"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Välkommen till förorten!

Jag har svårt att förstå den rädslan som många har för att närma sig förorten och dess invånare. Jag vill lova att förorten bjuder på många spännande möten mellan olika människor och kulturer för dem som söker sig dit!


© Mikael Good

Jag har tidigare bott i ett miljonprogramsområde i elva år och jag tyckte mycket om det området med sin sköna blandning av människor från all världens olika hörn och kulturer. Det doftade mellanöstern i trapphusen, arabisk musik strömmade ut från balkongerna och barnen pratade blandspråk med varandra ute på gården.


© Mikael Good

Nu bor jag med min familj i en liten villa på Söder. Området som jag bor i är inte något typiskt Svenssongetto med likadana hus i långa rader utan det är en rejäl blandning av villor, radhus, hyresrätter och bostadsrätter. Till min stora glädje har också många människor från olika länder och kulturer börjat flytta in här på Söder och jag har fått bra kontakt med några av dem och jag hoppas att mitt bostadsområde framgent kommer att bli en skön blandning av människor från olika länder och kulturer så att det blir en riktigt bra plats för mina barn att växa upp på :)


© Mikael Good

För er läsare som är bra på spanska kan jag säga att texten till dagens låt är riktigt stark!

Dagens låt:
Cara Sucia - El Chojín & Rossy de Palma

//Chasid

Ps: Du har väl inte missat min andra blogg: http://www.chasid68.blogspot.com/

Added 2010-04-16 11:38 | Read 3625 times. | Permalink
Är absolut inte rädd för att närma mig "förorten", snarare tvärtom och som du skriver, människor, kulturer är spännande och berikande. Något att lära sig av och ta in. Allt annat är i mina ögon en miss. //Peter-L
Svar från Chasid 2010-04-16 13:07
Det är faktiskt så att jag saknar förorten ibland, men som tur är finns det två miljonprogramsområde inom gångavstånd från min villa som jag kan gå till.
//Chasid
Jag har slutat att åka alltför långt ut, efter att några gånger ha blivit mer eller mindre uttittad av ungdomsgäng som knappast haft något gott i kikaren. Jag har ingen som helst lust att bli rånad.

Varför bor du på söder om det nu är andra kulturer du främst är ute efter? Är inte det lite förljuget?
Svar från Chasid 2010-04-16 12:34
Jag bor på Söder i Huskvarna och inte i Stockholm. I Huskvarna är det en skön mix av olika folk och kulturer :)
//Chasid
Haha! Ja, det förklarar ju saken:-) Jag åsyftade Stockholms förorter, av vilka flera är klart ickerekommendabla att vandra omkring med dyr fotoutrustning i vid "fel" tidpunkt. Tyvärr kan du ge dig på att det beror på "de många kulturerna".

Jag gillar också förorten. Inom rimliga gränser. Fittja, Alby och Rinkeby är bortom denna gräns.
Svar från Chasid 2010-04-16 15:04
Jag har varit i många förorter som anses vara farliga både i Sverige och utomlands oftast med en dyr fotoustrustning och jag har aldrig råkat ur för något trots att jag varit ute vid helt fel tidpunkter, men det beror nog främst på att jag rör mig ganska så hemtamt i de miljöerna!
//Chasid
Jag bor i en förort till Aneby. Frinnaryd heter den.Jag har inte sett några människor här på 3 veckor.Men i dag såg jag 1 kulturmänniska.Hon är från Bossnien.Jo jag såg grannfrun också,hon satt och solade sig.
/Kenneth
Svar från Chasid 2010-04-16 19:13
Även om Frinnaryd är en förort till Aneby så var det inte den typen av förort som jag åsyftade i mitt inlägg :) Men det låter som om Frinnaryd inte är ett idealiskt ställe för gatufoto, jag förstår att du söker dig till Köpenhamn lite då och då :)
//Chasid
Jag har heller aldrig råkat ut för något. Men det betyder ju inte att man är tryggare nu än förut för det. Jag tycker att utvecklingen är ganska skrämmande när man ser hur folk beter sig nu, jämfört med för bara 10 år sedan. Snorungar som drar runt i gäng och försöker sätta sig i "respekt", med allt vad det innebär.

Jaja, vi behöver inte diskutera det vidare eftersom du knappast lär ändra åsikt;-) Har man bestämt sig för att mångkultur är bra så brukar det vara en ganska orubblig övertygelse, tycker jag mig ha märkt.

Trevlig helg!
Svar från Chasid 2010-04-16 19:24
Nyckeln är att själv skaffa sig respekt hos ungdomarna som drar runt i gängen! Jag tränade med många sådana killar på det lokala gymet och förstår hur de tänker och känner och kan deras språk och koder! Det är oftast bra grabbar som hamnat lite snett i livet och som är i behov av vuxna förebilder som kan föra in dem på rätt spår!
Trevlig helg!
//Chasid
Jag har också bott i flera rätt nya Stockholmsförorter under åtskilliga år. Vårberg och Norsborg (inte nya nu längre, men när jag bodde där). Det fanns många fina värden i dessa miljöer, både människor och omgivningar. Om det är något jag har invändningar mot så är det att kommun och fastighetsägare hade en tendens att försumma den fysiska vården av fastigheter och omgivningar. Annars var det OK.

I Norsborg hade jag skogen som närmaste granne. Där sjöng en näktergal hela sommarnatten igenom. Och ville vi gå och bada så var det bara att dra på sig shortsen och promenera genom naturen till badstranden.
Svar från Chasid 2010-04-17 12:28
Området som jag bodde i var väldigt slitet och nedgånget när jag flyttade dit och betecknades som ett stort problemområde. Men efter ett par år började fastighetsägaren med omfattande renoveringar och byggde på så vis bort problemen och skapade därigenom ett mycket trivsamt miljonprogramsområde som idag har relativt hög status!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninety as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer