"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett steg närmare en digital folk Leica?

Det är många gatu- och reportagefotografer som drömmer om en billig digital Leica a la Leica CL eller Minolta CLE med ett par utbytbara fasta objektiv eller en ljusstark smidig Tri Elmar från vidvinkel till normal. Det som finns på de här sidorna verkar onekligen intressant för alla drömmare: http://www.4-3system.com & http://www.dpnet.com.cn

På pappret ser det ut som en digitalkamera för afficionados! Om en sådan modell släpps får de gärna ta fram några vettiga optiska sökare till den. Men i ärlighetens namn så måste jag ändå säga att jag bara har blivit mer och mer positiv till att gatufota med Liew View, det ger mig möjlighet att enkelt fota ur lägre vinklar, men jag har fortfarande lite svårt att hålla kameran rakt när jag fotar med hjälp av Liew View från höften...

En diskret liten digital systemkamera med utbytbara objektiv som går att förvara i fickan är en dröm för många gatu- och reportagefotografer. Skulle Olympus eller Panasonic (Leica) släppa en liknande version som på bilderna så skulle den kameran inte bli nämnvärt större än en Sigma DP-1. Tills kameran kommer ut på marknaden om den nu gör det får vi afficionados förtsätta att drömma om en fickvänlig liten digitalkamera med utbytbara objektiv.

Att det går att använda Carl Zeiss och Leicaobjektiv på 4/3-formatet med hjälp av adaptrar är också en fin och trevlig bonus. Rätta mig gärna om jag har fel men jag har för mig att det går att använda Leica-M optik på 4/3!



Armagideon Time. Fickvänlig digitalkompakt med macro.

Dagens låt: Armagideon Time - The Clash

//Chasid

Added 2008-08-26 12:58 | Read 11352 times. | Permalink
Ja, håller med, kan bli finfint, t.ex. med en pannkaka på 14mm (motsvarande 28mm), en på 25mm (motsvarande 50mm) och kanske också gärna en 12mm (motsvarande 24mm) eller en hyffsat ljusstark, men ändå smidig vidvinkel-zoom (typ 12-25 mm f/2,8-3,5 eller liknande).

Angående CZ/Leica-objektiv så går det säkert, men då med adaptern och dessutom med 2ggr crop-factor, så frågan är hur intressant det är i praktiken...
Svar från Chasid 2008-08-26 14:39
Kommer det en liten smidig liten digital systemkamera från Panasonic, Leica eller Olympus och den håller bra kvalitet vad gäller hög- och lågdagerteckning då är det frågan om jag inte köper en sådan, gärna med ett ljusstarkt objektiv motsvarande 35 mm, när den i så fall dyker upp på begagnatmarknaden.

Normaloptik och korta telen från Leica och Carl Zeiss är väl det som skulle vara intressant att använda med adapter!
Mvh//Chasid
Kan ingen kameraspråkkunnig larma "teknikfolket" på kamerafabriken!?
Att sätta in en optisk sökare i kanten på kameran också, som M Leica har, Nikon SP, Canon 7 osv, osv.
Se'n är ju allt klart!!!! :)
Och då finns det en digital "Leica" för oss dödliga! ;)
/Bengan
Svar från Chasid 2008-08-26 14:25
Lugn bara, lugn Bengt :) Leica samarbetar med Panasonic och det är mycket möjligt att Leica varianten får någon form av optisk sökare antingen i kanten eller i blixtskon. Men som jag skrev i mitt inlägg så är Liew View rätt så gôtt att använda för höftskott med precision!
Mvh//Chasid
För personlig del blir det riktigt intressant först när det kommer ett hus med riktig sökare, m-bajonett och en fullformatssensor som levererar minst lika bra som den på tex nikon d3/d700 trots mätsökarkamerans flacka ljusvinklar. Och det dröjjer säkert tills tekniken medger detta. Skulle tro att vi får höra talas om "den nya" sensortekniken långt innan någon kamera dyker upp. Om man nöjjer sig med kompaktvarianter finns ju den intressanta Panasonic LX3 tex där det går att sätta extern 24mm sökare i blixtskon.
-affe
Svar från Chasid 2008-08-27 10:43
En M-kamera med fullformatssensor kommer inte att bli en billig historia om och när den kommer ut på marknaden och den kommer säkert bara att hamna i ett fåtal penningstarka seriösa fotografers kameraväskor samt i händerna på statusmedvetna kändisar som ett slags smycke.

Jag tror att många afficionados skulle vara nöjda med en betydligt billigare Panosonic tillverkad folk Leica i 4/3-format! Panasonic LX3 är säkert en bra kamera men den lider av samma problem som min Ricoh GR-D, liten sensor och därmed ett stort skärpedjup vilket är en fördel vid gatufoto men en nackdel vid reportage.

Personligen så när jag en önskan om en liten smidig kamera som kan fylla alla mina behov och jag tror att en sådan kamera kommer att finnas på marknaden om högst fem år!
Mvh//chasid
Nils: Visst kan man köra förfokuserat på hyperfokal med AF-objektiv. Bara sätta kameran på MF och foksera.

Brukar jag ofta göra med mitt Sigma 10-20, funkar perfekt med hyperfokal och höftskott.

Med 4/3, som ju har halva storleken (diagonalen) jämfört med 35mm, så får man ju dessutom riktigt långt DOF.

Funkar dock inte bra med alla AF-objektiv, en del är för sladdriga i MF-läget, så det räcker att andas på dem för att de ska ställa om sig...



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourty as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer