"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Dogmahardcore

Ska man dra Dogma-07 riktigt till sin spets så anser i vart fall jag att riktigt seriöst dogmande det gör man med en analog kamera utan tekniska finesser såsom ljusmätare och autofokus. Dogmafotande ska inte behöva vara beroende av batterier. I mitt tycke ska Dogmafoto ganska så slaviskt följa Christer Strömholms princip: En kamera, ett objektiv, en film, en framkallare.

Kanske skulle det vara en idé att dela upp dogma i två delar? En del för traditionalister med manuella analoga kameror och en del för dem som bekvämt använder digitalkameror eller analoga kameror med autofokus. Givetvis skulle i så fall de båda grupperna rymmas på lika villkor under det vidare begreppet Dogma!

Om jag var riktigt dogmahardcore skulle jag ändra mitt dogmalöfte till min batterioberoende Fujica mätsökarkamera med tillhörande 45'a. Nu är jag inte dogmahardcore och jag kommer att köra vidare med min digitala och batteriberoende Ricoh mest för min egen bekvämlighets skull, hur jag än vrider och vänder på begreppen så kan jag ändå inte känna mig helt tillfreds med att fota dogma med en smidig men batteriberoende digitalkamera. Går man tillbaka tio år i tiden så fotade jag oftast gatufoto med en helt manuell spegereflexkamera med antingen ett 16 eller ett 40 mm objektiv.

Vem vet, jag kanske fimpar digitalkamerorna i framtiden och köper hem en 30 meters rulle med Fomapan 400, laddar den i kassetter, hyperfokalfotar, syftar ljuset, framkallar den exponerade filmen själv samt gör egna kopior på multigrade fiberpapper enligt konstens alla regler i mörkrummet. Precis som jag gjorde för fem år sedan innan de batteriberoende digitalkamerorna började att göra sitt intåg i mitt tidigare manuella liv...

Helt och fullt dogma kommer jag nog tyvärr aldrig att kunna bli, men vad gäller gatufotandet så är min strävan att bli 100% dogma på just det området.



Jag är trött...  Helmanuell spegelreflexkamera med 40 mm optik laddad med Fomapan 400 och framkallad i D-76

Dagens låt: That's Entertainment - The Jam

//Chasid

Added 2008-08-29 16:26 | Read 8499 times. | Permalink
Men, alltså. Grejen är den att Dogma 07 redan är mer hardcore än C S var på sin tid. Han körde ju både en Leica M (tror att han hade en M4-P med både 35;a och 50;a), och en Leicaflex, samt att han hade en Minox. Sen utöver det hade han sin pipa och sin tobak! :)

Tycker inte om idén om att dela upp Dogam i två olika delar, för analoga resp digitla användare. Roligare som det är nu, med både och. Jag hade visserligen kunnat vara med traditionaliterna, eftersom jag inte har nån utrustning som kräver batterier (min externa ljusmätare har cds-celler eller vad det nu heter)! :)



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer