"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

35´a, bländare åtta och blixten rätt i taket!

När jag var 18 år och praktiserade på morgontidningen i min födelsestad Borås, ställde jag en fråga om hur man ska fota med blixt till en av de gamla rävarna:
Han svarade: "– 35´a, bländare åtta och blixten rätt i taket!"
De yngre fotograferna och jag drog lite på munnen åt svaret och det var väl inte riktigt någon som tog honom på fullt allvar, den gamle räven var ju ganska så skojfrisk. De yngre fotograferna gav mig istället rådet att mäta ljuset ordentligt, vinkla blixten mot det håll från vilket jag ville att ljuset skulle komma, allt för att få en perfekt exponerad blixtbild. Före TTL-blixtens intåg var blixtfoto lite meckigt och det krävdes en hel del alternativa exponeringar och noggranna noteringar innan rutinen gjorde sitt intåg.


© Mikael Good, 2008

Idag försöker jag att klara mig på befintligt ljus så långt det går, men när jag är ute på jobb hamnar jag allt som oftast i situationer då jag måste plocka fram blixten för att få med mig bilder hem. Blixtfoto och Canon är tyvärr inte någon bra kombination men som tur är har jag fortfarande kvar min gamla kunskap från tiden innan TTL. Jag ställer kameran i manuellt läge, zoomen på 35, ISO på 400, bländaren på 8, tiden på 1/30 eller 1/60 och riktar sedan blixten upp i taket! Hoppsan, det verkar som om jag omedvetet har vävt in rådet som jag fick för 24 år sedan i mitt fotograferande! Faktum är att det gamla rådet fortfarande fungerar bra och det ger mig utrymme att koncentrera mig på att fånga ögonblicken utan att behöva tänka på inställningarna och brottas med Canons urusla TTL-blixtljusautomatik.


© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2008

Synonym med fasta gluggar

Använder Mikael Good zoom?!? Mikael Good är inte det synonymt med fasta gluggar? Är det säkert någon av mina läsare som tänker när de läser det här inlägget. När jag fotar privat så använder jag nästan uteslutande fasta gluggar i brännviddsområdet 28-90 mm. Men när jag jobbar hinner jag ofta inte att byta objektiv varför jag har köpt mig en liten smidig och diskret 24-85 mm zoom som inte skrämmer slag på människorna jag möter. Zoomen står oftast i 35 mm läget men jag kan snabbt och smidigt byta brännvidd om så behövs. Låt er inte chockeras av denna zoomläsning jag brukar faktiskt ha med mig tre fasta gluggar också; en ultravidvinkel, en ljusstark normal och ett kort tele.


© Mikael Good, 2010

Alla bilderna i inlägget är tagna med blixten riktad rakt upp i taket, tiden är 1/30 och bländaren är åtta. Det är nog så nära Dogma man kan komma med blixt :) Bilderna är "framkallade" i Capture One och konverterade till svartvitt i Photoshop. Det mesta arbetet har jag lagt ned på texten som bilderna ska presenteras med i samband med publiceringen i någon morgontidning, texten är just nu ute på korrekturläsning och jag inväntar spänt synpunkterna på den.

<EDIT> Nu har texten kommit tillbaka från redaktören med kommentaren "Jättebra text!" samt några förslag om strykningar och nya ord. Nu ska jag göra ändringarna och sätta rubrik och underrubriker innan texten och bilderna får gå iväg till nästa instans :) <EDIT>

Är du sugen på att köpa en riktigt bra zoom till din Canon? Jag har faktiskt ett fint grått 24-85 mm till salu för en rimlig peng: Canon EF 24-85/3,5-4,5 USM
Är någon i behov av en billig men bra extrakamera, så har jag även en sådan till salu: Canon EOS 400D

Dagens låt: Rudy a Message to You - Dandy Livingstone

//Chasid

Added 2010-03-15 10:24 | Read 8222 times. | Permalink
Tänk att gammal beprövad teknik funkar bra än idag! Jag minns den tiden, när man körde blixten manuellt i taket på full effekt. Sedan körde jag med en stavblixt, Metz Ct-1 som man kunde rikta som man ville, den doserade också ljuset själv. Det var ett lyft som funkade bra i många år, men den är nu utsliten. TTL - har jag bara kört med på senare år, när kamerorna haft inbyggda blixtar. De är utmärkta upplättningsverkyg.
Hade tänkt skaffa en "riktig blixt" till min D80, en sb 600 eller liknade, men jag kanske lika gärna kunde köra en äldre Nikonblixt till den?
Svar från Chasid 2010-03-15 12:57
Faktum är att den gamla beprövade tekniken fungerar bättre för mig än Canons blixtljussmätning. Jag körde en SB-24 manuellt på en digitala Nikon när jag var i Kina och den kombinationen fungerade riktigt bra men å andra sidan så är Nikon betydligt bättre på ljusmätning och blixtfoto än Canon!
//Chasid
Intressant! Nu blev jag helt plötsligt intresserad av att ta fram min gamla Braun blixt som är handhållen. Kanske detta kan ändra min något negativa syn på blixtfoto. Tackar!
Svar från Chasid 2010-03-15 13:01
Nackdelen med handhållna blixtar är att de ofta är stora och klumpiga. För många år sedan hade jag en Metz CT-5 och den var så stor att jag skrämde slag på folk :) Nu kör jag med en liten Canonblixt som går att ställa manuellt och jag försöker varva befintligt ljus med blixtljus genom att hålla mig på 1/30 sekund. Ibland är det tom svårt att se när jag använt blixt :)
//Chasid
Jag har själv ingen visdom att bidra med när det gäller blixt, min erfarenhet är för begränsad. Så i stället tackar jag för det du delar med dig av här.
Svar från Chasid 2010-03-16 09:02
Jag delar så gärna med mig av det som jag fått lära mig! Såvitt jag förstår så har du Nikon och de kamerorna är till skillnad från Canon utrustade med en utmärkt blandljusautomatik men det kan ändå vara värt att lära sig att "Dogmafota" med blixt!
//Chasid(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventeen as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer