"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leicaprototyp eller inte det var frågan? Här är svaret!

Igår ställde jag frågan:  "Är detta en prototyp på Leicas nya digitala småbildskamera?"  appropå den fråga som jag fick av en man i övre medelåldern för ett par veckor sedan om min delvis maskerade kamera med Leicaoptik.

Pga nyfikna blickar har jag valt att tejpa över min kameras logo och märkesbeteckning med svart eltejp, vilket tillsammans med det aktuella adapterade objektivvalet gjorde att mannen trodde att det var en Leicaprototyp.

Svaret på frågan är: Det var ingen Leicaprototyp utan ett digitalt fullformatshus med en Novoflex LER-adapter som möjligör återanvändande av gammal fin, fin Leica och Leitzoptik på Canon!

Jag har förvisso hört talas om en firma i New York som bygger om både Nikon och Canon så att du kan använda Leicaoptik på dem, men ett sådant ingrepp tänker jag inte göra en riktigt bra adapter fungerar lika bra för mig!





Slussen Stockholm © Mikael Good 2008. Summicron-R 35/2.0 är nästan lika bra som sitt Summicron-M 35/2.0 syskon.

Dagens låt:  London Girl - The Jam

//Chasid

Added 2009-01-09 11:30 | Read 8274 times. | Permalink
Jag sa ju att det var en adapter ;)

Det är kul att det funkar så bra att använda gammal högklassig optik på en modern digitalkamera, med tämligen enkla medel. Det som är lite synd är att det är fler som upptäckt det, så de riktiga godbitarna är ganska dyra (tänker på t.ex. contax 21mm).
Svar från Chasid 2009-01-09 18:45
En adapter var det! Närmare bestämt en tysktillverkad Novoflex LER-adapter :)

Det man bör tänka på när man använder adapter är att inte låta snålheten bedra visheten, det är bättre att lägga några hundralappar mer på en riktigt bra adapter än på billigt skräp!

Carl Zeiss 21/2.8 säljs för närmast astronomiska belopp, medan andra godbitar som CZ 28/2.8, CZ 50/1.4 och Summicron-R 35/2.0 går att hitta för mellan 1000 och 3000 kr begagnat!
//Chasid
När den nya Zeiss 21/2,8 med EF-fattning (och andra) släpps senare i år, lär väl luften minst sagt gå ur marknaden för den gamla :)
Svar från Chasid 2009-01-10 14:55
Om nu det nya CZ 21/2.8 blir lika bra eller bättre än det gamla dvs! Enligt många nättestare är det gamla CZ 85/1.4 med Contaxfattning ett betydligt bättre objektiv än det nya CZ 85/1.4 med EF-fattning.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eighty as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer