"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Dogmakameran är funnen!

Ända sedan jag började med Dogmafoto har jag letat efter en liten smidig kamera som ständigt kan följa med mig. Jag har försökt med ett antal små kompaktkameror, jag har testat analoga mätsökarkameror, jag har använt ett antal digitala systemkameror som alla har fallit bort på ett eller annat sätt. Även om jag är bra på att syfta ljuset och oftast ställer objektivet i hyperfokalläge så har jag missat för många bilder när jag valt att förlita mig på kamerornas inbyggda ljusmätare...

Jag hade förhoppningar om att de nya spegellösa systemkamerorna skulle vara lösningen på mitt problem, men tyvärr fattas det som jag tycker är viktigast på en systemkamera sökaren och därför har även dessa falllit bort. Men skam den som ger sig! Jag fick nyligen tag på en liten billig och smidig systemkamera som jag även kan köra mina gamla favoritobjektiv på, dock med en förlängningsfaktor på 2x. Jag har testat kameran med mitt Zeiss Distagon T* 28/2,8 och har kommit fram till att den klarar de mest besvärliga ljussituationerna med bravur! Att mitt gamla Contaxobjektiv fått bildstabilisering ser jag som en stor bonus. Den enda nackdelen med kameran är att den är ganska så brusig över 800 ASA men man kan ju som bekant inte få allt - Dogmakameran är funnen!

Nytt Dogmalöfte: Olympus E-520, Carl Zeiss Distagon T* 28/2,8, 4/3, svartvitt.
Eventuellt korrigerar jag mitt Dogmalöfte till ett Olympus 25/2,8 eller ett Leitz Elmarit-R 28/2,8.


Mikael Good © Mikael Good, 2010

Lillån Huskvarna © Mikael Good, 2010

Huskvarna © Mikael Good, 2010

Husqvarna fabriken © Mikael Good, 2010

Dagens låt:
Repo Man -  Iggy Pop

//Chasid

Ps: Har du ett Olympus Zuiko Digital 25/2,8 till rätt pris så får du gärna kontakta mig!

Added 2010-03-10 10:08 | Read 6335 times. | Permalink
Kikar själv på Lumix GF1 just nu.
Det där med sökare är en brist jag har svårt för.
För att hålla stadigt har man ju lärt sig ett visst sätt. Det fungerar inte om det bara finns en skärm.
Fortsätter nog med M6 och 35 mm som Dogma om jag inte går tillbaka till OM1 + 35mm.
Svar från Chasid 2010-03-10 11:23
Lumix GF1 verkar vara en intressant kamera men jag vill ha en sökare och den ska vara inbyggd!

E-520 påminner faktiskt en hel del om en klassisk liten Olympus :) Med Olympus 25/2,8 så blir den nästan fickvänlig!
//Chasid
Sökaren är vi helt överens om
GF1 kommer nog inte att hamna i min kameraväska
Kanske får titta på de digitala Olympus då?
Gamla OM1 är suverän, nästan fickvänlig också
Svar från Chasid 2010-03-10 14:40
Ett stort plus med kamerorna i Olympus E-serien är att du kan använda dina OM-gluggar på dem med hjälp av en adapter! OM-1 är helt klart en trevlig kamera enda nackdelen är att den tarvar film :)
//Chasid
Varför inte testa en Pentax k-m eller k-x.
De smidiga Limitedpannkakorna är ju superba.
Har själv en K-m med 40/2,8 Limited eller 21/2,4 Limited som ta-medkamera.
Funkar förträffligt!
Svar från Chasid 2010-03-10 14:44
Nackdelen med Pentax är att jag inte kan använda mina Zeiss och Leica-gluggar på dem. Jag körde ett tag med EOS 450D & Pentax 40/2,8 men kamerans ljusmätning var lite väl upp och ned så jag la ned den komobon. Med Olympusen så kan jag koncentrera mig helt på bilden, den mäter ljuset rätt i de flesta lägena!
//Chasid
25/2.8 är de som oftast sitter på min e420, skulle gärna fått varit 2.0, men man kan ju inte få allt. Jag njuter att spränga 800-vallen med denna kamera, tycker den ger ifrån sig ett rätt behagligt brus, om man hanterar det på rätt sätt. Gärna överexponera för att dra ner i PP, eller underexponera och s/v konvertering.
Svar från Chasid 2010-03-10 16:32
E-420 är en trevlig liten kamera, dock är sökaren lite för liten och mörk i min smak. Men bildkvaliteten blir densamma som med E-520 och även E-3 och jämfört med en kompaktkamera med liten sensor är bildresultatet strålande :)
//Chasid
Väldigt mycket teknik för att vara dogma.
Svar från Chasid 2010-03-10 16:33
Utan teknik inget Dogma :)
//Chasid
Om du hittar något som är bättre än ditt Distagon, så berätta! Så snart jag har råd måste jag skaffa ett sådant själv, fast kanske 35 mm. Är bilderna här tagna med Distagon? Det skulle inte förvåna mig! Men det skulle förvåna mig om du hittar något bättre.
Svar från Chasid 2010-03-10 20:37
Alla bilderna är tagna med Distagon 28/2,8!

Jag har faktiskt ett 28 mm objektiv i min ägo som är snäppet bättre än mitt Distagon och det är mitt Leitz Elmarit-R 28/2,8 men man måste kolla ordentligt under lupp för att se den ytterst lilla skillnaden :)
//Chasid
Ok, man borde inte bli förvånad över att Leitz håller ställningarna. Men jag förmodar att Leitz bara tillverkar objektiv för Leica-fattning? Zeiss gör ju objektiv till ett antal fattningar. Bl a Nikon, vilket passar mig.
Svar från Chasid 2010-03-10 23:17
Jag kör både Contaxoptik och Leica-R optik på EOS och Olympus med hjälp av adaptrar, det funkar fin fint! Och inte har jag behövt betala så mycket för optiken heller :)
//Chasid
Halloj...

jag blev nyfiken på ordet "Dogmafoto", jag har läst det förr men vet faktiskt inte riktigt vad det innebär... vilken slags genre eller vad för typ av bilder kan läggas under just "Dogmafoto"?
Svar från Chasid 2010-03-13 08:49
Hej Jenny på nedanstående länk kan du läsa lite mer om Dogmafoto:
http://www.fotosidan.se/groups/dogma/index.htm
//Chasid
det där lät riktigt utmanande och spännande... jag skulle nog vilja göra ett försök och ansöka om medlemskap hos er... jag vet bara inte vilken kamera jag ska använda, om jag ska gå ner till min kompakta canon (som jag egentligen hatar) och kanske lära mig att tycka om den...

något att fundera på tror jag ;)
Svar från Chasid 2010-03-13 10:21
Välkommen till Dogma Jenny!
Det går alldeles utmärkt att pröva sig fram till vilken kamera och vilket objektiv som du vill använda för Dogma. Jag gick igenom en hel del kameror och objektiv innan jag fann min nuvarande Dogma kombo!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer