"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gatufototips i bild och text

Gatufoto har blivit riktigt populärt och det har varit en hel del debatt om vad gatufoto är här på Fotosidan. Det är egentligen en spännande debatt som jag borde gett mig in i med hull och hår! Men istället för att stapla en massa text väljer jag att hänvisa till en fotoblogg som jag råkade ramla över av en slump när jag googlade, fotobloggen heter Stellas farfar och den innehåller en hel del riktigt bra gatufoton!

Om du ändå är intresserad av att läsa lite mera om gatufoto så är du även välkommen att titta på mitt inlägg Gatufoto för Dummies där jag har samlat ihop en hel del tips och trix för bl.a nybörjare inom gatufoto.


Avstigning © Mikael Good

Rebellen © Mikael Good

Dagens låt: Derek and the Dominos - Tell the Truth

//Chasid

Ps: Pga en korrupt JPG-bild var jag tvungen att radera det första inlägget med samma namn och skapa ett helt nytt...

Added 2010-06-03 09:39 | Read 5413 times. | Permalink
Hej!
Riktigt bra bilder!
Tack för tipset.
Mvh
/johan e
Svar från Chasid 2010-06-03 10:06
Hej Johan och tack för din kommentar!
Hoppas att Göran får den uppmärksamheten han förtjänar, hans gatufoton tillhör bland det bästa i den genren som jag har sett på länge :)
//Chasid
Mycket intressant, inspirerande och lärorikt blogginlägg du skapat tidigare. Jag själv är väldigt intresserad och utövar gatufotografi när jag har tid och lust. Jag tillhör den nya kullen av gatufotografer och fånga gärna ögonblicksbilder i olika miljöer. Kan man säga att gatufotografi är snarlikt press/reportagefotografi? Med tanke på att det handlar om att fånga händelser bland människor till största del?

Jag har bokmärkt ditt ihopslagna inlägg med Gatufotografi för dummies 1&2, samt kommer att sprida det till likasinnade.

Jag tror jag får hålla ett getöga på dig, Mikael. :-)

Mvh, Rei
Svar från Chasid 2010-06-03 13:20
Hej Rei och tack för din kommentar!
För mig är det inte platsen som är det väsentliga för gatufoto utan vad det är för situation som utspelar sig :) Det händer att pressfotografer ressigerar sina motiv, reportage- och dokumentärfotografer är mer lika gatufotografer även om det kan bli ett och annat uppställt porträtt så är oftast strävan bland dessa fotografer att inte påverka sina bilder utan att vara likt flugor på väggen som ser men inte syns!
Du är alltid varmt välkommen tillbaka till bloggen!
//Chasid
Hej Mikael! Tack för berömmet. Det värmer. Jag har återupptagit mitt fotograferande och mitt allmänna fotointresse igen efter att i många år uteslutande ha ordbehandlat. Och jag följer bla a din blogg med stort intresse.
Jag håller med dig om att fotoväskans innehåll är tämligen ointressant; det är vad du gör med prylarna som räknas.
Därför lyfter jag på min imaginära keps för din topplista. Skriver under på dom flesta av plattorna. Och ber att få lägga till den rykande aktuella Teenage Fanclubs "Shadows". Som bevisar att bra rock alltid återföds i nån form.
Allt gott!
/Göran
Svar från Chasid 2010-06-03 13:28
Hej Göran och tack för din kommentar!
Du är väl värd berömmet :) Det ska bli spännande att se vad det är för bilder som ryms bland dina tusentals ännu oskannade negativ! Jag hade också ett långt uppehåll från fotograferandet och efter det uppehållet har mitt fotograferande formligen exploderat :)
Jag ska ta och kolla upp Teenage Fanclubs senaste skiva. Det görs fortfarande en hel del bra skivor men precis som med bilder så mår de bäst av att ligga till sig ett par år!
//Chasid
Nu har jag läst din Gatufoto för dumma.Så nu kan jag ge mig ut på gatorna och fota.Får börja i Tranås och sen till Eksjö.Sen får det bli i Jönköping.Jag får lägga ut bilderna på Facebook.Ha de bäst.
/Kenneth
Svar från Chasid 2010-06-03 17:10
Hej Kenneth och tack för din kommentar!
Nej, nej, nej det är inte gatufoto för dumma! Det handlar snarare om gatufoto för nybörjare (dummies) men jag hoppas att även en del gamla gatufotorävar som dig kan få ut något matnyttigt ur texten :)
Tycker allt att du ska börja gatufota i världsmetropolen Frinnaryd :)
//Chasid
Mm, att inte synas och smälta in i miljön är nog det svåraste tycker jag. I början kändes det lite jobbigt när man blev upptäckt, men de flesta gånger så tas det på ett positivt sätt av omgivningen, tycker jag. Brukar le åt dem som upptäcker mig och oftast så ler de bara tillbaka och fortsätter med sitt.

Mm, angående efterbehandling av digitala bilder, så går gränsen alltså vid att beskära bilder, allt annat utöver det anses inte som autentisk gatufoto? Inte ens om man konverterar digitala färgbilder till svartvit? :-)

Jag vill prova det här med hyperfokal fokusmetod och jag tänkte använda min digitala systemkamera och en 50mm med möjlighet till manuell fokusering. Om jag har förstått det här med hyperfokal fokus, så kan jag t ex ställa in kameran på bländarprio, t ex f/8 och manuellt ställa in avståndet t ex 2,5m till oändligt. Då bör allt bortom 1,25m till det oändliga bli skarpt?

Får nog läsa på lite mer om det här med hyperfokal fokusering. Hittar inte direkt något matnyttigt när jag googlar lite hastigt...

Trevlig helg på dig Mikael!



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twenty as digits in this field

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer