"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det är krig i Europa igen...

Krig har utbrutit mellan Ryssland och Georgien i utbrytarregionen Sydossetien som ligger inom Georgiens gränser, de flesta som bor i Sydossetien är även ryska medborgare. Separatisterna i Sydossetien stöds av Ryssland. På TV så riktade Rysslands president Dmitrij Medvedev allvarliga varningsord till Georgien, andemeningen i det han sa var att den nation som skadar eller dödar ryssar får räkna med en massiv vedergällning, talet var riktat till Georgien men läste man mellan raderna så var det också riktat mot ledarna i Tallin, Riga, Villnius och Kiev.

Det är svårt att säga om det är Ryssland eller Georgien som har startat kriget. Men jag tror att det hade gått att undvika att det gick så långt som det gick.

Jag hoppades att krig tillhörde det förgångna i Europa, jag hade hoppats att vi europeer skulle ha lärt oss läxan efter det vedervärdiga inbördeskriget i f.d. Jugoslavien. Men mina förhoppningar har tyvärr grusats. Nu får vi hoppas och be att detta nya krig får ett snabbt slut och att de båda parterna kan mötas vid förhandlingsbordet istället och underteckna ett fredsfördrag. Annars kommer Europa att gå ännu en mörk tid till mötes...



Safe European Home?

Dagens låt: War (What is it Good For?) - Edwin Star

//Chasid

Added 2008-08-09 10:00 | Read 5805 times. | Permalink
Människan är förvånandsvärt korkad.

http://nz.youtube.com/watch?v=tgqIsrbiQUQ&feature=related
Svar från Chasid 2008-08-09 10:45
Hej Janne och tack för din kommentar!
Det är oerhört korkat att göra om samma misstag gång på gång, det är bättre att lära sig av historien så att man inte gör om misstagen.
Mvh//Chasid
Ps: Dagens låt valet stod mellan Edwin Stars - War och Bob Marleys - War/No More Trouble som du länkar till!
De hade nog dåligt betyg i historia. De som har makten lär sig aldrig.
Svar från Chasid 2008-08-09 12:24
Hej Thomas och tack för din kommentar!
Att vara kunnig i historia borde vara ett krav på maktens män.
Mvh//Chasid
Vet du vad Mikael? Jag tror inte jag orkar engagera mig.
Om jag engagerar mig så vill jag förstå varför det här pågår och det är ta mig f..n omöjligt. Jag blir bara upprörd, förvirrad och ledsen.
Det känns omöjligt att få reda på hur det här har börjat och när. Konflikter mellan folkslag som pågått i hundratals år verkar det som.
Och antagligen idioter till ledare.

Jag cyklar till Rosendals trädgård och köper lite färska snittblommor istället.

Vapenvägrare Peranders Dahlström

Edit
Ang. Thomas, helt riktiga inlägg, så är det nog min uppfattning att människan överhuvudtaget inte lär sig mycket av historien
Svar från Chasid 2008-08-09 16:14
Hej Perander och tack för din kommentar!
Konflikten handlar i grund och botten om politik och vem som ska ha kontroll över olje- och gasledningar i Kaukasus. Ryssarna är sura på Georgien för att de närmar sig väst och på sikt vill bli medlemmar i både EU och Nato. Georgierna är sura på Ryssland för att de har s.k. fredsbevarande trupp i Sydossetien och stöder separatisterna med vapen.

Jag tycker att det är viktigt att engagera sig mot krig, förtryck och orättvisor. Om ingen opponerar sig blir det snart fritt fram för USA, Ryssland och även Kina att göra precis som de vill. Hur skulle du reagerat om det var vårt grannland Estland och inte Georgien det handlade om?

Mvh//Chasid
Hej igen
Trevligt att du bemöter mitt trötta inlägg.
Ja det är förstås alltid så att det handlar om ekonomi. Ibland undrar jag om politik finns.
Hade det varit så att Sydossieterna bara ville tillhöra Ryssland för att de "var mer hemma där" eller vara självständiga i största allmänhet så hade väl kanske t o m en Georgisk statschef kunna rycka på axlarna och säga:
"Ja det går väl bra. Lycka till."
Typ.
Svar från Chasid 2008-08-09 18:32
Hej Peranders!
Precis som du kan jag inte förstå varför inte Sydossieterna kan få bli inlemmade i Ryssland som de vill. Att det har blivit fel på kartritandet efter Sovjetunionens fall och Nord- och Sydossetien har hamnat i två olika länder borde väl gått att lösa utan krig och mänskligt lidande.
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer