"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Die Mauer

Nu är det 20 år sedan den förhatliga Berlinmuren äntligen föll och det kommer att med rätta att firas med mycket pompa och ståt. Men det byggs tyvärr nya murar som separerar rika, fattiga och folk av olika nationaliteter. Jag behöver inte åka längre än till centrala Huskvarna för att hitta sådana murar. En av de lokala bostadsrättsföreningarna har byggt murar runt sitt område för att inte oönskade individer ska ta sig in...


Berlin © Mikael Good

Mellanöstern © Mikael Good

Huskvarna © Mikael Good

Dagens låt: Die Mauer - Ebba Grön

//Chasid

Added 2009-11-09 18:06 | Read 8367 times. | Permalink
Jag tycker att din jämförelse är ledsam att läsa. Istället för att glädjas över något Stort, Berlinmurens fall, som givit människor en möjlighet till ett betydligt bättre och friare liv, så jämför du med ett bostadsområde i Husqvarna.

Jag tror säkert att du har rätt i sak. Men, har du perspektiven klart för dig??

Dagens "låt", anser jag vara;

"Ode and die Freiheit", Leonard Bernstein, Beethovens 9:e Symfoni. Framförd i Berlin den 25/12-1989.

Jag gläds med Berlinarna och kan beundra Tyskarna som managerat denna positiva sammanslagning. När samma inträffar i Husqvarna vet jag inte... Men du säger ju att de håller på att bygga sina murar där så.....

Mvh, /Peter-L
Svar från Chasid 2009-11-09 19:42
Det kanske inte framgår av min text men jag är mycket glad att mina bröder och systrar i öst fick sin frihet :) Men det som jag vill få fram är att trots att murar faller så är vi tyvärr snabba på att bygga nya igen...

Jag håller med dig om att östeuropeerna har fått ett betydligt friare liv men om det har blivit bättre för dem rent ekonomiskt det är en helt annan fråga. Det är tyvärr många östeuropeer som svälter i finanskrisens spår och många av dem anser att de hade det bättre under sovjettiden då de hade arbete, mat och bostad. Men det stora flertalet av dem som jag mött värderar ändå friheten högre än alla finanskrisens problem!
//Chasid
Svar från Chasid 2009-11-09 20:34
Gjorde ett tillägg i min text för att understryka den glädje som jag känner över att Berlinmuren föll, det kanske var lite luddigt formulerat tidigare :)
//Chasid
"Gated communities"
Börjar dyka upp lite varstans. Trist men kanske nödvändigt på sina ställen. Det mest berömda är väl Beverly Hills som t.o.m har sin egen polisstyrka.
Men precis som i de gamla öststaterna så kan murarna vändas emot innevånarna och hålla dom inne mot deras vilja.
Svar från Chasid 2009-11-09 22:39
Nordkorea är ett bra exempel på det. Den muren finns fortfarande kvar att riva. Det här med Gated Communities är en trist företelse jag är helt klart för både kulturell mångfald och öppna dörrar!
//Chasid
Jag tycker det är helt i sin ordning att låta detta 20-årsminne både vara en glädjens dag och samtidigt påminna oss om att se hur vi egentligen beter oss idag.
Svar från Chasid 2009-11-09 22:36
Det är en glädjens dag pga att Berlinmuren föll för 20 år sedan men det är även en sorgens dag då kristallnatten inträffade för 71 år sedan...
//Chasid
Jag förstår Mikael.... :-) Det jag inte förstår, är Varför, en lokal bostadsrättsförening, bygger murar runt sig... ?? Nåja, peace i Huskvarna.

Att riva murar är bra. Att bete sig bra är bättre! ;-)
Svar från Chasid 2009-11-09 22:43
Det som gör det hela märkligare är att det är Riksbyggen som byggt murarna...
//Chasid
Intelligent och sann iakttagelse. Bra illustrationer ska tillägas. Apropå gated communities tycker jag det är förskräckligt, men trygghetsnarkomanen inom mig också är rädd för kriminella gäng och annat som kan hota min borg. Det är lätt att bygga en mur kring sig själv men att samtidigt förfäras över andras murar. Som alltid är det bra att prata om fenomenet.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifteen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer