"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kodacrome emulator i Photoshop

Kodak har ju som bekant nyligen lagt ned sin tillverkning av Kodacrome. Jag slutade att använda mig av Kodacrome i slutet av 1990-talet beroende på slarv och att min miljömedvetenhet vaknade ur sin slummer. Framkallningsprocessen av Kodacromefilm är mycket miljöfarlig. Men jag måste ändå erkänna att jag saknar Kodacromefärgerna och speciellt den djupa svärtan. Jag har försökt att få fram de där speciella färgerna i Photoshop men de tipsen som jag har fått har alla varit allt för tidsödslande och krångliga för mig. Jag har varken tid eller lust att lägga så mycket tid i Photoshop så jag har hoppat över dem.

Men för ett par veckor sedan fick jag av en ren slump ett Kodacrome genombrott när jag koverterade en RGB-bild till CMYK och upptäckte att det går att mecka med svartkanalen så att det blir riktigt Kodacrometryck i svärtan! Men kom bara ihåg att ändra tillbaka till RGB om ni försöker er på samma manöver om ni inte ska skicka bilden till tryck dvs! Om man känner för det så kan man även dra ned på mättnaden lite grann för att få ännu lite mer Kodacromkänsla men det sista handlar bara om tycke och smak.

Arbetsväg: Image -> Mode -> CMYK; Channels -> Black.
Jag kör bara autoläget (Command + Shift + L) men det går att efterbelysa i svartkanalen med hjälp av Burn Tool (U) för den som vill ha större makt över processen.

Konvertera tillbaka till RGB color och ställ in; Image -> Adjustments -> Hue/Saturation (Command + U) efter tycke och smak och vips så har du en bild som påminner om ett Kodacrome dia!


Another Konak Moment © Mikael Good, 2009

Definitivt en av mina sämsta bilder från förra året men den har lite humor och passar bra som illustration till inlägget, men förvänta er inte att få se den i något annat sammanhang än här i bloggen :)

Jag skäms över att jag valde att ta med en så dålig bild i bloggen idag och för att kompensera mitt dåliga val så kompenserar jag det med en "Kodacromad" digitalbild som jag åtminstonne känner att jag kan stå för:


Kelb på trappa © Mikael Good, 2008

Det där inlägget om hur man tillreder en trana som jag pushade för igår, det tar vi en annan dag!

Dagens låt: Lady Luck - Deep Purple

//Chasid

Added 2010-04-08 15:49 | Read 3042 times. | Permalink
Kameranördar tänker kodak och alkoholister tänker konjak. Var ärliga nu i kommentarerna efter denna - vad tänkte ni?
Svar från Chasid 2010-04-08 16:18
...och kebabälskare tänker Konak :) Deras Döner och Istanbul kebab är verkligen delikata!
//Chasid
Då är jag alltså kameranörd, alkoholist men inte tjockis :D
Svar från Chasid 2010-04-08 16:25
Kebab är smalmat i kebabens hemland Turkiet, det är bara här som vi har feta såser till :)
//Chasid
Nu vart jag ju hungrig istället för fotografiskt sinnad :)
Svar från Chasid 2010-04-08 18:28
Man ska vara mätt i magen när man fotar annars är det lätt att man far omkring med kameran som en skållad iller :) En kebab om dagen håller doktorn borta :)
//Chasid
Intressanta tips. Skulle varit kul att se bilderna före kodachromemuleringen så att man kan se förändringen.

Jag har aldrig tänkt på att svärtan kanske är för mesig i digitala färgbilder, men det kan förklara varför det är knepigt att göra om dem till svartvitt. Det borde ju gå att göra samma sak i RGB-läge genom mekande med färgkanalerna kan man tycka, men det gör det inte. Digital färghantering är en esoterisk konst! Däremot har jag lyckats åstadkomma något liknande med filterprogrammet Orbis Luminum. Jag är rätt säker på att det går att göra i Photomatix också.
Svar från Chasid 2010-04-08 20:27
Jag tycker att svärtan är rätt så mesig i digitala färgbilder och jag har testat många olika vägar och program för att hitta rätt. Den ena metoden var dock krångligare än den andra och de krävde mycket tid. Den smidigaste och lättaste vägen som jag funnit är den som jag har beskrivit. De går förvisso att göra en hel del i de olika kanalerna i RGB samt genom att göra olika former av lager men det blir en hel del meckande för att hitta rätt. Jag har inte så mycket tid att lägga per bild så jag är ständigt på jakt efter bättre lösningar, målet är att det ska ta högst en minut att redigera färdigt en bild!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer