"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett foto på en kommande digitalkamera i småbildsformat från Leica?

Det är många som söker efter information om Leicas nya M9´a. Det ryktas lite här och där om specifikationerna och en del fejkade foton har dykt upp på nätet. Men Leica Camera AG tiger som muren, inte ens ett litet, litet rykte om M9´s vardande kommer utanför murarna i Solms och de utanför murarna som vet något matnyttigt tiger som muren. (Ni som ska till Café Puck på onsdag får försöka pumpa Johan Ericsson på information om Leica M9, enligt julintervjun här på Fotosidan verkar Johan veta mer om den kommande M9´an än han vill avslöja:)) Men samtidigt som Leica Camera AG i Solms tiger som muren om M9´an verkar samma Leica Camera AG läcka som ett såll gällande den ny digitala småbildaren R10, uppgifter om denna modell verkar ha kommit en bit längre än ryktesstadiet och en del relativt trovärdiga uppgifter och foton har börjat dyka upp på nätet, klicka på länken och kolla fotot: Leica R10

Även om jag aldrig kommer att få råd med en Leica S2, M9 eller R10 eller vad de nu kommer att heta när de nya modellerna lanseras, så är det ändå intressant att Leica är med på banan igen. Det är kul att företaget som lanserade den första småbildskameran även orkat ta klivet ut i digitalåldern, det är helt klart något speciellt med Leica och det vore kul om fler generationer fick uppleva den speciella Leicakänslan!

Hoppas bara att inte priserna på de nya produkterna blir så höga att Leica bara blir ytterligare en statushöjande acessoar för de rika, vackra och framgångsrika... Men å andra sidan så kanske de avyttrar sina acessoarer förlåt kameror när de behöver ett nytt smycke att hänga runt halsen och då kan kanske bättre behövande fotografer få ta över smycket, förlåt kameran :)


Mainz © Mikael Good, 1996

I brist på heta nyheter om Leica M9 så hittade jag en fin liten reklamfilm av Wim Wenders om Leica M8. Om du inte vet vem Wim Wenders är då måste du bara se hans mästerverk Der Himmel über Berlin (Himmel över Berlin) från 1987!

Dagens film: Wim Wenders Movie for Leica Camera

//Chasid
Ps: Dagens låt var med i ett tidigare inlägg idag!

Added 2009-01-27 12:50 | Read 9537 times. | Permalink
Jag tycker att Kaufman är ganska frispråkig i senaste LFI tex. S2 finns ju som prototyp och en minitest finns i senaste LFI, kameran skall finnas till försäljning till sensommaren/hösten. Nästa kamera på g är väl R10 där man kommer att använda en hel del av erfarenheterna från S2 enl Kaufman, autofokusen och en helt serie objektiv bl.a. Och mellan raderna framgår det ganska klart att en fullformats M lär dyka upp så snart det finns sensorer som klarar de flacka ljusvinklarna vilket inte verkar vara en enkel nöt att knäcka. Annars skulle det säkert redan funnits någon tillverkare som gjort en. Tror att det kan vara smart att hålla ögonen på sensorutvecklingen om man skall kunna avgöra när fullformats M blir möjlig. Man har varit ganska öppen med att man inte kommer att stoppa i en ff sensor bara för att det skall stå ff på kameran om den inte håller måttet tycker jag.
-affe
Svar från Chasid 2009-01-27 17:17
Jag får se till att börja prenumerera på LFI :)
//Chasid
Fin bild, Mikael.

Nu när de nyligen körde Wim Wenders-filmer på TV, så såg jag om Himmel över Berlin. Fin film. Och kul med Nick Cave. Men framförallt så såg jag en annan film som hette Den Amerikanske vännen, som jag nästan gillade bättre!
Svar från Chasid 2009-01-28 09:17
Den Amerikanske vännen från 1977 är också en riktigt bra film, betydligt bättre än nyinspelningen Ripleys Game från 2002 även om John Malkovich är mycket bra som Tom Ripley i den filmen.
//Chasid
Den där R10 bilder verkar rätt Photoshoppad. Områdena runt loggan (som konstigt nog är skriven med bindetreck) är lit suddigt precis som kring den röda lampan. Känns som tecken på dålig kloning.

Desutom borde R10 visas med ett autofokusobjektiv eftersom den kommer få autofokus och nya objektiv. De gamla gluggarna kommer att funka.

Mer om R10 i den här filmen: http://tv.mediaprovider.se/?id=1223561589701
Svar från Chasid 2009-01-27 17:15
Du har rätt i att fotot ser rätt photoshoppat ut, när jag började fila på inlägget förra veckan hade jag tillgång till en betydligt mer intressant länk, den länken ledde till ett halvdåligt foto på en möjlig R10 prototyp med autofokusobjektiv! Tyvärr så fungerar inte den länken längre...
Även om de gamla gluggarna kommer att fungera på R10´an så kommer jag nog aldrig att ha råd med en sådan när den dyker upp på marknaden, jag håller mig till mina EOS-adaptrar istället :)
//Chasid
Bra intervju Magnus, den hade jag missat.
-affe
Du får lära dig att alltid göra skärmdumpar och pdf:er när du ser nått intressant.

Men Leica verkar inte vara så hemliga om R10. De vill väl väcka intresse. Nån gammal R-gubbe kanske finns kvar. Själv undrar jag om inte tåget redan har gått.
Svar från Chasid 2009-01-27 18:35
Jag vill inte plocka in foton i min blogg som någon annan har upphovsrätt till! Tyvärr har jag inte dragit någon kopia till hårddisken som jag hade kunnat maila till dig.

Det är nog som du säger att tåget har gått för Leica-R men det finns en och annan R-gubbe som kör sina objektiv på Canon eller har låtit bygga om en Nikon men jag tror inte att den marknaden är så vidare värst stor. S2 och M är Leicas framtid!
//Chasid
Jag är helt torsk på Noctiluxen och tycker att deras optik är nog är värd lite mer än konkurrenternas. 75000 känns visserligen lite mycket för en 50:a.

Trevligt tidsfördriv finns på:
http://gallery.lfi-online.com/gallery/thumbnails.php?album=lastup&cat=-2775

och en Noctilux mästare (tycker jag):
http://www.flickr.com/photos/moaan/



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyone as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer