"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ska jag stanna eller ska jag gå?

Det har varit en del snack om att lämna Fotosidan och börja blogga på andra ställen. Visst jag känner mig begränsad av Fotosidans regelverk och skulle vilja vara betydligt tuffare i mitt anslag mot den borgerliga regeringen och deras vettlösa sparkande på de som redan ligger, jag skulle vilja ge mig i kast med KD-parollen "Verklighetens folk" en paroll som jag anser leder till kulturell likriktning och ännu mer av jantelag och klyftor mellan folk.


Slussen, Stockholm © Mikael Good, 2010

En del tror säkert att jag tillhör den rödvinsdrickande kulturvänstern, men nu ska jag avslöja något för er som tror utan att veta: Jag är varken socialist eller kommunist jag är en medmänniska som lider med de minsta och svagaste, inte bara i det svenska samhället utan även globalt, min kulturella gärning är att via artiklar, reportage, blogginlägg och utställningar försöka vara med om att en gång för alla utrota fattigdomen. Att vara solidarisk betyder inte automatisk att man är vänsteranhängare. I grund och botten är jag en borgerlig sympasitör men jag anser att regeringen har gjort allt för många grova övertramp mot de svagaste grupperna i Sverige och Lettland under sin mandatperiod, övertramp som gjort att jag helt förlorat förtroendet för regeringen. Vänsteralliansen har jag inte heller något förtroende för så länge den leds av Mona Sahlin, skulle de däremot lansera Maria Wetterstrand som statsministerkandidat så kanske, kanske min röst faller på Miljöpartiet istället för att bli blank.


Slussen, Stockholm © Mikael Good, 2010

Men jag får inte skriva om politik i min blogg... Fotosidan är inte och kommer kanske inte att bli ett helt demokratiskt forum utan det kommer säkert att fortsätta styras av dem som sitter i toppen av pyramiden och bestämmer. Men frågan består: Ska jag stanna eller ska jag gå? Jag har faktiskt redan startat upp en blogg på ett annat forum men i ärlighetens namn har jag inte skrivit så mycket i den ännu. Men ju närmare valet vi kommer desto fränare kommer mina attacker mot regeringen och "Verklighetens folk" eller Jante som jag kallar dem att ske i min fria blogg! Om jag blir kvar på Fotosidan när mitt guldmedlemskap går ut återstår att se, jag längtar efter friheten att få skriva vad jag tycker och tänker utan att begränsas av ett regelverk!
http://chasid68.blogspot.com/


Slussen, Stockholm © Mikael Good, 2010

¿Me debo ir o quedarme?

Dagens låt: Sorrow, Tears & Blood - Fela Kuti

//Chasid

Added 2010-03-29 12:21 | Read 10807 times. | Permalink
Det beror väl på vad du vill vara solidarisk med. Genom att blogga och visa bilder här på FS bidrar du till att höja intresset och värdet på siten, det är ju en sorts solidaritet tycker jag.
Svar från Chasid 2010-03-29 13:00
Där har du en poäng Tomas! Men Fotosidans blogg är tyvärr inte ett bra forum för fattigdomsbekämpning och solidaritet med de minsta och svagaste...
//Chasid
Kör på tills du blir avstängd istället. Det ska nog mkt till innan dom stänger av någon för politisk agitering. Jag tror att du överdriver och tolkar reglerna allt för hårt.
Svar från Chasid 2010-03-29 12:58
Även om jag skulle överdriva så finns det ändå ett begränsande regelverk för bloggar här på Fotosidan och det begränsar min konstnärliga frihet att tycka och tänka som jag vill! Men jag ska nog köra hårt ändå framigenom och publicera inlägg både här och där :)
//Chasid
Tjenare Mikael!
Gillar ditt patos för de sämre bemedlade.
Startade en tråd för ett tag sedan:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=119053
Men som vanligt när det handlar om sådant jag tycker är viktigt så dog den omgående, gå gärna in och tyck till lite.
-affe
Svar från Chasid 2010-03-29 13:53
Tack så mycket Affe! Jag ska ta en titt på den tråden och se om jag kan tillföra något!
//Chasid
Tråkigt att höra. Du bidrar med en stor del "läsvärdhet" i fotosidans bloggutbud.
Svar från Chasid 2010-03-29 13:55
Vi får se vad som händer i augusti :)
//Chasid
Mikael, du får visst skriva om politik etc - det är först när bloggen blir mer ett kampanjinstrument än en personlig hållen blogg med viss fotokoppling som det börjar närma sig gränsen.

Det finns bara ett exempel på när vi fått stänga en blogg; när bloggaren använde den till att hänga ut företag och deras medarbetare etc man var i konflikt med, som dessutom ledde till att vi också hotades att dras in i rättsprocesser runt det där. Vi vill ha högt i tak, men där någonstans går gränsen för vad vi känner för att ställa upp med.

Fotosidan är ju underkastad Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor - så vi som driver FS är medansvariga för vad som skrivs. På Blogger är det ju inte fritt fram heller, där har du Google som ägare. Så vill man ha max yttrandefrihet utan någon "ovanför" så bör man regga en helt egen domän och skaffa utgivningsbevis för den.
Svar från Chasid 2010-03-29 13:53
Tack för ditt givande svar Christer, det uppskattas :) Men formuleringen av regelverket för bloggar på Fotosidan känns lite begränsande det är kanske dags för en liten omformulering?

Jag tänker inte bedriva någon politisk kampanj i min blogg för vare sig höger eller vänster, för mig är valet i höst ett val mellan böldpest och digerdöd. Att använda bloggen till att kasta skit mot personer och företag som jag är sur på det kommer jag inte att göra vare sig här eller på Blogger.
//Chasid
Klart du ska vara kvar. Jag med flera uppskattar ditt bloggande, dina bilder samt intressanta repotage. Visst förstår jag din frustration över begränsningen men du kan skilja på dina bloggar. En här på Fs o din andra som mer inriktar sig politiskt. Lägg till en länk på din sida, jag tror du vinner på det i längden:)

Ha de gott!!!

Mvh marie
Svar från Chasid 2010-03-29 13:56
Tack så mycket Marie! Vi får helt enkelt se vad som händer, ingenting är skrivet i sten ännu :)
//Chasid
Ja absolut. Det är svårt att skriva en tydlig, specifik regel som täcker in allt - det blir alltid lite "lagtext" över det, man får ta till sig andemeningen men kan inte alltid hitta exakt om något är OK eller ej i dem.

Det påbörjades en diskussion om bloggreglerna och hur de är formulerade, men det avstannade visst (inte alltid jag får sista ordet :-)

Så tyck gärna till här:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=119053
Svar från Chasid 2010-03-29 15:17
Det var en intensiv debatt, man kanske skulle lägga in ett inlägg om det är tillåtet med produktplacering i bloggarna för att den ska ta ny fart :)
//Chasid
Klart du skall stanna!!
Men tyvärr så utsätter sig en bloggare, och ju mer "avvikande" man skriver, ju mer "känslor" drar man fram hos läsaren....
De e ännu värre utanför FS!!
Där kommer allt möjligt fram ur jordhålorna! ;) ;)

Och intressanta bloggar, skrivna med stark känsla, om mänskliga saker, det finns det inte så många av, så lämna oss nu inte!!

Även om jag inte håller me dig i allt!!! ;)

Men det e ju också som Christer Lindh skriver, FS har ett Bulletin Board-ansvar, å så håller dom bloggen öppen i FS, och så är ju själva grejen med Fotosidan ekonomisk, så man får förstå dom litet liksom! ;)
Svar från Chasid 2010-03-29 15:27
Håller med om att bloggklimatet på FS är rätt så sansat om vi jämför med bloggsfären utanför. Vi får se om jag stannar eller går, det slutliga beslutet tar jag i augusti och det kan hända att jag finner andra tyckta forum för mitt tyckande och mina tankar det finns en tidning som är på jakt efter en ny krönikör och mitt namn finns med på deras önskelista :)

Jag har full förståelse för att Fotosidan vill hålla bort personangrepp och allt för arga kommentarer om företag från bloggen, de hör inte hemma här eller någon annan stans i samhället!
//Chasid
Rent personligt så tycker jag att bloggandet på FS ska handla om foto och inte vara "personliga" på det sätt att man diskuterar eller bloggar om politik lika lite som om vilka kläder jag köpte igår i butiken, vilket vin som är godast på bolaget osv.. utan bloggar på FS bör handla om enbart foto... men det är min högst personliga uppfattning. Jag bloggar inte här alls, men är ju medlem på sidan och skulle uppskatta om bloggarna enbart handlade om foto så man visste att det var det man kunde läsa om när man kikade i bloggarna här.

mvh. Ulrica
Svar från Chasid 2010-03-29 15:31
Mina mest politiska inlägg har bara bestått av dokumentärbilder tillsammans med en rubrik och en liten bildtext och de har inte ens blivit kommenterade men skulle jag skrivit samma sak som jag uttryckt i bilderna skulle det nog ha blivit ganska så livat :)

Vad jag försöker säga är att bilder kan vara nog så politiska och utmanande i sig själva utan att man behöver klä dem i ord!
//Chasid
Jag kommer att följa båda dina bloggar.
Svar från Chasid 2010-03-30 08:43
Tack så mycket Johan!
//Chasid
Hej Good!

Denna blogg skulle jag kunna ha skrivit och jag skriver under på det du för fram.

Jag är å andra sidan politisk åt det röda hållet men jag är verkligen inte någon kommunist.
Kommunismen är så enekel att utnyttja för eget syfte, diktaturen ligger farligt nära.

Individen ska inte behöva foga in sig i en grå massa, inte heller följa en dålig regim.

Behöver jag säga mer? ;O)

Kram
Helena
Svar från Chasid 2010-03-30 08:51
Oavsett vilken sida man står på politiskt så tror jag att det är viktigt att inte snällt foga in sig i ledet när vår politiker begår övertramp mot de minsta och svagaste grupperna i samhället! Det finns allt för många som knyter handen i fickan och står snällt och ser på med mössan i hand när välfärdssystemet monteras ned bit för bit och det tänker inte jag göra :)
//Chasid
Jag håller med dig Mikael. Men kanske du missförstod mig, solidaritet med FS är inte högsta prioritet menar jag. Det är det inte för mig i alla fall.
Svar från Chasid 2010-03-30 08:52
Jag förstod vad du menade Tomas :)
//Chasid
Min personliga uppfattning är att ett forum som Fotosidan, primärt inriktad på intresse för foto, fyller ett behov. Om någon enskild bloggare eller fotograf väldigt starkt betonar andra intressen, t ex sociala eller politiska, så att fotot blir en andrahandsfråga, då kan man ju bara låta bli att ta del av det materialet om man är ointresserad. Men det är ändå bättre, tycker jag, ifall vi som använder Fotosidan kan hålla oss till bilder och foto, just här. I synnerhet som det är så enkelt att komma till tals via andra kanaler på nätet.

Du vet att jag grälat med Fotosidan om vissa typer av bilder, men det grälet handlade i alla fall om just foto och bilder, och felet men den diskussionen var att den blev så osaklig och emotionell. I den diskussionen önskade jag själv faktiskt en inskränkning, inte en utökning av friheten. Men det där hänger ihop med min uppfattning av "var sak på sin plats".

Det är en oerhörd skillnad mellan att visa ett socialt engagemang i bild och att skriva politiska pamfletter. En bild innehåller ingen åsikt, åtminstone inte om den är autentisk. Valet av motiv och bild är förstås uttryck för något slags åsikt, men just att uttrycka sig i bild faller enligt min mening helt inom ramen för Fotosidans ändamål.

Att verbalt ventilera åsikter om vår regering, så som du gör i denna blogg, ser jag som vanskligt. För om människor verkligen vill ta upp en diskussion med dig om det du säger (varför skulle vi annars använda en community), då spårar vi omedelbart bort från fotointresset och in på något annat.

Jag hoppas du blir kvar på FS med ditt foto, men att du ger dig på dina politiska fiender i annan form, så att Fotosidan även i ditt lilla hörn av den kan förbli just ett fotografiskt forum.
Svar från Chasid 2010-03-30 09:03
Min blogg här på Fotosidan kommer främst att vara inriktad på foto men jag kommer även att ryta till när jag anser att det är befogat. Det är ovanligt att borgerliga skribenter kritiserar en borgerlig regering, men jag vägrar att rätta in mig i ledet och tyst se på när de begår övertramp efter övertramp mot de svagaste grupperna i samhället bara för att de som redan har för mycket ska få mer...

Men jag kommer i vart fall att krydda mina inlägg med foton och merparten av dem kommer att handla om foto i någon form :)
//Chasid
Hej Mikael,
har läst dina bloggar, som i regel har viktiga innehåll.
Gå på din egen känsla och gör det som du anser är riktigt när det gäller din eventuella fortsättning här.
Uppskattar ditt engagemang.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Svar från Chasid 2010-03-30 08:53
Min blogg på Fotosidan kommer primärt att handla om foto men det kommer ändå att hända att jag ryter till här också om så är befogat!
//Chasid
Stanna!
FS blir mycket tråkigare utan dig ;-)
Mvh
/johan e
Svar från Chasid 2010-04-03 15:05
Vi får se vad som händer det avgörande beslutet tar jag i augusti!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer