"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skulle Cartier Bresson valt en Leica idag?



Den 13 januari presenteras den nya Leica M11 med pompa och ståt. Av de läckta förhandsrapporterna och bilderna verkar det vara en riktigt bra mätsökarkamera, som trots ett relativt högt pris mycket väl kan bli en storsäljare med Leica mått mätt. Hur många som letar sig ned i professionella fotografers kameraväskor återstår dock att se.

Med anledningen av lanseringen var det någon i en Leicagrupp på Facebook som ställde frågan om vilken Leica Cartier Bresson skulle valt om han börjat fotografera idag? När Cartier började fotografera ville han ha en fickvänlig kamera med bra bildkvalitet, på den tiden fanns det i princip bara en kamera att välja på som svarade upp till hans önskemål nämligen Leica. Även om det snart dök upp värdiga konkurrenter till Leica var han kameramärket trogen fram till sin död 2 augusti 2004.

Det är svårt att spekulera i vilken kamera han skulle valt idag. Men med utgångspunkten att Cartier föredrog att se omvärlden genom ett normalobjektiv, och ville ha en fickvänlig kamera som inte gjorde avkall på bildkvaliteten tror jag inte att han skulle valt en Leica eller någon annan större digitalkamera. Jag tror att han skulle valt en liten fickvänlig och diskret Ricoh GR IIIx som har ett 40mm objektiv och som tillbehör en 40mm sökare.

Den översta bilden är ett självporträtt av artikelförfattaren och den nedre bilden kommer från Wikimedia och föreställer Cartier Bressons första Leica.

Text och foto: Mikael Good

Added 2022-01-12 12:00 | Read 5501 times. | Permalink
Jag tror att Du har helt rätt! Att göra gatufotografering med en Leica kan man också vara ett rånobjekt i storstäderna både i öst och väst. Mvh Wolfgang
Svar från Chasid 2022-01-12 14:58
Tack för din kommentar Wolfgang!
Det gäller att alltid vara försiktig när man är ute på okänd mark. Jag har rört mig en hel del i skumma kvarter och inte råkat ut för något, men å andra sidan har jag fördel av både min storlek och kraften i min högerkrok om någon skulle våga sig på mig.
/Mikael
Jag som nog ändå är en Leicafans, i alla fall från 1959, så tycker jag det är konstigt att man gör en Leica typ M11! För mig blir det bara ännu en "visauppkamera"! Och tror att det är ytterst få yrkesfotografer som väljer en M11! Men så länge man tjänar pengar på den här kameratypen så kommer den att tillverkas!
Så enkelt är det!
/B

Ps. Min egen Leicafavorit är Leica M6 med Summicron 2/35 mm! :)
Nils-Erik Eriksson 2022-01-12 13:36
Min Leicafavorit är M 6 med Zeiss Biogon 2,0/35mm/NE
Benganbus 2022-01-12 14:52
Nils-Erik! Fusk! Biogon 2/35 e för skarp! :)
/B
Svar från Chasid 2022-01-12 14:53
Tack för din kommentar Bengt!
Jag tycker inte att det är så konstigt att de Leica en M11 och sett till priset kommer den att kosta i paritet med de dyrare modellerna från Sony, Nikon och Canon. Men jag har lite svårt för alla de gigantiska ljusstarka objektiven som Leica utvecklar. Oskar Barnacks grundtanke var att kameran skulle förses med små, kompakta objektiv som inte skymde mätsökaren. Tyvärr finns det få sådana objektiv att välja på idag, om man inte letar begagnat, eller kan tänka sig objektiv från Voigtländer.
/Mikael
PS: Om jag ska välja en analog Leica så blir det en svart Leica M4 med ett 35mm Summicron. M4;an klarar både svår kyla och elbrist! :)
Hej,
Jag vet inte om han ens hade använt en digital kamera.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2022-01-12 17:21
Tack för din kommentar Bob!
Frågan var om vilken kamera han hade valt om han börjat fota idag. När han började valde han en liten smidig Leica, men om han börjat idag kanske han valt en Ricoh Gr IIIx eller någon annan liten kamera.
/Mikael
han hade nog använt en mobil
Svar från Chasid 2022-01-12 17:24
Tack för din kommentar Peter!
Jag funderade på det ett tag men kom fram till att han nog inte valt en mobil. Det beror främst på att det kan vara lite trixigt att fånga ögonblicken i precis rätt stund med en mobil. Ricoh kan du förinställa och ta bild med direkt utan fördröjning, precis som med en analog kamera.
/Mikael
Peter - 2022-01-12 23:22
förstår, gillar tanken kring Ricoh'n. lite nyfiken på den.

för HCB så tror jag att ändå att han hade valt mobilen och att hans bildspråk därför också hade varit annorlunda än det vi känner till



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer