"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Pressmeddelande 23 september 2009

Under parollen ”att ta utställningen till folket istället för tvärtom” slår IKEA, Jönköping upp sina portar för Mikael Goods fotoutställning:
 
”Möten i mitten av mittens rike” på IKEA, Jönköping

I bildform får du ta del av unika möten med människor från Kinas högplatå Qinghai. Utställningen finns på plats vecka 40 och hela behållningen från utställning kommer oavkortat att gå till Världens Barn.


Utställningen öppnas med en vernissage 28 september 17.00 då bland annat kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson är med och invigningstalar.

Fotografen Mikael Good ser inte sig själv som en professionell fotograf trots att många anser det, han ser sig som en amatör i ordets rätta betydelse, amatör kommer från franskans amateur och betyder älskare. Mikael älskar verkligen att få vara med och hjälpa dem han porträtterar genom sina foton.

”Jag kanske är naiv men jag tror att fattigdomen kommer att utrotas när fattiga och rika möts. Genom mina foton hoppas jag att jag kan få till stånd detta möte mellan fattiga och rika.”

Bilderna i utställningen är tagna under en reportageresa i Kina som Mikael, tillsammans med sin fru Marita Good, gjorde för Hoppets Stjärna i december 2004. Många av de projekt och skolor som besöktes hade eller har senare fått pengar från Radiohjälpen.

”I bergsbyn Damu fick vi ett kungligt välkomnande av byns befolkning. Byns invånare hade slutit upp nästan mangrant och stod utmed bygatan och applåderade vår ankomst. Byn hade tack vare pengar från, bland annat Världens Barn, fått en ny skolbyggnad. Faktumet att jag förmodligen var den första vita mannen som folket i byarna hade sett, gjorde det lite extra svårt för mig att fota som jag brukar. När jag fotar försöker jag att smälta in i miljön och jobbar efter devisen se men inte synas, men i Damu var detta i stort sett omöjligt då stora skaror människor följde varje steg jag tog.”

Tanken med utställningen var redan från början att pengarna på något sätt skulle gå tillbaka till dem som finns på bilderna. Då räcker det inte att ställa ut på ”vanligt” sätt för en liten ganska begränsad publik. Tack vare ett samarbete med IKEA kan vi nå en betydligt bredare publik enligt parollen: "Om folk inte kommer till en fotoutställning får fotoutställningen komma till folket".

Tavlorna, med bilder som framkallats av Crimson AB på fotobeständigt papper och ram + syrafri passepartout från IKEA, säljs till förmån för Världens Barn, pris 1 500:-/st. 

Möten i mitten av mittens rike

En fotoutställning från QingHai provinsen i Kina av fotografen Mikael Good
Plats: IKEA Jönköping, A6 Center (direkt höger efter éntren).
Tid: 28/9-4/10. Vernissage måndag 28/9 17.00-19.00
Öppettider: Mån-Fre 10.00-20.00
Lör-Sön 10.00-18.00

LÄNKAR
Smakprov på bilderna i utställningen hittar du här

Läs gärna Jessica Silversagas intervju av Mikael Good på Fotosidan

I årets insamling samverkar fler organisationer än någonsin med Radiohjälpen, 17 stycken, Afrikagrupperna, Diakonia, Erikshjälpen, Hoppets Stjärna, IM/Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, KFUK/KFUM, Kooperation Utan Gränser, Lions, PMU InterLife, Svenska kyrkan (tidigare Lutherhjälpen), Läkarmissionen, Rädda Barnen, SOS Barnbyar, Svenska Röda Korset, Unicef Sverige och Vi-skogen.

Sveriges Television och Sveriges Radio kommer i ett antal program uppmärksamma kampanjen. Kulmen blir fredagen den 16 oktober. Läs mer på www.svt.se/varldensbarn
Här hittar du också alla fakta om kampanjen, organisationerna bakom samt alla de projekt som kommer att få ta del av de insamlade pengarna.

Added 2009-09-23 14:22 | Read 7674 times. | Permalink
GRATTIS! lycka till med utställningen och dess syfte, hoppas vi får se en uppföljning hur det gick med projektet, hälsningar silja
Svar från Chasid 2009-09-24 11:21
Hej Silja! I bästa fall kommer det en uppföljning på SVT i samband med Världens Barn galan i annat fall kommer uppföljningen i bloggen :)
//Chasid
Utmärkt initiativ!
Återigen Grattis, Hoppas du får sälja alla bilder



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer