"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kill your darlings

Att välja bilder till en utställning är bland det svåraste som finns. Till utställningen Greetings from Latvia hade jag en bra bit över 100 bilder att välja mellan... Många av bilderna var enskilt bra men för mig är det viktigt att följa en röd tråd som binder samman utställningen till en helhet och det gjorde att jag till sist valde att begränsa mig till bilder från fyra lettiska familjer.


Far och son, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Vem vet jag kanske väljer att plocka fram några av de refuserade bilderna i framtiden och kör en Greetings from Latvia Mark II :) En sak är dock säker jag kommer att göra en bok med mina bilder och texter från Lettland och den kommer att innehålla en hel del av de refuserade bilderna. Men jag har inte bråttom utan tänker låta boken ta den tid den behöver och det kan dröja allt från ett par månader till några år innan boken väl är färdig.

För er som inte kan hålla er till tåls tills boken är färdig så bjuder jag er idag på en exklusiv förhandstitt av några icke tidigare visade bilder från Lettland.


Lettisk jordbrukare, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Skaffa dig utställningsvana
Vad ska man då ge för råd till dem som vill ställa ut? Ett bra sätt att få utställningsvana är att ställa ut tillsammans med andra. Om man ska göra en separatutställning är det viktigt att man först har hittat sin egen bildstil, sitt eget bildspråk och har något att berätta annars är det lätt att utställningen blir väldigt lös och osammanhängande. Många som ställer ut tar med alldeles för mycket material i sina utställningar och det gör att det är svårt eller rent av omöjligt för en betraktare att lyssna in berättelsen i bilderna. En del har tyvärr allt för bråttom att få upp sina bilder på vägg vilket gör att bilderna ofta inte har fått tillräckligt med tid att mogna färdigt. Bilden som är fantastisk för stunden kanske inte är det efter ett par månader eller år.


Farfar, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

För er som inte är så bevandrade i det engelska språket så betyder uttrycket "Kill your darlings" ungefär att man måste våga ta bort det som är bra men som ändå inte bidrar till helheten.


Ensamstående fembarnsfar, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Fosterbarn, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Flickan och katten, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Dagens låt: Roots And Culture - Mikey Dread

//Chasid

Added 2010-09-30 15:41 | Read 12089 times. | Permalink
Fantastiska bilder Mikael.
Ville bara säga det
Tommy
Ojoj, Mikael, du är årets fotograf! Fast det har jag visst sagt förut. Men vilka porträtt, vilka bilder på människor -- så levande och närvarande! Du hittar skönheten i misären. Det är människorna som är bärare av skönheten. Vilket livsmod dessa människor måtte ha, vilken förmåga att finna glädje även när livet är svårt! Och vilken färgbehandling i färgbilderna!

Den dag du trycker din bok måste du försäkra dig om förstklassigt färgtryck.
Mkt fina bilder
mvh
Morgan Larm
Hej Mikael,
du bevisar verkligen att en bild säger mer än 1000 ord!
Du har den rätta känslan och respekten för människorna.
Alla bilderna är mycket bra på olika sätt.
Svartvitt respektive färg, verkar även optimalt valt med tanke på de olika motiven.
Svårt att välja favoriter bland dessa bilder med tanke på situationerna, men den sista känns hoppfull med flickan och katten. (Dessutom tankeväckande, som ett trafikljus, grön mössa högst upp och röda stövlar längst ner).
Tack för visningen och ditt engagemang.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Flickan och katten är fantastisk, vilket uttryck, vilken stämning.
Tack så mycket för alla uppmuntrande kommentarer, vänner :)
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer