"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fyra år med digitalkamera

Det har inte gått mer än fyra år sedan jag köpte min första digitala systemkamera. När jag köpte min första digitala systemkamera hade jag tyvärr inte råd att fortsätta med det kameramärke som jag hade arbetat in mig på sedan slutet av 80-talet. Jag fick sälja alla mina gamla inarbetade objektiv och pryttlar till förmån för nya objektiv pga kamerabytet. Det är alltid en stor nackdel att byta ut det som man har kört in sig på och det har tagit mig många år och mycket letande att hitta värdiga ersättare till de fina fasta objektiv jag en gång hade till mitt gamla analoga kamerasystem.

Trots att jag bara har varit digital i fyra år har jag gått igenom ett antal olika modeller av digitala systemkameror för att hitta den kamera som bäst stämmer överens med mina behov, de första digitala systemkamerorna som jag ägde hade 1.6 crop vilket för mig var väldigt begränsande. När jag skaffade en digitala småbildare för drygt två år sedan kändes det som om jag var på rätt väg, trots att kameran pga sin storlek var ganska så iögonfallande vid gatu- och reportagefoto. I september detta år köpte jag en ny mindre digital småbildare och sålde den gamla, nu känns det äntligen som om jag har hittat en kamera som inte är en kompromiss för mig. Den digitala småbildaren som jag har idag kan klara ut det mesta av de olika motivområdena som jag tycker om att röra mig mellan. Den nya begagnade kameran är relativt liten och diskret, den är förhållandevis snabb, den presterar riktigt bra resultat på höga ISO, bildkvaliteten är nästan lika bra som analoga mellanformatare med 100 asa film! Ett annat plus är att jag kan använda gammal fin optik från välrenommerade och anrika optiktillverkare med hjälp av adaptrar!

Det känns skönt att inte längre behöva bli begränsad av kameran när jag fotar. Att byta kamera för alltid med sig nackdelar, det tar alltid ett bra tag att bli vän med sin nya kamera och få den att presetera det resultat som jag vill, men min nya begagnade kamera blev jag kompis med direkt och den är verkligen det kompletta fotoverktyget som jag saknat sedan jag blev digital för fyra år sedan och nu ska jag nog inte byta kamera på ett par tre år - fem digitala spegelreflexkameror på fyra år är egentligen fyra för mycket!



Förutom kameran och blixten är jag klädd i klassisk gatufotomundering. © Mikael Good, Januari 2005



Walter Mandlers klassiska Leica Summicron-R 35/2.0 från början av 70-talet här monterad på en modern digital småbildare, en utmärkt kombo som faktiskt står sig riktigt bra mot likvärdig optik idag! © Mikael Good, Juni 2007

Dagens låt:
Made of Stone - The Stone Roses

//Chasid

Added 2008-12-27 14:49 | Read 7307 times. | Permalink
Världens bästa låt, efter She Bangs the Drums..

Cool gatufotomundering du har, Chasid! :)
Svar från Chasid 2008-12-27 19:04
Det borde vara lag på att ha hatt, slips och kostym vid gatufoto, men jag skulle givetvis haft en klassisk mätsökare a la M3 på fotot :-)

She Bangs the Drums är en mycket bra låt, jag har den på 45 varvs maxisingel, det var för övrigt dagens låt den 8/4 :)

//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer