"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mediakåt eller mediaskygg?

Jag har skrivit en del socialreportage om människor som drabbats hårt av den ekonomiska krisen i Lettland. För mig är det en självklarhet att hjälpa mina grannar när de behöver min hjälp och pga det engagemanget har jag även ställt upp på ett antal intervjuer i både svenska och utländska tidningar under året.

Men jag är inte någon mediakåt skribent som är på jakt efter egen ära och berömmelse, jag är snarare en vanlig man som är lite mediaskygg och jag vill i första hand belysa människorna som jag mött och deras situation och handen på hjärtat så trivs jag faktiskt allra bäst vid sidan av scenen ditt strålkastarljuset inte når!


Flickan på trappan © Mikael Good, 2009

Dagens låt: Ordinary Man - Triumph

//Chasid

Ps: Nu är bollen äntligen i rullning El Profesore :)

Added 2010-05-27 12:10 | Read 4020 times. | Permalink
Men du vad långt bort hon stod? Gå närmare, annars missar du det som är så viktigt . Livet vår samtid, var inte så hänsynsfull. Det är grunden i ett socialreportage, tag bara bilderna som beskriver det vi inte vill se, men som vi alla måsta se...
Med vänlig hälsning
Svar från Chasid 2010-05-28 08:59
Hej Hans-Åke och tack för din kommentar!
Bilden är precis som jag vill ha den! Jag har bilder där jag gått närmare men de förmedlar inte den känslan som jag vill.
//Chasid
Ära och berömelse kommer nog ändå, med idogt arbete.
Med vänlig hälsning
Svar från Chasid 2010-05-28 09:00
...men inte pengarna, det är väldigt svårt att få vettigt betalt som fotojournalist!
//Chasid
En vacker bild. Man antar på basis av texten att den är från Lettland, men det säger du inte uttryckligen.

Om man nu ska fundera över själva bilden, så har den just denna sotiga karaktär som jag sett på flera av dina svartvita bilder. Det ger i mina ögon dessa bilder en drömsk atmosfär, på gränsen till mardröm i själva verket. Flickan är lång borta och tycks vara klädd i vitt, annars skulle man knappast se henne.

Jag undrar om budskapet i detta speciella sätt att göra fotot är rent estetiskt, eller om det finns någon annan avsikt?

Jag tycker inte själv om att glassa för mycket. Jag jobbade i många år som konsult med teknikinformation och marknadsinformation. De uppdragsgivare jag trivdes bäst med var dels småföretagare (en del av dem), dels ingenjörer, programmerare och mellanchefer. Någon sällsynt gång arbetade jag åt en toppchef i något större industriföretag. Det var fördelaktigt därför att de inte brydde sig om vad jobbet kostade, bara resultatet var vad de ville ha och kom fram i tid (=snabbt). Skönt för en konsult, eftersom de flesta var återhållsamma med pengarna. Så jag föreställde mig att den där hetluften i toppen var vad man borde finnas i. Men jag passade dåligt där. För lite markkontakt, om jag så säger.
Svar från Chasid 2010-05-28 09:11
Tack för din kommentar Ernst!
Det var ett korrekt antagande Bilden är från Lettland! Även om den ekonomiska situationen i Lettland på många håll är mardrömslik så var det inte min tanke att förmedla mardröm med bilden från det gamla kurhotellet men jag tror inte att bilden riktigt gör sig i det här lilla formatet och ska jag ställa ut den så kommer det att bli i formatet 50x70. Jag har alltid gjort mina svartvitabilder på ungefär samma sätt men jag måste medge att jag tog i lite mera med vinjettering, skuggning och efterbelysning på mörkrumstiden.
Det blåser mycket på toppen och det är dåligt betalt även där för fotojournalister, jag trivs bättre nere i baslägret :)
//Chasid
Funderade över en sak. Är det bara lettland som drabbats hårt av de den ekonomiska krisen, eller är det hela balticum? Frågan är väl börjar det bli världsproblem? Vi ser ju stat efter stat som drabbas av ekonomisk kris, dessa ekonomiska kriser har ju ofta i historien lett till krig. Första världskriget och det andra världskriget är ju inte alltför avlägset ?
Med vänlig hälsning
Svar från Chasid 2010-05-28 09:16
Lettland har drabbats hårdast i Baltikum och Litauen har det också tufft men inte lika tufft som Lettland, Estland har såpass god ekonomi att de med råge uppfyller kraven för att gå med i Euro-samarbetet!
Vi får innerligt hoppas att vi slipper krig och elände för en lång tid framöver, men när de väl kommer så kommer krigen antagligen att gälla vatten!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer