"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den eviga jakten på ett alternativ till Instagram



Under ett par års tid har jag letat efter ett bra alternativ till Instagram som lutar sig allt mer åt reels och inte mot bild. Under en tid testade jag Twitter och det funkade mycket bra i början, men när företaget ändrade sina algoritmer, och började premiera betalande användare sjönk antalet besökare radikalt. 

När det skedde började jag leta efter en bättre fungerande bildlösning. Jag är plusmedlem här på Fotosidan men det är färre som besöker min portfoliosida än mitt twitterkonto. För ett par veckor sedan fick jag upp ögonen för en nygammal lösning – Flickr. När jag kort därefter fick ett riktigt förmånligt PRO-erbjudande bestämde jag mig för att ge Flickr en ny chans.

På den korta tiden som förflutit sedan dess har jag haft drygt 500 bildvisningar per dag. Det är ingen speciellt hög siffra men jag räknar med att antalet bildvisningar kommer att gå upp i takt med att jag laddar upp fler bilder och engagerar mig mer på sidan. Men framförallt kan jag dela bilder i albumformat, för mig som ofta tänker i bildreportage är den funktionen guld värd.

Vad gäller bilderna på Flickr är det precis som på Fotosidan en blandning mellan högt och lågt, och man väljer själv vad man vill se. Bilder som inte tilltalar mig bläddrar jag snabbt förbi och bilder som jag tycker om stannar jag upp inför och sätter min stjärna på eller kommenterar.

Men jag har slutat att ge bildkritik, även om jag är ganska bra på det. Problemet är att det är få som klarar av negativ kritik utan att bli kränkta och gå in i försvarsställning. Det är nästintill omöjligt att få människor som tycker att deras bilder redan är förträffliga att lyssna på vänliga råd om hur de kan växa som fotografer genom att se och tänka lite annorlunda. Personligen har jag haft mycket nytta av seriös bildkritik och fastän den har svidit rejält ibland har kritiken hjälpt mig framåt som bildskapare.

Text och foto: Mikael Good

Added 2023-01-05 12:37 | Read 5329 times. | Permalink
bra skrivet, ska kolla Flickr
Svar från Chasid 2023-01-06 23:33
Tack för din kommentar Peter! Flickr är väl värd en kolla.
/Mikael
Har du provat Vero?
Svar från Chasid 2023-01-06 23:35
Tack för din kommentar Jens! Nej jag har inte kollat upp Vero, ska göra det imorgon, tack för tipset.
/Mikael
Hittade dig på Flickr, inte betalat för pro, men tycker du det är det värt de än så länge?
Svar från Chasid 2023-01-06 23:39
Tack för din kommentar Tommy! Upp till 1000 bilder är Flickr gratis, och innan man nått upp till den nivån är det onödigt att pröjsa.
/Mikael
Jag är mer på FLIckr och precis som du betalade jag för PRO vid ett förmånligt tillfälle ett tag tillbaka och gillar det men önskar det vore mer aktivt. Har varit stiltje när det gäller kommentarer och diskussioner länge där. Men det är bättre när det gäller att betrakta bilder och gillar verkligen formatet med hur du kan söka efter bilder beroende på utrustning etc.
Så där kommer jag ändå fortsätta :) Men på det stora hela är jag inte riktigt nöjd där heller, det ultimata iaf för mig vore ett Fotosidan som var som FLickr och aktivt och internationellt :) Jag är med på Grainery också för analogt foto. det är bättre än Instagram och har samma sökfunktion som Flickr. Men saknar interaktionen mellan fotografer mer bara. Men det är annars ganska kul där :)
Svar från Chasid 2023-01-07 11:53
Tack för din kommentar Martin! I en del grupper på Flickr är kvaliteten hög och det brukar finnas med en del bra bilder i Flckr Explore: https://www.flickr.com/explore
Jag tror att en stor anledning till att samtal och diskussion av bilder har tystnat är att allt för många är lättkränkta och tar kritik personligt.
/Mikael
Jag håller med, Flickr är väldigt bra för att konsumera bild. Stort utbud av både nypostat och gammal och en hel del rörelse. Tyvärr som med alla forum finns det både högt och lågt men det är så lätt att gå vidare till nästa bild eller hoppa till andra grupper eller fotografer att man gärna blir sittande en stund.

Så var det det där med konstruktiv kritik. Det ser jag allt för sällan. Oftast ”bra bild” eller en tumme upp som i och för sig är trevligt men inte så utvecklande. Varken för fotografen eller för andra som ser bilden och läser kritiken. Jag lär mig inte bara av kritik på mina egna bilder utan även av kritik jag läser om andras. Det är något jag önskar mig mer av 2023.
Svar från Chasid 2023-01-07 12:01
Tack för din kommentar Conny! Det gäller att hitta rätt bland grupperna, när man väl gör det dyker det upp en hel del bra bilder. Jag tror tyvärr att bra bildkritik hör till det förgångna. 2011 blev jag inbjuden till en facebookgrupp med framförallt ryska och ukrainska dokumentärfotografer 2011. Det fanns en hel del namnkunniga fotografer i gruppen samt en del blivande. I gruppen gavs en hel del konstruktiv kritik, och de fotografiska samtalen och den konstruktiva kritiken hjälpte mig att utvecklas. Samtalen fördes mestadels på ryska och ibland på engelska, min ryska är inte den bästa men med hjälp av google translate kunde jag hänga med. Tyvärr tvärdog gruppen när Ryssland invaderade och annekterade Krim i början av 2014… Jag saknar den gruppen men är tacksam över att jag fick vara med. Under de åren var jag mestadels arbetslös vilket gjorde att jag hade gott om tid att delta i samtalet. Jag var även med i en Leicagrupp på Facebook vid samma tidpunkt och även där var det fotografiska samtalet på topp, och många namnkunninga fotografer deltog aktivt. Den gruppen övertogs tyvärr av prylnissar och nu är den ointressant.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer