag har tyvärr märkt att debatten lätt går överstyr om man håller sig utanför ämnet...

Dagens låt: Max Romeo & The Upsetters - One step forward

//Chasid

Added 2010-10-09 18:11 | Read 3777 times. | Permalink
Affischerna på elskåpen är i mina ögon lite släkt med graffiti. Det är lite kul att spekulera över varför skåpen blivit poppis som affischplatser. En slät yta som det går att klistra på, det är väl förklaringen. Runda belysningsstolpar modell större av gjutjärn funkar ju också hjälpligt.

Den här affischen är ett bra exempel på kommunistisk bildretorik. I och för sig har man ju sett många exempel på sådan, men denna har en del egna poänger.

Jag förstår att det krävs en liten ansträngning för dig att inte lufta dina egna åsikter i de aktuella frågorna :-) Är man debattör så är man! Men en fotosajt är en fotosajt, och bilden har ett eget budskap, som lätt går förlorat om fotografen ventilerar sina åsikter. Det tänker man faktiskt inte så mycket på. Ofta är det ju tvärtom, någon vill uttrycka en åsikt, och så understryks den med foto. Att i stället låta bilden tala själv -- det är en intressant väg, som borde utforskas mer!

Det är förstås aldrig fel att berätta om var bilden tagits och annan sådan faktainfo. Den här bloggposten tycker jag funkar jättebra.
Svar från Chasid 2010-10-09 20:56
Du har rätt Ernst! Jag skulle gärna lufta mina egna åsikter i frågorna ovan, men jag har en annan blogg som jag kan göra det i om jag vill, men just nu har jag inte tid till det, jag är fullt upptagen med betydligt viktigare saker än att få fram mina egna tankar och åsikter :)
//Chasid
Att blogga är pro-israeliskt.

Nä, jag skämtar:-) Men det finns människor som kan se politiska budskap i allt. Förr läste jag ofta kommentarerna under artiklar på dn.se och svd.se men det går inte längre, politikhaveristerna öser in galla där, oavsett vad artiklarna handlar om. Tröttsamt.

Här i sthlm ska en del elskåp dekoreras av Fortum. De har haft en designtävling där de trettio populäraste bidragen kommer att hamna på elskåp runt om i stan. Ska bli spännande att se.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Chasid 2010-10-09 20:54
Att blogga är imperialistiskt och gynnar den stora Satan USA och dess bundsförvant Israel :-) Jag skämtar också det är nog bäst att skriva det trots det glada :-)

Om elskåpen i Stockholm ska dekoreras, var ska då KP annonsera? Men de kanske har skickat in sin affisch till designtävlingen :)
//Chasid
Jag bojkottar gärna Israel och tycker gärna att vi kan dra våra trupper ur Afghanistan. Men så står jag lustigt nog på högerkanten istället. Är det så stor skillnad? ;-)

Jag tycker att Kommunistiska partiet ska ha en eloge för att de står för vad de tycker. De hymlar inte. Jag tycker att deras åsikter är avskyvärda, men jag respekterar dem. Jag demonstrerar inte på Sergels torg mot dem för att jag inte gillar dem. Jag låter dem tala själva för sina åsikter. Tänk om alla andra kunde ha den hållningen till partier de inte gillade.

Tänk dig en affisch där det i hörnet stod "100% höger". Det hade inte funkat, va? Så varför funkar det när det står "100% vänster"?
Svar från Chasid 2010-10-12 13:17
Det är egentligen inte så stor skillnad på partierna på yttersta högerkanten och vänsterkanten om man bortser från kärnfrågorna.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifteen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer