"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Släpper Lecia en digital fullformatare den 15/9?

Enligt den tyska fototidningen Fotomagazin har Leica ytterligare ett ess i rockärmen som ska plockas fram och presenteras nu på måndag. Tidigare i veckan har vi fått sett foton på nya objektiv i M-serien och en "ny" digital mätsökarkamera från Leica. Nu kan det vara dags för Leica att presentera en efterlängtad digital fullformatare för R-serien. Skulle det vara som så att Leica släpper en ny kamera imorgon så kommer den inte att bli billig, ett kamerahus och ett par objektiv kommer säkert att kosta ungefär lika mycket som en digital mellanformatare. Det är lite tråkigt, för det är något speciellt med Leica, något som ett större flertal fotografer borde få uppleva istället för ett litet fåtal lyxlirare med feta plånböcker...

Jag har tidigare bloggat om en eventuell digital R-kamera: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/18557.htm Det ska bli intressant att se om de uppgifterna som jag fick ta del av stämde eller om det bara var uppgifter för en prototyp som inte kom längre än till utvecklingsstadiet.

Samtidigt som jag är lite faschinerad över alla dessa kameramodeller som släpps i parti och minut så måste jag medge att jag är lite trött på alla dessa nya modellsläpp. Behöver kamerafabrikanterna verkligen släppa alla dessa nya modeller i parti och minut? Kameror som tillverkades för fyra-fem år sedan är fortfarande tillräckligt snabba och har en bildkvalitet som duger gott och väl för de flesta fotografernas behov. Det är väl som så att marknaden kräver att kamerafabrikanterna håller en hög utvecklings- och produktions- och leveranstakt så att de ständigt ökar sina marknadsandelar annars så straffas kamerafabrikanterna av marknaden med ekonomiskt spöstraff iform av fallande aktiekurser och är det något som börsnoterade företag är rädda för så är det fallande aktiekurser...

Men jag skiter i vad marknaden tycker, jag tänker inte falla till föga för deras lockande reklam för nya flådiga produkter, jag älskar att fotografera och jag använder glatt mina begagnade "antikviteter" när jag ger mig ut på mina fotoeskapader! Fight Da Babylon System!

Medan vi väntar på Photokina och alla de nyheter som kommer att presenteras så kan det vara på sin plats att reflektera lite över vår trygga ekonomiska situation: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/21638.htm



Dagens låt: Superior - Gentleman (Guilty Pleasure)

//Chasid

Added 2008-09-14 11:09 | Read 7170 times. | Permalink
Det är möjligt att utvecklingstakten kommer att sjunka i framtiden när digitaltekniken mognat och försäljningen stagnerat.

Nu vill alla slåss om en marknad i tillväxt och då gäller det att ständigt ha den mest moderna och späckade kameran i butik.

Däremot är det ju inget som säger att man inte kan vara nöjd med det man har. Canon Eos 5D är ett exempel på en kamera som många kan ha glädje av i många år framöver trots att den är 3 år gammal.

Tittar man tillbaka till 90-talet så var inte utvecklingstakten på autofokus, exponeringsmätning och optik inte långsammare än idag.
Svar från Chasid 2008-09-14 18:40
Jag hoppas att utvecklingstakten sjunker i framtiden, som det är nu är situationen nästan helt absurd och det gäller inte bara kameror.

Ett annat exempel på kameror som kommer att räcka länge är Nikon D70 & Eos 20D, sett till pris/prestanda så är väl de båda kamerorna bland det bästa man kan hitta för runt 2000-3000 kr begagnat!

Det är som du skriver i slutet av din kommentar Magnus den tekniska utvecklingstakten var hög på 90-talet, men den största skillnaden mot då är att betydligt fler byter kameramodell & objektiv och det oftare än förr.
//Chasid
Jag är helt säker att en EOS 5D kommera att vara extremt användbar även om tio år. Om den behöver reservdelar kanske man får problem.
Jag tror DSLR med APS-sensorformatet peakar nu eller inom kort. Det kommer att behövas andra innovationer för att få massan att köpa nytt, nytt hela tiden. Fler megapixlar och snabbare AF kommer inte att räcka.

Förhoppningsvis kommer folk att böra lägga energi på själva plåtandet istället.
Svar från Chasid 2008-09-14 18:42
Tänk vilka fantastiska foton vi skulle få se om folk la ned lika mycket energi på att utveckla sitt fotande som att läsa om, drömma om och kommentera nya kameramodeller och objektiv.
//Chasid
Kolla in www.storyofstuff.com

En amerikansk tjej som pratar om varför tillverkarna håller på som de gör och varför det är så dåligt...
Hur tänker du när du säger att M42-optik inte klarar av digitala fullformatet men det går bra på 35mm film?

Blir lite fundersam när jag läser det, jag vet inte riktigt om jag missförstår dig eller om du påstår att 5D's sensor är större än 35mm film?
Svar från Chasid 2008-09-15 15:54
Det är inte så konstigt egentligen, M42 objektiv är främst tänkta att användas på kameror med M42-fattning! Hade det funnits en digital fullformatare med M42-fattning så hade objektiven säkert presterat ett bättre resultat än med M42-adapter på digitala Canon fullformatare!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer