"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Prisfall på foton...

Idag är tyvärr allt som har med filmkorn att göra i stort sett osäljbart, bildbyråer och bildköpare kräver allt oftare rena och fina digitalfoton som helst ska vara tagna med högupplösta digitala småbildare eller mellanformatare. Detta i kombination med ett rejält prisfall på foton av den sort som jag tidigare brukade sälja har gjort att jag i stort sett har övergivit brödbildsfotandet. Jag kunde få runt 1500 kr för ett foto till en turistbroschyr eller en katalog, idag säljer många hobbyfotografer motsvarande foton för pizzapengar...

Men jag ska inte klaga, mitt fotograferande finansierar sig självt och det är det nog inte så många amatörfotografer som kan skryta med :)


Huskvarna © Mikael Good 1997. Fotot var infört i Jönköpings kommuns turistbroschyr 1998.

Dagens andra låt: Wild Horses - The Rolling Stones

//Chasid

Added 2009-01-26 16:47 | Read 8086 times. | Permalink
Det blir nog så när allt fler fotograferar och utbudet av bilder ökar. Om man inte lever på sina bilder och vet vad man ska betalt (måste ta betalt för att leva på det), så kan bara att få med en bild vara en tillräcklig kick för egot.

/Gunnar
Svar från Chasid 2009-01-26 18:12
Det kan nog vara som du säger att det räcker med en egokick för en del. Men å andra sidan skulle de kunna få in lite friskt kapital att köpa utrustning för om de saftade räkningen lite mera!
//Chasid
Jag har fått en (1) bild publicerad på en hemsida utan mitt tillstånd och det är min största "kommersiella" framgång som fotograf hittills :-))
Svar från Chasid 2009-01-26 18:10
Det är ju alltid bättre än inget och lätt att hålla reda på är det också :)
Själv har jag sedan länge tappat räkningen på hur ofta mina foton har publicerats i tidningar, broschyrer på webben m.m.
//Chasid
Fick en fråga idag från ett företag som vill använda mina bilder på sin hemsida och i broschyrer. Jag bad at få återkomma och har hämtat SFFs prislista så jag kan diskutera priset.
Om jag kommer att gå helt efter prislsitan eller pruta vet jag inte. Det blir kanske en förhandling. Men eftersom jag vill investera i lite ny optik så kommer jag inte att ge bort bilderna.
Svar från Chasid 2009-01-27 12:44
Det låter som en bra idé att kolla SFF-prislista innan du går in i förhandlingar om priser! Jag brukar lägga mig på runt 1500 kr per foto om kunden köper flera och fotona inte ska användas annat än till mindre trycksaker och hemsidor. Det är bättre att få något än inget är min paroll vid bildförsäljning :)
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixty as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer