"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ljuddogma - långa rader av 200 grammare!

Om du frågar mig vad jag helst väljer mellan formaten CD och Vinyl så är mitt svar; Vinyl :) Det valet har främst tre orsaker: För det första så gillar jag det större formatet, för det andra så gillar jag lukten av vinyl och för det tredje så kommer jag att kunna lyssna på skivorna när jag är riktigt gammal! Jag har några CD-skivor som jag köpte i början av 90-talet och de är tyvärr olyssningsbara idag, men som tur är har jag dem även på vinyl :)

Det bär mig verkligen emot att betala 189 spänn för en liten plastbit med ettor och nollor... Men jag är å andra sidan mer än villig att betala 189 spänn för en ny färsk hederlig 200 grams vinylskiva!


200 grammare i långa rader © Mikael Good

Vi behöver inte gå in på någon diskussion om vilket ljudformat som är bäst, den diskussionen överlåter vi till audiofiler och ljudgeeks på andra forum och bloggar. Även om jag enligt en erkänd högtalarbyggare har den bästa lågprisutrustningen som han lyssnat på så är jag ingen audiofil utan först och främst en musiklyssnare. Jag har en bra stereo för mina behov och jag är faktiskt mycket nöjd med det ljudet som mina rörförstärkare, högtalare och min skivspelare presterar. Men jag lyssnar mycket hellre på en dåligt inspelad men bra skiva i mono än en perfekt men könlös inspelning i stereo. Jag är mer intresserad av musiken än att lyssna på de olika nyanserna i ljudbilden.

Den som följt min blogg vet att jag har ganska så blandad musiksmak, på vinyl så ligger tonvikten dock på gamla bluesskivor, jag har nog samlat på mig 250-300 bluesskivor av mina totalt 1000 vinylskivor. Det har blivit många resor till Göteborg, Stockholm och London genom åren på jakt efter vissa skivor. De senaste åren har jag inte lagt så mycket pengar på musikinköp, delvis för att jag inte har tid att lyssna seriöst på musik och för att vinylen har fått lite av en renässans med stigande begagnatpriser som följd. Borta är den tid på 90-talet då jag fyndade bra vinyl för 10 kronor skivan :)


En riktigt bra fyrklöver med blues © Mikael Good

Nu väntar jag bara på att barnen ska bli lite större så att jag kan montera upp min nedpackade ljudutrustning och få möjlighet att njuta av mina vinylskivor igen! Varma rörförstärkare och små nyfikna barnhänder är ingen bra kombination. Håll med om att vinylskivor, skivspelare och rörförstärkare är lite av ljuddogma :)


Don´t Forget The Cream! © Mikael Good

Dagens låt:
Muddy Waters - You Can't Lose What You Ain't Never Had

//Chasid

Added 2010-03-16 10:00 | Read 10349 times. | Permalink
När någon av grabbarna var små hade han pillat på stereon och vridit upp förstärkaren på max. När jag sedan satte på anläggningen sa det poff, och där rök mina gamla, men sköna högtalare från 70-talet. Så kan det gå. De jag har nu funkar, men kan inte mäta sig med mina gamla. Klart är att man också ska vara rädd om sin gamla vinylsvarv.
Svar från Chasid 2010-03-16 14:30
Det gäller att hålla koll på grejerna hör jag :) Min förstärkare står tillräckligt högt för att inte barnen ska nå den. Mina högtalare är ett loppisfynd från början av 70-talet och de är fortfarande så bra att jag inte har en tanke på att byta dem! Pickupen till skivspelaren ligger på en trygg och säker plats väl skyddad från barnhänder :)
//Chasid
Hej Mikael,
Helt kort: Håller med dig till 100%
H/ Ronny Persson Helsingborg
Svar från Chasid 2010-03-16 14:30
Vad vore livet utan vinyl :)
//Chasid
Vinylskivor och rullband lever kvar hos mig.
Har ingen rörförstärkare, men jag gillar det ljud jag har hemma. De flesta delarna har minst 20 år på nacken... fungerar problemfritt.
Svar från Chasid 2010-03-16 14:36
Att spela vinyl med en rörförstärkare är inget måste, bara nästan :) Jag använder bara rörförstärkare när jag finlyssnar annars har jag en transistorförstärkare av märket HK som duger gott för vardagsbruk. Den integrerade rörförstärkaren som jag har uppe på TV-skåpet har nästan femtio år på nacken och det enda jag behöver göra är att byta rör i den ungefär vart annat år. Jag förstår att företagen inte har råd att bygga prylar som håller i över tjugo år längre, då får de aldrig sålt några nya grejer :)
//Chasid
Kul att läsa att värdet på Vinylen går uppåt. Jag sitter också på ca 800 st, mest 60-70-80 tal.

Och just idag beslutades det om en ombyggnation på jobbet. Ut åker en gammal musikanläggning, med b.l.a ett par "Karlsson" högtalare ( Kommer någon ihåg dom ? ) Dom tiggde jag till mig :-) Passar utmärkt , då mina gamla högtalare pajade för ett par år sedan.
Så snart kan jag oxå lyssna på mina gamla godingar.
Svar från Chasid 2010-03-16 14:40
Karlsson högtalarna tillverkas så vitt jag vet fortfarande och det är många som tycker att de är riktigt bra! Framförallt behöver man inte möblera rummet efter högtalarna utan högtalarna är byggda för att ge bra ljud i stort sett vilket "stökigt" vardagsrum som helst :)
//Farbror Barbro
Tackar så mycket för dagens låt. Lite fin årgångsBlues har ingen dött av.
Svar från Chasid 2010-03-17 09:51
Bra blues som Mudy Waters blir bara bättre och bättre ju mer åren går :)
//Chasid
Inte audofil, men föredrar vinyl och har en rörförstärkare? Så du har en gammal 50-tals monoförstärkare och en HMV-verk med Ortofon-mic? :-)

Tja. Diskussionen om vinyl vs digital, rör vs transistor etc är det som på nätet kommer närmast revolverdueller har jag märkt. Själva skänkte vi bort skivspelare, förstärkare och samlingen vinylskivor när vi flyttade till Canada. I dag föredrar jag MP3-spelare. Därför att det är så jäkla bekvämt, och som du lyssnar jag till musiken, inte till övertonspektrat.

Men visst är en rörförstärkare och en gammaldags skivspelare med tung tallrik sexigare :-)
Svar från Chasid 2010-03-17 10:34
Min rörförstärkare är från 1961 och det är en integrerad stereoförstärkare. Någon Ortofon-mic har jag tyvärr inte men jag har en Sony Diktafon som spelar in i MP3-format :)
Debatten om rör kontra transistor är precis som du skriver infekterad och om man föredrar det ena eller det andra är inget annat än en smaksak!

Jag föredrar faktiskt MP3 framför CD och faktum är att MP3 är det ljudformat som jag lyssnar mest till! Men att lyssna på vinyl i finfåtöljen är både avstressande och det skänker mitt öra njutning.
//Chasid
Min musiksamling i .flac låter sinnessjukt bra men jag tycker det är mycket roligare att dra på en vinyl istället. Känns som om man lyssnar mer på riktigt, istället för att dra på en random spellista på datorn.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer