"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Chasid´s foto & låt del 13 (nästan på hemmaplan)


© Mikael Good 2008

Dagens foto är taget med min s.k. "Toycamera"  det är egentligen en högpresterande digitalkompakt med 8 megapixlar, men hur jag än gör så kan bildresultatet inte ens mäta sig med mina gamla digitalfoton som jag tog med 6 megapixlars APS-kameror för fyra-fem år sedan. Nu för tiden använder jag i stort sett bara min digitalkompakt till närbildsfoto, det är det enda som den riktigt duger till. Förhoppningsvis kommer det digitalkompakter av bättre kvalitet i framtiden, idag lyser de tyvärr med sin frånvaro... Det är dags att någon kameratillverkare tar sitt ansvar och släpper en billig digital s.k. folk Leica med utbytbara objektiv.

Dagens låt:
Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock

//Chasid

Added 2009-01-24 11:04 | Read 6222 times. | Permalink
Jag är också ute efter en digitalkompakt. Men det är kanske som du skriver, att de som finns nu får betraktas som toycameras (Vilken tur att du snart får en riktig kompaktkamera, Olympus XA)! :)

Jag har iaf hitta en Fuji Finepix F20 i en fotobutik i stan, för endast 995:- som jag är sugen på. Den har fått nästan lika bra recensioner som föregångarna, F10, F11, samt F30 och F31. Annars är jag lite sugen på en sån du har, eller uppföljaren GR-DII!
Svar från Chasid 2009-01-24 12:01
Digitalkompakter är onekligen smidiga och fickvänlig men de små sensorerna, den långsamma nedsparningen i RAW-format och det usla resultatet på höga ASA samt brist på dynamiskt omfång gör dem inte så intressanta i nuläget, digitalkompakterna har fördel av sin korta närgräns och sitt stora skärpedjud det är perfekt för den som tar mycket närbilder. Jag tycker personligen att du ska lägga pengarna på en begagnad Nikon D70 eller D40 istället om du vill fota digitalt, de kan du få för under 2000 kr inkl. objektiv begagnat.

Du har ju redan en fickvänlig Leica med objektiv, vad har du för scanner till den?
//Chasid
Ps: Olympusen dök upp på ICA redan igår men jag har inte hunnit hämta den än, det ska bli skönt att bli ägare till en högpresterande kompakt igen, jag tror att jag ska köpa en dosa och börja soppa lite Fomapan 400 igen!
Ok, du kanske har rätt ändå. Och en Leica M är ju ganska fickvänlig. Men ärligt så har jag haft lite ont i axeln, men det behöver inte tvunget beror på Leican! Jag använder en gammal HP Photsmart, S20 som skannar med 2400 dpi. Fullt tillräckligt för en A4 print. Sen har jag laddat ner VueScan för 30 dollar, som är ett bra skanneprogram.

Fomapan 400 är jag själv också sugen på. Det ska vara riktigt billigt om man beställer dem från Fotoimport i Berlin. Photax däreomt tar över 30:- st! Nackdelen med fomapan är att den är så tunn och ömtålig. Man får vara försiktig när man skannar. Men annars är det en jättebra film, med fin tonalitet och distinkt korn!
Svar från Chasid 2009-01-24 14:07
Det låter som om du skulle titta på ett annat scanneralternativ, frugan har en HP scanner som det går att scanna negativ med men trots att den scannar i 2400 dpi så blir bildresultatet mycket sämre än med min dedikerade filmscanner Plustek 7200i.

Jag har scannat en hel del Fompan 100 & 400 och har inte upplevt den som så ömtålig eller repat någon remsa vid scanning.
//Chasid
Ps: Jag har fått hem kameran och den är i utmärkt skick, jag ska ladda den med film och gå ut och fota när vädret är lite mer inbjudande!
Nej, jag tycker jag får godkända resultat med min HP. Framförallt sedan jag skaffade VueScan Säg till din fru att ladda ner det (från http://www.hamrick.com). Väl värt de 30 dollar det kostar. Men är det verkligen en HP Photosmart S20 hon har? Låter mer som en flatbäddskanner. Men visst, det finns bättre! :)

Vad bra att du är nöjd med kameran. När jag använde den så körde jag Tri-x soppad i Xtol (skickade till Crimson). Man får tänka på att objektivet på Xa;an inte är nån Summicron precis. Och eftersom det tecknar aningen mjukt så är det bättre att köra Xtol än D-76.

Jo, Fomapan 400 är aningen tunn och lättrepad. Det är allmänt känt. Men som sagt, tänker man bara på det och är försiktig så är det ingen fara alls.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer