"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ghost Town, Jkpg

Nu har jag lagt upp en ny utställning här på Fotosidan som jag kallar för Ghost Town. Fotona är tagna i kålgårdsområdet i Jönköping i oktober 1995. Kålgården var ett trevligt innergårdskvarter som sorgligen revs 1996 för att göra plats för ett område med dyra fina bostadsrätter för de bättre bemedlade, men innan det revs hann jag spendera åtskilliga timmar och rullar där. Det kommer att bli en utställning om Kålgården när jag får tid och lust.

Alla fotona i denna utställning togs vid ett och samma tillfälle och jag använde mig endast av en rulle 120 film. Att det inte är tolv foton i utställningen beror på att jag tog tre alternativexponeringar.

Klicka här för att komma till utställningen: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=235570


Gost Town 3 © Mikael Good, 1995

Dagens låt: Gost Town - The Specials

//Chasid

Added 2009-02-22 16:27 | Read 6743 times. | Permalink
Spännande och snyggt!
Kul att som relativt nybliven Jönköpingsbo (flyttade hit 2001 för studier och blev kvar) ta del av lite historia. Det sista jag hann se av kålgårdsområdet (eller i alla fall vad jag tror tillhör det) var Eldslandet där jag spenderade en hel del tid med att gå på olika spelningar. För närvarande bor jag iof i Mullsjö, men saknade stan så jag e på väg tillbaka i April.
David
Svar från Chasid 2009-02-22 17:52
Jag flyttade till Jönköping 1992 och något som slog mig var den rivningshysteri som gick fram över staden, gamla fina kåkar revs till förmån för könlösa nybyggen för de bättre bemedlade. Tyvärr så rivs det fortfarande i Jönköping och det är inte mycket kvar som förtäljer att staden är grundad på 1200-talet... Det är tråkigt att Eldslandet revs men alla nyrika 40-talister på Gråslätt som Kålgården kallas för i folkmun stördes väl av allt dunka, dunka...
//Chasid
Ps: Tacka vet jag Huskvarna :)
Jag flyttade från staden 1976 och kom tillbaka 2001.
Däremellan hände det väldigt mycket.
Kul att du dokumenterat det som fanns kvar!
Väldigt fina bilder i svart/vitt!
Men jag får samma känsla som när jag tittar i mina album sen jag var riktigt liten......-Va' synd att man inte kan se vilka färger det var på den tiden!
Men det är ju en helt annan sida av fotokonsten!
:-))
//Lola
Svar från Chasid 2009-02-22 19:30
Jag är ingen urinvånare. Men jag har formgett en del böcker om gamla Jönköping och när jag jämfört fotona från då och nu så kan jag bara konstatera att Jönköping har rivit bort det mesta av sin själ...

Jag har även en hel del foton i färg från Kålgården liggande, de kommer att presenteras i någon form i framtiden.
//Chasid
Det är alltid kul att se det som är "hemma" och det som ger nostalgikänsla. Jag ser fram emot dina bilder från förr - från andra sida "åa" (från dej sett :-))!
//Lola
Svar från Chasid 2009-02-26 12:32
Jag har en del foton från 90-talets Jönköping liggande i mina lådor och en och annan av dem kommer säkert att dyka upp i min blogg vad det lider!
//Chasid
Härliga bilder! Liknande miljöer får man nog åka utomlands för att se, te x vissa delar av Riga, St Petersburg och liknande.

Jag är nästan urinnevånare, växte upp i Bankeryd, men bott i stan sedan 1989. Ännu tidigare, under gymnasietiden stessade jag på luncherna till Kålgården, från ED-gymnasiet till Fortunagymnasiet för att äta lunch.

Min minnesbild är annorlunda, jag upplevde inte någon rivningshysteri på 90-talet ;)
Jag tycker att de bevarat en hel del av de gamla träfastigheterna på Kålgården, som är vackert restaurerade och är positiv till nybyggnationen på Kålgården :)

Under 60-talet inträffande den verkliga rivningshysterin i Jönköping (precis som i många andra städer).
/Rune



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer