"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Nybörjare, lär dig hantverket först!

Jag får en hel del frågor om foto av nybörjare. Mitt råd till dem är att alltid lära sig hantverket först. Köp en analog kamera, gå en fotokurs och lär dig hantverket, från filmframkallning till kopia! När detta förfarande sitter i ryggmärgen, då först är det dags för dig att eventuellt ge dig in i den digitala djungeln!

Fördelen med det här receptet är att du lär dig att tänka först och fota sedan, du lär dig sambandet mellan tid och bländare och slösar inte lika mycket med bilderna som du skulle gjort om du började fota med en digitalkamera. Jag hade själv mycket nytta av mina mörkrumskunskaper när jag tog klivet från det analoga mörkrummet till det digitala för drygt femton år sedan och jag fotograferar oftast "analogt" med mina digitalkameror, jag ställer objektivet i hyperfokalläge och syftar ljuset.

<Edit>
När jag skriver ett inlägg i min blogg så utgår jag alltid från att läsaren förstår att det främst är mina egna tankar, åsikter och min smak som lyfts fram i min blogg. Jag presenterar inte några patentlösningar som jag tycker att alla ska rätta sig efter och följa, utan det är bara mina tankar bland 6,5 miljarder andra. I rubriken till min blogg står det bl.a.: "Det som jag skriver i min blogg är mina högst privata funderingar och tankar" <Edit>

 

På tal om digitalkameror så har jag en till salu! Den funkar utmärkt för både avancerade användare och för nybörjare (som först har gått en fotokurs), som grädde på moset ger kameran bildstabilisering med gamla fina gluggar från ex. Carl Zeiss och Leica: http://www.fotosidan.se/classifieds/view.htm?ID=122270


In the Darkroom

 

Dagens låt: Ali Farka Toure & Toumani Diabate - Gomni!

 

//Chasid

 

Added 2010-03-05 10:21 | Read 4302 times. | Permalink
Det ligger mycket i det du skriver men jag tror att det har en bromsande effekt, speciellt på ungdomar, om de måste börja med att lära sig något som de inte kommer att fortsätta använda. Naturligtvis är det inte lika för alla.

Började själv på allvar 1968 med systemkamera, s/v framkallning och kopiering och håller med om att det gav mig kunskaper som är relevanta även i den digitala världen.

Jobbade med skrivmaskiner i början av 70-talet och undervisade i hur man ställer upp olika dokument enligt standard vilket inte ens sekreterare (de få som finns kvar) kan längre men jag skulle inte rekommendera någon att gå en skrivmaskinskurs innan man skaffar en dator.

Trevlig helg!
/nic
Svar från Chasid 2010-03-05 11:41
Visst det kan ha en bromsande effekt på ungdomar, men jag tror att något som är minst lika bromsande är att det är lite för lätt att ta alldeles för många bilder med en digitalkamera och smidigheten äts sedan upp av all bildletning och korrigering.

Den som har lärt sig det analoga hantverket från grunden slösar inte lika mycket med bilderna och urvalsprocessen blir mindre tidskrävande.

Trevlig helg!
//Chasid
Jag är nog mer på Christer Strömholms linje än på din, när det gäller råd till nybörjare! "Lär dig se" sa han till dig, och det är nog i den ändan man måste börja tror jag.
Så småningom väcks intresset för att förstå vad bländare, tider, brännvidder och ISO-tal har för inverkan, och då faller det sig naturligt att sätta sig in i den saken.
Hade jag varit tvungen att lära mig mörkrumsarbete innan jag fick börja använda digitalkamera hade det nog aldrig blivit något fotograferande alls för min del.
/Gunnvor
Svar från Chasid 2010-03-05 11:49
När jag fick rådet "Lär dig se" av Christer Strömholm var jag ganska så varm i kläderna vad gäller fotografering, tekniken kunde jag och kompositionsreglerna kunde jag men jag stod och stampade i mitt uttryck och tog mest intetsägande foton som var perfekt uppbygda enligt konstens alla regler.

Man får aldrig hoppa över tekniken även om den kan vara rätt så tråkig, det gäller att lära sig sin kamera och sina objektiv så att man inte blir begränsad av tekniken och det är även bra att lära sig alla kompositionregler ordentligt så att man sedan kan bryta mot dem :)
//Chasid
Jag håller med dig om att det är en fördel att inte låta sig begränsas av tekniken när det gäller själva fotograferandet. Däremot vänder jag mig emot att man ska lära sig framkalla och kopiera i mörkrummet först, det känns som att måsta lära sig programmering innan man får använda en dator.
Svar från Chasid 2010-03-05 12:32
Det här med att lära sig det analoga hantverket först är ett råd som jag brukar ge utifrån mina egna erfarenheter. Det betyder inte att alla måste följa det :) Andra fotografer ger säkert helt andra råd än mig!
//Chasid
Jag tror att det finns flera vägar att gå. Du har säkert rätt att det är effektivt att lära sig den "hårda vägen" och dystert betrakta misslyckade papperskopior innan de försvinner ner i papperskorgen. Men det är väl inget fel att börja digitalt, när man "slösar" med bilderna lär man ju sig under tiden. Och förhoppningsvis blir man mer och mer intresserad..och kanske börjar fotografera analogt också:-) /Anna
Svar från Chasid 2010-03-05 12:36
Att lära sig det analoga hantverket behöver inte betyda att det är en lång och hård väg! Oftast räcker det med en kvällskurs över en termin eller två :) Det går att lära sig att fota även med en digitalkamera och då kan ett bra råd vara: Tänk efter före du tar en bild! Att gå igenom tusentals bilder framför en datorskärm på jakt efter ett fåtal guldkorn är också en "hård väg" att lära sig på :)
//Chasid
Måste säga att jag håller inte alls med. Varför skulle man lära sig mer om man fotar analogt? Tid och bländare är exakt detsamma digitalt. Efter flera timmar framför datorn inser man nog att man ska vara mer noggrann med själva plåtandet.
Svar från Chasid 2010-03-05 12:40
Det är de råden som jag själv brukar ge till nybörjare så du behöver inte alls hålla med Per :) Du har säkert andra råd som du ger till nybörjare :)

Trevlig helg!
//Chasid
Mikael. Jag tror inte på att det bara finns EN väg som är den "rätta". /Anna
Svar från Chasid 2010-03-05 14:27
Det har jag aldrig sagt eller skrivit i min blogg. Jag har däremot sagt vad JAG brukar ge för råd till nybörjare :) Läs gärna mitt andra svar till Gunvor kl 12.32 och begrunda det en stund :)
//Chasid
Håller inte med, jag brukar rekommendera att köra kameran som en kompakt, allt på auto. Ta mycket bilder och släng det mesta.
Sedan kan man titta på sina bilder och fundera på bländare och tid och börja använda Tv/Av lägen för att få en känsla för bländare - tid - iso triangeln...
Men som många sagt, det finns troligen många vägar till målet ;)
/Peter
Svar från Chasid 2010-03-05 14:30
Jag brukar ge som råd att aldrig slänga några bilder :) Jag har gjort en hel del "soprumsfynd" bland både negativ och raw-filer genom åren :)

Som jag själv har sagt: Andra fotografer ger säkert helt andra råd än mig!
//Chasid
Tack för denna bild! Den är inspirerande.

Jag lärde mig den analoga vägen.
Men jag är ju 38 år.
Fördelen med analogt fotograferande är ju att man kan känna, plocka isär och följa hela processen.

Att plocka isär en analog kamera ger ju ett visst hum om hur allt går till. En digital kamera ger bara klimärken i huvudet om man plockar isär den! :)

mvh
Helena
Svar från Chasid 2010-03-05 14:37
Tack så mycket! Jag har inga bilder från ett mörkrum i mina arkiv därför fabricerade jag en "mörkrumsillustration" i Photoshop.

Jag har plockat isär och reparerat en och annan analogkamera genom åren, att försöka reparera en digitalkamera är ingenting som jag kommer att försöka mig på :
//Chasid
:-) Jag har läst och begrundat. Men:-)...Nä, jag tror inte vi kommer längre. Ha en bra fredag. /Anna
Svar från Chasid 2010-03-05 14:55
Trevlig helg Anna!
//Chasid
Ps: I mina kommentarer har jag visat på tre olika vägar, det finns säkert flera :)
Intressant och spännande funderingar Mikael...
Ger mig själv en idé till en blogg! :)

"Varför blir det inte bättre fotografer när vi har det digitala?" ;)

Så tror jag rubriken kommer att bli.. ;)
Svar från Chasid 2010-03-05 15:13
Det bjuder jag dig så gärna på Bengt :) Jag har själv fått en del bloggidéer när jag läst din blogg :)
//Chasid
Har läst det du skrivit och funderat en hel del själv. Jag, liksom Therese saknar ibland fix- och stopplukten, men jag skulle aldrig vilja byta bort photoshops snabbhet och enkelhet mot ett mörkrum igen.Men det var ju inte det inlägget handlade om, utan snarare om på vilket sätt man lär sig fotogrferingens hantverk.Min uppfattning är lite mitt emellan din och dina direkta motståndare. Du tycker det är viktigt att lära sig hantverket och du rekommenderar den analoga vägen, eftersom den tvingar den blivande fotografen att lära sig just hantverket.Jag förstår den synpunkten och håller med om vikten av att lära sig grunderna. Men jag är inte säker på att den analoga vägen är den bästa. Jag tror nämligen att man kan lära sig lika mycket grunder genom den digitala vägen. Jag menar att det inte är tekniken i sig som är avgörande, utan förhållningssättet och angreppssättet till kunskapsinhämtningen. Skillnaden mellan den analoga och den digitala vägen är att den analoga vägen TVINGAR utövaren att lära sig på ett helt annat sätt än om man går den digitala. Men som sagt, bägge vägarna är i teorin lika bra. Tycker jag alltså :) Så jag skulle rekommendera den digitala vägen in i denna underbara värld.
Att fota "analogt" med digitalkameran var ett riktigt bra uttryck! Så försöker jag också göra. Personligen gillar jag inte att gå igenom 1000-tals bilder för att hitta något guldkorn. Ibland faller jag tom tillbaka till en analog kamera. Boka en weekendresa, ladda en 36:a i kameran, ta med ett objektiv....helt perfekt! Less is more!

Som sagt, det finns många sätt att lära sig fotografera och jag tror definitivt det sätt du beskriver här funkar. Speciellt om man är intresserad av att lära sig hur det funkade förr.

/Martin



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer